- Veniturile globale au crescut cu 7,8%, până la 1,9 mld. EUR în 2019/20
- Strategia următorilor patru ani are un cadru nou și divers de guvernanță
- Transformarea profesiei de audit rămâne o prioritate
Mazars, companie internațională de audit și consultanță în afaceri, anunță astăzi venituri de 1,9 mld. EUR pentru exercițiul financiar 2019/2020 (1 septembrie 2019 – 31 august 2020), reprezentând o creștere de 7,8% (excluzând impactul Forex de -0,3%) comparativ cu exercițiul financiar anterior. Creșterea veniturilor are la bază o creștere organică puternică (5,9%), completată de o creștere externă pozitivă (1,8%).
„Pentru oameni, companii și societate, 2020 a fost un an fără precedent. Pe fondul unei pandemii globale, când atenția noastră era concentrată pe siguranța angajaților și continuarea furnizării de servicii de calitate clienților noștri, Mazars a demonstrat o rezistență remarcabilă, realizând o creștere de 7,8%, în cea mai mare parte organică. Eforturile angajaților noștri de a-şi susţine clienţii și a-și finaliza proiectele ne-au permis să reușim mai mult decât de a supravieţui provocărilor anului 2020.”, a declarat Hervé Hélias, CEO și Președinte al Grupului Mazars.
Menţinerea unei perspective pe termen lung: planul strategic pentru următorii patru ani
În pofida crizei, Mazars a continuat să investească și să își planifice viitorul. Peste 1.100 de parteneri au votat recent aprobarea noului plan strategic „One24”, un nume care recunoaște unicitatea modelului de parteneriat integrat al Mazars. Planul descrie traseul grupului pentru următorii patru ani, valorificând punctele forte și atributele distinctive ale Mazars: servicii de calitate, integrare operațională transfrontalieră, consecvență internațională, dedicare și grijă pentru clienți și angajaţi. Noul plan continuă procesul de transformare a grupului și consolidează poziția Mazars ca lider internațional în domeniul auditului, fiscalității și consultanței, prin îmbunătățirea continuă a talentelor și a experienței clienților, dar și a serviciilor inovatoare și a modului de lucru. În următorii patru ani, compania va continua să se concentreze asupra priorităților sale: orientarea către client, managementul calității și al riscurilor, creșterea internațională, integrarea operațională, dezvoltarea talentelor și contribuția la construirea unei lumi echitabile și prospere.
„Pandemia și criza economică asociată acesteia reprezintă o perioadă dificilă, dar trebuie să privim dincolo de ea și să investim în organizația și în oamenii noștri pentru a livra ceea ce clienții au nevoie și așteaptă de la noi. Am stabilit o strategie care ne consolidează locul pe piață și continuă să creeze o companie a viitorului, prin care ne asigurăm că atragem și dezvoltăm talente remarcabile, oferim experiențe de înaltă calitate clienților noștri de orice dimensiune și, mai presus de toate, clădim încredere prin acțiuni responsabile.”, a declarat Hervé Hélias, CEO și Președinte al Grupului Mazars.
O echipă nouă și diversă pentru implementarea planului strategic
Pentru a veni în sprijinul programului One24, Mazars și-a revizuit și consolidat cadrul de guvernanță, care este format din Comitetul Executiv al Grupului (GEB)¹ și Consiliul de Guvernanță al Grupului (GGC)². Noua echipă a fost votată în cadrul conferinței virtuale a partenerilor companiei din decembrie 2020.
Dintre cei 23 de membri aleși în GEB și GGC, 10 sunt femei: aceasta înseamnă că 44% dintre funcțiile de guvernanță ale Mazars sunt deținute de femei, reprezentând o puternică diversitate de gen în conducerea companiei.
Hervé Hélias a fost reales în funcția de președinte al GEB şi lui i se alătură încă doi noi membri: Mark Kennedy, Managing Partner în Irlanda din 2016, și Julie Laulusa, Co-Managing Partner în China din 2010. Laulusa și Kennedy se alătură altor nouă membri GEB re-aleși: Hervé Hélias, Pascal Jauffret, Rudi Lang, Taibou Mbaye, Christoph Regierer, Veronique Ryckaert, Ton Tuinier, Phil Verity și Victor Wahba. Antonio Bover se retrage după trei mandate (12 ani), iar Wenxian Shi trece de la calitatea de membru la cea de invitat permanent.
