Televiziunea Română aduce în casele românilor valorile autentice şi promovează „proiectul de ţară” pe care tinerii de azi îl oferă generaţiilor viitoare. Maraton de emisiuni şi ediţii speciale – duminică, 6 august, la orele 12.00, 14.30, 17.00, 19.00, 21.10, în direct la TVR 1.
TVR pregăteşte proiectul România Mare, Primul Centenar, menit să marcheze acest eveniment de hotar pentru naţiunea română. Emisiuni în direct din ţară şi din străinătate, ediţii speciale, reportaje şi documentare tematice se vor regăsi, până la marea aniversare, în programele tuturor posturilor TVR. „Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Astfel răsunau cuvintele lui Vasile Goldiş în faţa Adunării Naţionale de la Alba-Iulia, cu aproape un secol în urmă, când 16.500.000 de români sărbătoreau Marea Unire.
România modernă s-a construit treptat, cu aportul tuturor. Tinerii sunt cei care participă la modernizarea viitoare a ţării în care locuiesc. Din 6 august, oamenii şi poveştile celor care vor da naştere, prin ideile, acţiunile şi dezideratele lor, României următorilor 100 de ani sunt prezentaţi în campania Ştirilor TVR #EuSuntRomânia, parte a proiectului România Mare, Primul Centenar. 100 de tineri ale căror reuşite, idei, eforturi vor modela România următorilor 100 de ani îşi vor spune, pe rând, poveştile, în tot atâtea reportaje difuzate în cadrul Telejurnalelor TVR, pe parcursul acestui an şi al anului viitor.
Duminică, TVR 1 va transmite în direct Ediţii speciale, de la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti (orele 12.00, respectiv 17.00), iar reporterii Televiziunii Române vor avea intervenţii de la faţa locului pe tot parcursul zilei. Despre evoluţia României în ultima sută de ani şi care sunt premisele pentru dezvoltarea ţării în următorul secol discută şi Claudiu Lucaci cu invitaţii săi la Ultima ediţie, de la 14.30.
La ora 19.00, Cristian Tabără ne aşteaptă la un program special România Mare, Primul Centenar, realizat în direct de la Monumentul Eroilor din Războiul de Întregire Naţională Mărăşeşti. Alături de realizatorul TVR se vor afla profesorul de istorie Adrian Atarcicov şi tânărul cercetător Iulian Pleşcan, la o discuţie despre România primului Centenar şi România secolului care urmează, despre modelele tinerilor de astăzi şi despre construirea României de mâine. Materialele video vor face o incursiune în istoria României, cu povestea Marii Uniri şi cu evoluţia ţării noastre din momentul 1 decembrie 1918 şi până în prezent, dar vor şi inspira, prin introducerea primului dintre cei 100 de tineri ale căror experienţe de viaţă arată modul în care putem schimba prejudecăţile despre România şi români, prezentaţi în campania #EuSuntRomânia. Este vorba chiar despre Iulian Pleşcan, care, la nici 30 de ani, fusese deja inclus în topul celor mai de succes tineri români. Acum coordonează o afacere într-unul dintre cele mai sensibile domenii din România: medicina.
În cadrul Telejurnalului de la ora 20.00, telespectatorii TVR 1 vor asista la ceremonialul militar de comemorare a eroilor, de la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, precum şi la salvele de tun şi survolul aerian cu avioane de luptă din dotarea Forţelor Aeriene Române.
Partea a doua a programului special România Mare, Primul Centenar începe la 21.10, când Iuliana Tudor prezintă în direct spectacolul extraordinar de evocare istorică „Pe aici nu se trece!”. Pe scena din faţa Mausoleului Eroilor vor urca Paula Seling, Nicolae Furdui Iancu, Tudor Furdui Iancu, Vlad Rădescu, Mihaela Vlădescu, Proiect K1, Gheorghe Zamfir, violonistul Eugen Sârbu, Dumitru Fărcaş, Daniel Lazăr, Trupa „Lupii Albi”.
Prin proiectul România Mare, Primul Centenar, Televiziunea Română îşi propune să transmită un mesaj de unire si de preţuire a valorilor Marii Uniri. Să aducă împreună, în programe de televiziune, ideile şi oamenii care au determinat Marea Unire, dar şi să prezinte ideile, valorile şi oamenii care construiesc România următorilor 100 de ani.