de dezvoltare economica in Sud Estul Europei
Centrul de Studii Strategice si Internationale din Washington DC organizeaza in capitala americana, in perioada 30 – 31 Octombrie a.c., o masa rotunda avand ca tema “Realizarea progresului economic in Sud Estul Europei”.
Dezbaterile, desfasurate intr-un cadru restrans, vizeaza politicile si proiectele economice care trebuie aplicate pentru dezvoltarea sustinuta a unor domenii precum cel financiar, energia sau turismul, sectoare cu impact major in accelerarea cresterii economice in regiune, strict necesara pentru intarirea pacii si stabilitatii in sud – estul european. In deschiderea discutiilor asupra rolului sectorului financiar prezentarile vor fi sustinute de Nicolae Danila, presedinte executiv al BCR si de un expert in strategiile sudest europene al IFC. Dezbaterile se vor focaliza asupra activelor si pasivelor detinute de tarile din regiune si asupra strategiilor menite sa stimuleze apetitul investitorilor.
Participarea, ca invitat special, a unui reprezentant al BCR, liderul comunitatii financiar-bancare din Romania, denota atentia cu care este privit rolul tarii noastre in dezvoltarea regionala, atentie confirmata si de invitarea unui reprezentant la varf al Ministerului Economiei si Finantelor.
In sectiunea Energie, discutiile se vor axa pe construirea unei politici europene comune in domeniu, cu o contributie sporita din partea tarilor din sud-estul Europei precum si al cailor de sporire a independentei continentului european de resursele energetice rusesti.
Industria turistica este privita, de asemenea, ca resursa strategica de dezvoltare a regiunii, si, ca atare, subiect imperativ al unei cresteri sustinute, in conexiune cu dezvoltarea infrastructurii, nevoile de finantare si instrumentele de promovare mai agresiva.
Centrul de Studii Strategice si Internationale apreciaza ca pentru a avea o crestere economica rapida in Europa de Sud-Est este necesar ca sectorul privat sa implementeze noi initiative multilaterale de afaceri de care vor beneficia atat statele din regiune cat si alte tari din Uniunea Europeana precum si SUA.
Participantii la masa rotunda sunt chemati sa indentifice solutii si recomandari concrete de actiune. Acestea vor fi incluse intr-un raport special care va fi distribuit oficialitatilor din sectorul privat si guvernamental precum si diferitelor agentii de pe cuprinsul intregii Europe si al Statelor Unite.
Printre participantii la dezbateri se afla reprezentanti de marca ai institutiilor financiare internationale, ai sistemului bancar si sectorului privat precum si ai autoritatilor guvernamentale ale unor state din zona Europei Centrale si de Sud Est, precum Austria, Romania, Croatia, Serbia si Muntenegru.
Co-organizator al mesei rotunde este fostul ambasador american Henry Owen, un sprijin important fiind acordat de ambasadorul Austriei in Statele Unite, Eva Nowotny.
{mosloadposition user10}