Membrii actuali ai GGC sunt Asa Andersson Eneberg, Gertrud Bergmann, Maria Cabodevilla, Frank Bournois, Kathryn Byrne, Juliette Decoux, Fabrice Demarigny, Denise Fletcher, Chris Fuggle, Tim Hudson (Chair), Michelle Olckers și Liwen Zhang.
„Existența unei perspective pe termen lung este la fel de esențială ca existența echipei potrivite care să susţină strategia. Pe măsură ce punem în aplicare planul nostru de patru ani, ne-am dezvoltat echipa de guvernanță pentru a ne asigura că are liderii potriviți, cu o diversitate de medii și stiluri, astfel încât strategia noastră să devină realitate.”, mărturisește Hélias.
În 2020, Mazars a promovat 78 de noi parteneri internaționali din 30 de țări. Noii parteneri reprezintă diverse domenii de servicii – audit (54%), fiscalitate (17%) și outsourcing (12%) – dar și diversitate regională.
„Pe măsură ce ne-am consolidat echipa, situaţia financiară şi comunitatea de clienți din România, Mazars a reuşit să crească sustenabil, fiind alături de companii din toate industriile. În acest an provocator, echipa noastră a demonstrat o atitudine impresionantă în fața unei situații necunoscute și a reușit să se adapteze rapid acestei provocări şi nevoilor sale. Astfel, reiterăm pe deplin strategia noastră de grup și, împreună cu ţările din Europa Centrală şi de Est, vom continua să oferim un serviciu personalizat, de o calitate excepțională fiecărui client, care va beneficia de modelul de parteneriat integrat al Mazars.”, a declarat Dino Ebneter, Country Managing Partner, Mazars Romania.
Dedicați unei noi viziuni, care să redefinească sustenabilitatea auditului, din perspectiva profesiei
În octombrie 2020, Mazars și-a lansat noua identitate de brand, care reafirmă misiunea și valorile tradiționale: integritate, responsabilitate și asumare. Acestea reflectă şi mai bine poziția Mazars din prezent și experiența unică pe care o oferim angajaților și clienților noștri, prin care îi susţinem în parcursul lor către succes şi îi încurajăm să facă ceea ce este corect întotdeauna.
Noua filozofie de brand sărbătorește modul în care Mazars s-a transformat, fără a-și compromite cultura, valorile sau modelul de afaceri unic, dar și modul în care facilitează alegerea și aduce o perspectivă unică pe piața serviciilor de audit, fiscalitate și consultanță. De asemenea, reafirmă un angajament puternic pentru construirea unei lumi corecte și prospere, precum și a unei industrii mai sănătoase. Datorită poziției sale solide pe piața serviciilor de audit în contextul companiilor listate la bursă, Mazars se asigură că auditorii, care au o misiune de interes public, pot obține rezultatele necesare, indiferent de provocări. În concordanță cu misiunea sa, grupul dorește să se poziţioneze în fruntea dezbaterii privind sectorul de audit, să promoveze schimbări semnificative în profesie și face apel la o dezbatere publică în care să fie implicate toate părțile interesate.
Hélias concluzionează: „Noul nostru plan strategic pentru următorii patru ani subliniază intenția companiei de a-și accelera transformarea și de a consolida poziția Mazars ca lider internațional. Vrem să îmbunătățim continuu modul în care ne deservim clienții și ne dezvoltăm talentul, transformând Mazars atât într-o companie bazată pe cunoaștere, cât și într-o școală de excelență. Calitatea va rămâne coloana vertebrală a tuturor activităților pe care le desfășurăm și dorim să continuăm să promovăm o adevărată cultură a calității și a gestionării riscurilor. Transparența financiară și încrederea sunt pilonii unei economii corecte și prospere, iar auditorii sunt o componentă centrală a acestui ecosistem. Este timpul să regândim colectiv modul de funcționare a acestei profesii. Credem că este responsabilitatea noastră să participăm la crearea unei piețe mai sănătoase și vom contribui cu tot ce ne stă în putință la această transformare în următorii ani”.
¹ GEB este organismul executiv al Mazars. Este responsabil de managementul operațional al parteneriatului, în ceea ce privește obiectivele strategice. Se axează, în primul rând, pe dezvoltarea continuă a companiei, asigurând în același timp calitatea și sustenabilitatea activităților sale.
² GGC este organismul imparțial și independent de supraveghere al Mazars. Are puteri decizionale în trei domenii specifice: aprobarea viitorilor membri ai parteneriatului și operațiunile de dezvoltare, salarizarea membrilor GEB și aprobarea măsurilor disciplinare decise de acesta.