Federaţia Europeană a Librarilor, Consiliul European al Scriitorilor şi Federaţia Europeană a Editorilor de carte au plăcerea să anunţe că au fost realeşi de către Direcţia Generală Educaţie şi Cultură a Comisiei Europene să organizeze ediţia 2010 a Premiului European pentru Literatură. În cadrul ceremoniei de premiere care va avea loc în luna noiembrie 2010 vor fi premiaţi scriitori debutanţi din 11 ţări participante la programul UE Cultura.
România face parte din ţările selectate în 2010, alături de Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Luxembourg, Slovenia, Spania şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei. Într-o primă etapă, consorţiul va crea în toate aceste ţări comitete de jurizare, care vor începe procesul de selecţie în ianuarie, anul curent, şi vor trimite un raport final consorţiului până la sfârşitul lunii iunie.
Premiul European pentru Literatură are rolul de a atrage atenţia asupra creativităţii, diversităţii şi bogăţiei literaturii europene contemporane, de a promova circulaţia literaturii în Europa şi de a spori interesul cetăţenilor europeni pentru operele literare din alte ţări europene.
În 2009, 12 autori debutanţi din primul grup de ţări participante au fost premiaţi în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Bruxelles. La ceremonie au participat preşedintele José Manuel Barroso, scriitorul suedez Henning Mankell, ministrul suedez al culturii, Lena Adelsohn Liljeroth şi Doris Pack, preşedintele Comisiei pentru Educaţie şi Cultură a Parlamentului European. În 2011 vor fi premiaţi autori din cele 12 ţări rămase din totalul de 35 de ţări participante la Programul UE Cultura.
Maroš Šefčovič, comisarul european pentru Educaţie, Formare Profesională, Cultură şi Tineret a afirmat: ”Uniunea Europeană este o superputere mondială în domeniul culturii. Diversitatea noastră culturală reprezintă un avantaj imens şi trebuie să ne sporim eforturile pentru a-l exploata, pentru a stimula creativitatea, inovaţia şi creşterea economică. Premiul European pentru Literatură reprezintă un exemplu în acest sens, dat fiind că ajută la promovarea unor autori europeni talentaţi şi pune în valoare cultura europeană".
Federico Motta, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor de Carte a subliniat "rolul central pe care îl are literatura în patrimoniul cultural european" şi a adăugat că cei trei parteneri "se vor inspira din experienţa de anul trecut pentru a se asigura că ediţia din anul acesta şi autorii câştigători se vor bucura de o vizibilitate şi mai mare".
În afară de crearea juriilor, consorţiul are şi rolul de coordona iniţiativa şi de a se ocupa de organizarea practică a ceremoniei de premiere.
Premiul European pentru Literatură este cofinanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene. Programul sprijină proiectele de cooperare culturală transnaţională în care sunt implicate minimum trei state participante la program. De asemenea, oferă sprijin pentru traducerea operelor literare şi este deschis tuturor sectoarelor culturale, cu excepţia audiovizualului, pentru care există programe separate.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}