Greenpeace felicită Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru semnarea Declarației Danube Soya. Aceasta presupune implicarea într-un proiect de sprijin pentru cultivatorii de soia nemodificată genetic din bazinul Dunării. România se alătură astfel țărilor riverane Dunării care au semnat deja declarația: Austria, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Ungaria, Slovenia, Elveția și regiunea Bavariei.
Programul Danube Soya a fost înființat pentru a promova și răspândi cultivarea, procesarea și comercializarea de soia nemodificată genetic, de calitate certificată, în bazinul Dunării. Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea și garantarea unei surse de proteine nemodificate genetic pentru Europa.
Alexandru Riza, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru agricultura sustenabilă, declară: „Ne bucurăm pentru faptul că Domnul Ministru a luat, în cele din urmă, decizia de a semna Declarația Danube Soya. Consideram că este un pas important făcut de țara noastră către o agricultură mai curată și mai prietenoasă cu mediul înconjurător și sperăm ca Domnul Ministru Daniel Constantin să își continue drumul spre asigurarea unei alimentații sănătoase pentru populație și care să nu implice atât de multe riscuri.”
Acest program vine în întâmpinarea unei cereri tot mai mari de soia și alte alimente nemodificate genetic în Europa, doar cererea de soia nemodificată genetic este de 7 milioane de tone pe an1.
Greenpeace consideră că implementarea acestui program este un prim pas în sprijinirea agriculturii sustenabile, fără organisme modificate genetic (OMG), în condițiile în care deja, în Europa, șapte țări au interzis cultivarea de OMG2. De asemenea, este o oportunitate foarte bună pentru retailerii care se vor putea aproviziona cu produse din soia certificată nemodificată genetic.
Asociația Danube Soya, parteneră Greenpeace, colaborează cu întreprinderi locale, companii internaționale, instituții guvernamentale și non-guvernamentale locale pentru a implementa proiecte-pilot în regiunea Dunării pentru a promova și pregăti cultivarea de soia nemodificată genetic. Fiecare proiect pilot va acoperi, în primul an, cultivarea a 200 până la 1000 de hectare de soia, împreună cu alte culturi de probă, la scară mică3.Culturile propriu-zise sunt precedate de instruirea fermierilor, transferul de experiență și reguli de bună practică. Fermierii care vor participa în acest program vor beneficia de trei module de instruire despre aspectele ecologice, agronomice și economice ale cultivării de soia nemodificată genetic.
Regiunile-țintă pentru România sunt Oradea, nord-vestul Tulcei, Galați și Brăila. Programul își propune ca în cel de-al treilea an, în fiecare regiune dunăreană să se ajungă la 5000-7000 de hectare de soia nemodificată genetic, certificată Danube Soy.
Greenpeace derulează în România o campanie pentru susținearea agriculturii durabile, lipsită de organisme modificate genetic, pesticide periculoase pentru om și mediul înconjurător.
1 Europa importă peste 35 de milioane de tone de produse din soia pe an, majoritatea din SUA, Brazilia și Argentina, ceea ce înseamnă că 20 de milioane de hectare sunt cultivate în aceste țări doar pentru piața europeană.
2 Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Germania, Luxembrug, Bulgaria și de curând, Polonia.
3 În cadrul culturilor de probăvor fi utilizate mai multe tipuri de semințe și sisteme agronomice.