De la 16 octombrie 2010, România poate plăti agricultorilor avansuri de până la 50% în cadrul schemei de plată unică de suprafaţă pentru cererile depuse în 2010.
Intr-o scrisoare adresată comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş în iulie 2010, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România a solicitat acordarea unui avans din plăţile directe aferente cererilor depuse în anul 2010.
Această solicitare a fost aprobată ieri în unanimitate de Comitetul de Management al Plăţilor Directe, care a susţinut propunerea Comisiei Europene de a permite unui număr de 10 state membre să plătească agricultorilor până la 50% din plăţile directe aferente anului 2010 începând cu 16 octombrie, în loc de 1 decembrie 2010. Statele membre sunt Belgia, Franţa, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, România, Spania şi Ungaria. Criza financiară şi scăderea veniturilor, condiţiile mai dificile de obţinerea a creditelor pentru sectorul agricol, fluctuaţiile de preţuri pentru unele produse agricole şi condiţiile meteo nefavorabile (secetă, furtuni, inundaţii) sunt principalele cauze care au afectat agricultorii din aceste ţări.
In privinţa României, în proiectul de decizie a Comisie Europene se arată că "agricultorii din România se confruntă cu serioase dificultăţi financiare şi probleme legate de fluxurile de numerar. Efectele crizei financiare s-au prelungit în 2010, în primul trimestru înregistrându-se o scădere a PIB-ului cu 2,5% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent. Sectorul agricol este în special afectat de criză, de vreme ce reprezintă o parte importantă din PIB-ul românesc, aproape 30% din populație desfășurându-și activitatea în acest sector. În plus, acesta se confruntă cu condiții de creditare înăsprite, la care se adaugă ratele mari ale dobânzilor și solicitarea de garanții dificil de prezentat, din cauza scăderii valorii terenurilor. Mai mult, inundații grave au produs pagube nu numai la nivelul terenurilor, ci și în sectorul creșterii animalelor, în care s-au înregistrat pierderi de animale și distrugeri ale depozitelor de furaje".
Pentru a contribui la depășirea acestor dificultăți, Comitetul de Management pentru Plăţile Directe a aprobat propunerea Comisiei de autorizare a României să plătească avansuri de până la 50% în cadrul schemei de plată unică pe suprafață prevăzute la titlul V capitolul 2 din Regulamentul (CE) nr. 73/2009. Verificarea condiţiilor de eligibilitate trebuie încheiată înainte de plata avansurilor.