indica nevoia de investitii urgente in educatie
Romania trebuie sa aloce bugete mai mari pentru educatie si sa sporeasca investitiile in cercetare, dezvoltare si in invatamantul superior daca vrea ca angajatii cu potential sa fie la un nivel competitiv cu cei din alte tari din Europa Centrala si de Est.
Aceasta este una din concluziile cheie ale Indexului de performanta al fortei de munca in Europa Centrala si de Est (Central and Eastern Europe Talent Index), realizat de Heidrick & Struggles si de Economist Intelligence Unit. Studiul a avut scopul de a investiga potentialul de dezvoltare a angajatilor de top si conditiile necesare pentru materializare al acestuia in 13 tari: Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Russia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia si Ucraina.
Romania ocupa locul 10 in clasamentul general in 2007, insa pana in 2012 scade un loc, pe 11, fiind devansata de Turcia. Doar Croatia si Serbia obtin scoruri mai mici.
Ca urmare a intrarii in UE, Romania urca 2 locuri in clasamentul Investitiilor straine directe, clasament realizat pe o perioada de prognoza de 5 ani
De asemenea, are un puternic avantaj demografic si realizeaza performante bune si la capitolul ‘Mobilitate si deschidere relativa a pietei muncii’, un indicator care ia in considerare criterii precum cunostintele de limbi straine ale fortei de munca, numarul studentilor care invata in strainatate si angajarea persoanelor de alta nationalitate. In Romania, cunostintele de limbi straine ale fortei de munca sunt cele mai avansate din regiune- atat in 2007, cat si in 2012, fiind in fruntea clasamentului la aceasta categorie.
Cu toate acestea, performanta Romaniei este franata de sistemul de invatamant, ocupand locul 11 la aceasta categorie. Nivelul cheltuielilor cu educatia per elev ca procent din PIB pe cap de locuitor este cel mai scazut.
Austria si Federatia Rusa pastreaza pozitia fruntasa in Index, fiind pe locul unu respectiv doi; ele sunt urmate de Polonia care urca un loc in clasamentul general pana in 2012.
“Pentru a valorifica potentialul ridicat al Romaniei si interesul pe care investitorii il arata, trebuie sa crestem semnificativ investitiile in educatie, rata de scolarizare si numarul de profesori. Pe termen lung aceasta va imbunatati calitatea sistemului de invatamant si va duce la cresterea numarului de persoane care urmeaza o facultate.
Astfel se va imbunatati atat mediul educational cat si cel de afaceri, creandu-se premisele necesare dezvoltarii persoanelor cu potential si un ciclu virtuos de perfectionare.”, declara Loredana Serfezi, Country Head Romania and Bulgaria, Heidrick & Struggles.
"Pana in prezent, probabil companiile au intuit care sunt tarile care au avut o politica eficienta de atragere si dezvoltare a talentelor in business, dar pur si simplu nu au existat nici un fel de date concrete care sa vina in sprijinul intuitiilor lor.
Daca talentul este petrolul viitorului, avem nevoie sa semnalam care sunt zonele fierbinti, sa identificam rezervele si sa stim cat de repede putem face lucrurile sa mearga. Indexul de performanta al fortei de munca in Europa Centrala si de Est ne permite sa facem acest lucru.", declara David Peters, Regional Managing Partner Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, Heidrick & Struggles.
Indexul de performanta al fortei de munca in Europa Centrala si de Est este o varianta cu focus regional al Indexului Global, realizat de Heidrick & Struggles in 2007. Aceasta serie de studii permite companiilor sa faca evaluari cantitative clare in deciziile ce privesc angajatii de top.
Sapte indicatori separati au fost utilizati in evaluarea fiecarei tari:
1. demografici
2. calitatea sistemelor de invatamant obligatoriu
3. calitatea universitatilor si a scolilor de afaceri
4. calitatea mediului economic propice dezvoltarii angajatilor de top
5. mobilitate si deschiderea relativa a pietei muncii
6. tendinte ale investitiilor straine directe
7. inclinatia spre a atrage forta de munca inalt calificata.
Despre Heidrick & Struggles
Fondata in 1953, Heidrick & Struggles (NASDAQ:HSII), este recunoscuta ca una dintre cele mai importante companii de executive search si consultanta de management. Cu 65 birouri in principalele orase din 32 de ţări, ajuta clientii sai sa abordeze probleme strategice ale caror solutii includ capitalul uman, in perioade de dezvoltare si schimbare, achizitii, integrare, expansiune pe noi piete si raspuns la schimbarile economice.
{mosloadposition user10}