- Ziua lui George Enescu va fi sărbătorită la Ateneul Român în cadrul Festivalului Vară Magică prin concertul Romanian Chamber Orchestra, având ca dirijor pe Cristian Măcelaru și concertmaistru Alexandru Tomescu.
Festivalul “Vara magică”, aflat la ediția a X-a, vă invită să sărbătoriți ziua marelui nostru compozitor George Enescu – joi 19 august, începând cu ora 19:30, la Ateneul Român pentru a vă bucura de un concert susținut de Romanian Chamber Orchestra. Orchestra va avea la pupitrul dirijoral pe Cristian Măcelaru și în componență nume celebre precum concertmaestru – Alexandru Tomescu. Ansamblul va interpreta Dansurile populare românești de Béla Bartók, Genesis de Oana Vardianu, Intermezzi op. 12 de George Enescu, precum și Panicandemica de Alin Constantin Chelărescu și Simfonia nr. 40 de W.A. Mozart.
„Muzica a fost și va ramâne modul cel mai direct prin care noi comunicam esenţa sentimentelor noastre.” – Cristian Măcelaru, Dirijor
Romanian Chamber Orchestra este, prin valoarea componenţilor săi și prin contribuţia adusă la patrimoniul naţional, un punct de referinţă pentru cultura românească. Ansamblul este constituit pe trei nivele, reunind muzicienii români consacraţi pe plan internaţional, cu muzicienii care provin din programul Orchestrei Române de Tineret, activând acum în cele mai importante orchestre din ţară, și tinerii instrumentiști care studiază în instituţiile de învăţământ superior din ţară; pregătind astfel pe moștenitorii viitorului muzical al României. Directorii artistici ai orchestrei sunt violonistul Alexandru Tomescu și violistul Ladislau Cristian Andriș, în timp ce dirijorul ansamblului este maestrul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai importanţi dirijori români recunoscuţi pe plan mondial, dirijorul principal al Orchestrei Radio din Köln și, începând cu anul 2021, directorul artistic al Orchestrei Naţionale a Franţei.
Fiind un proiect de suflet, membrii orchestrei cooperează în cadrul ansamblului pentru a oferi publicului o experienţă muzicală unică. Versatilitatea orchestrei poate fi observată în interpretarea repertoriului care cuprinde lucrări extrem de provocatoare, în timp ce sonoritatea ansamblului este una rafinată, specifică muzicii de cameră.
În anul 2020, Romanian Chamber Orchestra a fost una dintre puţinele orchestre din lume care a reușit să realizeze un turneu de concerte care au fost transmise live. Datorită parteneriatului cu postul Radio România Muzical, concertele orchestrei sunt preluate în reţeaua „European Broadcasting Union”, care cuprinde 56 de ţări. În timp, orchestra își propune să reprezinte România pe plan internaţional, promovând valorile și cultura românească, devenind astfel un brand de excelenţă al ţării.
Aflat la a X-a ediție, Festivalul Vara Magică se va încheia săptămâna viitoare, pe data de 19 august prin concertul Romanian Chamber Orchestra. Înainte cu o zi, miercuri, pe 18 august tot de la ora 19:30, este programat spectacolul inedit al Ansamblului PlaCello. Odată cu încheierea festivalului se va încheia și expoziția ”Vara Magică” din foaierul Ateneului Român, care prezintă lucrări ale artistei Oana Forgaci Pavelescu prin intermediul cărora muzica este transpusă în artă. Ne așteptăm ca anul viitor o nouă ediție a Festivalului Vara Magică să ne aducă din nou pe scenă nume mari ale muzicii internaționale. Biletele pentru concertele din cadrul Festivalului Vara Magică sunt disponibile pe www.lanto.ro, https://www.bilete.ro/ şi la casa de bilete a festivalului deschisă la Ateneul Român, intrarea din strada Benjamin Franklin nr. 1-3, de luni până joi, între orele 14:00 şi 19:00.