Vasile Panopol
Grupul Editorial Corint
Vasile Panopol a remarcat faptul ca “La noi (…) este cu totul altfel. Cronicarii nostri pomenesc rareori despre femei.” (p. 7). Asa se face ca memorialistul, istoricul si genealogistul Vasile Panopol a reunite intr-un volum informatii diverse despre modul in care erau vazute romancele de straini.
Adept al adevarului si al redarii tuturor impresiilor, Panopol nu creeaza o imagine idealizata a romancelor.
“Am reprodus cateva impresii ale calatorilor care au strabatut tarile noastre inainte de inceputul secolului al XVIII-lea. Ele nu sunt prea bogate, nici numeroase, totusi redau destul de explicit aspect feminine si trasaturi de moravuri. Voi analiza impresiile strainilor care au scris despre noi in cursul secolului al XVIII-lea. Materialul este mult mai bogat si unii dintre acesti scriitori au fost personalitati proeminente, ca d’Hauterive si principele de Ligne.” (p. 18)
„Romance vazute de straini” se constituie intr-o lectura deosebit de interesanta, o fereastra spre o alta epoca si o oportunitate de a vedea ce i-a uimit/ce le-a atras atentia strainilor atunci cand au interactionat/le-au vazut pe romance.
O sa vedeti, poate cu surprindere, ca unii erau surprinsi ca ele isi pedepseau personalul si ca altii spuneau ca arata ca tigancile. Altii, dimpotriva, au vazut femeile frumoase, elegante, cu purtarea aleasa si balurile deosebite la care participau. In sfarsit, altii ofera o imagine mai complexa, atat asupra partilor bune, cat si asupra lucrurilor pe care le-au gasit dezamagitoare ori ciudate.
Un alt mare merit al cartii (pe langa parerile diverse incluse) este ca realizeaza o sinteza bine documentata completata de o analiza a autorului cu privire la fiecare parere in parte, la potentialele motive pentru care o persoana ar fi ramas cu o impresie sau alta si daca acea impresie era indreptatita sau nu (de pilda subliniaza faptul ca exista o diferenta insemnata intre portul traditional romanesc si hainele purtate de tiganci, cu care fusesera confundate romancele de unul dintre autorii citati in volum). In plus, cartea se constituie si intr-o fereastra asupra perioadei acoperite de scrierile pe care se bazeaza cartea – veti remarca usor obiceiuri, tinute si familii cunoscute.
„Romance vazute de straini” arata si cat de usor se pot insela oamenii atunci cand emit judecati bazate pe doar cateva interactiuni sau pe observatii de scurta durata – de la confuzii generate de port la mirari cu privire la modul in care vizitiul conduce o caruta si unde sta, de la presupuneri despre adaptarea femeilor la formele civilizatiei si pana la cele referitoare la bogatie, studii si posibilitatea de a se casatori cu un barbat „bun”. Cartea este o lectura fascinanta din multe puncte de vedere, o incursiune inedita in trecut si o oportunitate de a vedea parerea altora despre romance.