Rogalski Damaschin Public Relations a celebrat luna femeii alături de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) şi INBI Prof. Dr. Matei Balș printr-o campanie-document care surprinde cu emoție și realism poveștile femeilor seropozitive, care, pe lângă lupta cu virusul HIV, duc zi de zi bătălii cu discriminarea de care se lovesc.
Campania „O zi din viaţa ei“ a avut ca punct central un experiment fotografic realizat alături de artistul social Mugur Vărzariu, care a surprins într-un mod emoționant și memorabil poveştile a 5 tinere seropozitive, cu ajutorul martorului tăcut al experienței lor – camera foto. Fotografiile, împreună cu mărturiile tinerelor, au fost reunite într-un album și o expoziție foto itinerantă lansate pe 7 martie în Gara de Nord, loc ales ca simbol al vieții femeilor seropozitive, prinse într-o permanentă călătorie printre greutăți, bucurii, victorii și întrebări, dar care aleg să rămână anonime în fața celorlalți.
Expoziția foto a avut rolul ca, pe măsură ce spunea povestea emoționantă a tinerelor, să strângă de la publicul larg mesaje de susținere și încurajare. Astfel, fotografiile create inițial ca protest tăcut împotriva discriminării au fost transformate într-un mod de a genera solidaritate socială spontană.
Călătorii sau simplii trecători care au străbătut Gara de Nord şi vizitatorii centrelor comerciale au putut lăsa mesaje de susţinere şi încurajare pe panoul „Mâinilor care vorbesc“, semn al depăşirii prejudecăţii că virusul se transmite prin atingere. „Să rămâneţi mereu la fel de puternice şi frumoase!“, „Nu vă pierdeţi nădejdea!“, „La mulţi ani de 8 Martie tuturor femeilor şi mai ales vouă! Într-adevăr sunteţi speciale!“, „Să vă împliniţi visele, să aveţi putere şi mai ales să aveţi oameni cu suflet alături de voi!“, „Un gând bun tuturor femeilor, mai ales celor care sunt în suferinţă. Nu vă pierdeţi speranţa!“, sunt doar câteva dintre sutele de mesaje primite cu ocazia campaniei.
“Într-o lume dominată de discriminare la adresa persoanelor seropozitive, credem că fiecare om care a văzut expoziţia «O zi din viața ei» şi care a înţeles drama acestor tinere este un câştig pentru o societate mai tolerantă în general. Suntem fericiţi că am reuşit să punem în practică această idee de campanie, în care mesajul vizual a generat susținere și solidaritate socială”, a declarat Iulian Petre, director executiv UNOPA.
Aproximativ 49% dintre persoanele cu HIV din întreaga lume sunt femei, iar persoanele de sex feminin reprezintă segmentul de pacienţi cu cea mai rapidă creştere în ţările emergente şi în curs de dezvoltare1. De asemenea, la nivel global, infecţia cu HIV reprezintă cea mai importantă cauză de deces în cazul femeilor tinere.
Despre UNOPA
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) este singura federaţie neguvernamentală din România formată din organizaţii ale persoanelor afectate de HIV/SIDA, axată pe advocacy pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor infectate şi afectate de HIV/SIDA din România. Din iunie 2000 şi până în prezent, UNOPA a apărat şi promovat drepturile a mii de copii, tineri şi adulţi infectaţi HIV sau bolnavi SIDA, precum şi drepturile familiilor lor.