lucram cu contracte de colaborare iar cartea scrisa nu dispare
Lasand la o parte discutiile despre criza care anima discursul cotidian, BUSINESS Magazin a facut un exercitiu de imaginatie in aceasta saptamana si a incercat sa vada cum vom trai peste 10 ani: ce masini vom avea, ce bani vom folosi, chiar si ce fel de carti o sa citim.
Astfel, in ceea ce priveste felul in care vom munci, tendinta identificata de BUSINESS Magazin pentru urmatorii 10 ani este: flexibilitate. Aceasta pentru ca cererea pentru productivitate si eficienta va creste, indiferent de contextul economic.
“Sunt multe schimbari care afecteaza domeniul resurselor umane, incepand cu procese mai dure de selectie la angajare, negocierea mai dura a salariului si reducerea fluctuatiei de personal”, spune pentru BUSINESS Magazin Dragos Gheban, business development manager in cadrul firmei de consultanta in resurse umane Catalyst Recruitment Solutions. In plus, “lipsa performantei nu mai este tolerata”, apreciaza Gheban, referindu-se la orientarea mai pronuntata spre efi cienta proceselor interne si efi cienta angajatilor.
Un alt fenomen pe piata muncii este trecerea de la contractele permanente la cele de colaborare. “Acest trend a inceput deja si criza va grabi evolutia spre contracte flexibile in anumite domenii unde activitatea este usor de impartit in responsabilitati clare, usor masurabile, dar va mai dura pana ce se va extinde catre domenii de activitate cu procese complexe”, sustine Dragos Gheban.
In ceea ce priveste moneda in care ne vom face tranzactiile in viitor, unii dintre specialisti sunt de parere ca actuala criza va dobori dolarul atotputernic, scrie BUSINESS Magazin.
Dorin Boboc, director de investitii la Allianz-Tiriac Pensii, vede posibila nici mai mult, nici mai putin decat o fuziune intre euro si dolar, intr-un termen mediu de peste 10 ani. Boboc spune pentru BUSINESS Magazin ca asa ceva s-a dorit de la bun inceput si este convins ca guvernul american si cele ale principalelor state europene nu vor sta cu mainile in san privind la amenintarea economica reprezentata de China. “China nu este o putere economica de ieri, ci de 5.000 de ani. Nu este un pericol economic trecator.” Intarirea monedei chineze, in opinia lui Boboc, este unul dintre motivele pentru care fuziunea euro-dolar are o mare probabilitate. In aceasta ipoteza, Romania ar putea sa nu foloseasca prea mult timp moneda unica europeana, si sa treaca in 10-15 ani la “moneda unica european-americana”, scrie BUSINESS Magazin.
In ceea ce priveste viitorul sumbru pe care unii dintre specialisti il prevad pentru consumul de carte scrisa, BUSINESS Magazin scrie ca vanzarea cartilor in format electronic va creste, insa nu intr-atat cat sa afecteze tiparitura de carte. Scriitorul si jurnalistul Stelian Tanase nu crede in viitorul audiobook-urilor, despre care spune ca sunt o falsa problema a industriei de carte si ca lumea va continua sa citeasca:“Cel putin nu cred ca ele vor acapara piata de carte; vor ramane o solutie pentru lecturi specializate, de nisa.”
Nicoleta Dumitru, unul dintre actionarii librariilor Carturesti, spune pentru BUSINESS Magazin ca va dura mai bine de un deceniu pentru o potentiala schimbare radicala a comportamentelor cititorilor. Pentru ca lectura sa se mute pe suport electronic este nevoie de o schimbare completa de generatie, crede ea. “Poate cei care au acum 8-10 ani si sunt obisnuiti sa-si faca temele pe computer, online si navigheaza pe internet cu aceeasi naturalete cu care jucam noi sotron, poate ei vor putea genera o astfel de schimbare.”
Materialul complet despre cum va arata Romania in urmatorii 10 ani, in revista BUSINESS Magazin din aceasta saptamana.
{mosloadposition user10}