Aproximativ 30% din populaţia lumii (2.1 miliarde de oameni) este obeză sau supraponderală, dintre aceştia 1 din 5 fiind copii, potrivit euroactiv.ro. Costul afecţiunilor asociate obezităţii continuă să crească, reprezentând între 1% şi 3% din totalul cheltuielilor pentru sănătate din majoritatea ţărilor, de aceea guvernele, factorii de decizie, trebuie să-şi concentreze eforturile pe măsurile de prevenţie.
Asociaţia Europeană pentru Studiul Obezității – AESO semnalează că „obezitatea nu se vindecă”, este progresivă, suprapunându-se peste tiparul bolilor cronice. Managementul ei trebuie făcut în echipă: medic specialist, psiholog, dietetician, pacient. Echipa medicală multi-disciplinară are noţiunile ştiinţifice despre boală şi tratamente, iar pacientul are experienţa sa de viaţă şi de cooperare cu boala. Cauzele acestei boli sunt multiple: factorii genetici, stilul de viaţă, situaţia economică a individului, tradiţiile alimentare, mediul în care trăieşte, nivelul de educaţie, de aceea abordarea unilaterală a factorilor determinanţi nu este relevantă ştiinţific.
“Deşi este recunoscută ca boală începând cu 1950, obezitatea încă reprezintă una dintre cele mai provocatoare probleme de sănătate ale secolului al XXI–lea. Obezitatea trebuie să fie o prioritate în cercetare și pentru societate. Aceasta joacă un rol central în dezvoltarea unor factori de risc și a unor boli cronice ca hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul.”, a declarat dna. Prof. Dr. Gabriela Roman, Vice-președinte al Regiunii de Mijloc a Asociaţiei Europene pentru Studiul Obezității AESO.
În cadrul Forumului European de Obezitate, în prezenţa a peste 100 de oameni de ştiinţa, cercetători şi reprezentanţi ai programelor naţionale de prevenire a obezităţii infantile, s-a subliniat din nou rolul major al prevenţiei prin programe de educaţie şi informare bazate pe comunitate. Din cadrul celei mai mari reţele globale de prevenire a obezităţii EPODE International Network – EIN cu 30 de ţări membre cu 43 de programe naţionale, se află de 4 ani şi România, prin mişcarea naţională „Şi eu trăiesc sănătos!₺ – SETS, iniţiată de Fundaţia PRAIS în anul 2011, având la bază pilonii EPODE: evaluarea ştiinţifică, parteneriatul public-privat, tehnicile de social marketing, implicarea factorilor politici decizionali.
“Devenită un model de bună practică recunoscut internaţional, mişcarea SETS este prezentă în şcolile cu ciclul primar din 6 oraşe: Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Roman şi Otopeni. 150.000 de copii, 300.000 de membrii de familie, 3.000 de profesori şi 2 miloane public larg, au avut acces la informaţii şi activare. Fiecare Partener SETS îşi aduce independent aportul prin expertiză, suportul ştiinţific, studii, finanţare sau voluntariat. Din alianţa noastră de valori fac parte: Consiliului Ştiinţific SETS, Ministerele Sănătăţii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului, asociaţii sportive, 3 universităţi de sport, 2 mari organizaţii medicale de diabet şi nutriţie, 5 companii private fondatoare reunite sub umbrela Romalimenta şi un lanţ retail”, a declarat Silvia Bucur, Preşedinte Fundaţia PRAIS.