În urma jurizării, Premiul de Debut al Editurii Cartea Românească a fost acordat doar la secţiunea „Proză”. Cîştigătorul este Dragoş Voicu, autorul romanului Coada.
„Un roman a cărui forţă magică te face să izbucneşti în hohote de rîs sau de plîns şi te lasă năucit pe muchia dintre cele două stări.Viaţa la coadă. O coadă la tacîmuri de pui. O coadă fabuloasă, care înfăşoară oraşul de mai multe ori şi va dura 12 luni, timp în care Ionuţ, un vajnic pionier, îi va cunoaşte pe cei care îi vor fi vecini întregul an, cîteva personaje pitoreşti care discută despre copii, matematică, ţuică fiartă, fericire, cîrnaţi, dragoste, bomboane de pom, moarte, murături, examene de admitere. O coadă care sfidează orele, zilele, săptămînile, anotimpurile şi totuşi… aici oamenii îşi povestesc viaţa, îşi sărbătoresc zilele de naştere, se îndrăgostesc, se căsătoresc şi pur şi simplu, mor. În sfîrşit, vom înceta să mai vorbim despre lipsa de memorie a tinerilor scriitori.” (Mădălina Ghiu, redactor-şef Editura Cartea Românească)
Dragoş Voicu s-a născut la 9 iunie 1975 în Bucureşti. Este absolvent al Academiei Tehnice Militare Bucureşti şi al masterului „Managementul proiectelor” al S.N.S.P.A.. În prezent lucrează în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor în domeniul managementului proiectelor.A tradus în limba engleză volumul Sistemul Integrat pentru Securitatea Frontierei – The Integrated System for the border security, Dumitru I. Popescu (Ed. Univers Ştiinţific, Bucureşti, 2006). A publicat articole de specialitate, în bilunarul Asociaţiei Generale a Inginerilor din România: Univers Ingineresc. A cîştigat locul I la Concursul de poveşti cu tema „De ce iubim Bucureştiul?”, 2008.
La această ediţie a Concursului de Debut, organizat de Editura Cartea Românească, încă de la reînfiinţarea ei în anul 1970, au participat 76 de manuscrise – 33, la secţiunea „Proză”, 32, la „Poezie”, 4, la „Teatru”, 7, la „Critică/ Istorie literară/ Eseu”.
Daca nu aţi debutat încă, puteţi participa la ediţia 2009 a Concursului anual de Debut, organizat de Editura Cartea Românească la următoarele secţiuni: Poezie, Proză, Teatru, Eseu, Critică şi istorie literară.
Lucrările declarate cîştigătoare vor fi publicate. Sînt acceptate în concurs şi manuscrise ale autorilor care au fost incluşi anterior în antologii sau au publicat în volume colective.
Manuscrisele (minimum 50 de pagini) vor fi expediate prin poştă pe adresa Calea Victoriei nr. 115, sector 1, Bucurestii, cod 010071, în format electronic şi printat (ambele obligatorii), sau vor fi depuse direct la sediul editurii pînă la data de 31 decembrie 2009.
Plicul va purta menţiunea „Pentru concursul de debut al Editurii Cartea Românească” şi va fi specificată secţiunea la care participă.
Pe plic, nu va fi inscris numele expeditorului, în locul acestuia se va scrie un motto. În interior, se va introduce un al doilea plic sigilat conţinînd acelasi motto şi CV-ul autorului.
Manuscrisele nepublicate nu se înapoiază.
Relaţii suplimentare por fi obţinute la telefon 021/319.65.99 sau prin email la adresa: ecr@cartearomaneasca.ro.
{mosloadposition user10}