Serghei Dovlatov
Editura Humanitas
Numele cartii aduce din start aminte de cunoscutul poet rus Puskin. Rezervatia Puskin nu poate fi asadar decat un fel de muzeu, un loc unde toti cei ce vin afla mai multe despre scriitor, vad casa/casele in care a locuit, raul pe langa care trecea, obiecte, aud povesti despre persoanele feminine din viata sa s.a.m.d. Cine sunt insa ghizii? Cum ajungi ghid? Cum este viata unui ghid (cine este dincolo de cel ce face tururi cu vizitatorii)?
Serghei Dovlatov ne spune povestea unui om care ajunge ghid in Rezervatia Puskin. Un scriitor fara succes prea mare. O lucrare scrisa si cu umor, inspirata din realitatea regimului comunist. Cu sperante, iluzii, probleme si cu un final care subliniind unede si cand a fost scrisa lucrarea, poate sugera implicit si finalul povestii. “(…) nu cosmarul si deznadejdea sunt cele mai rele. Cel mai ingrozitor e haosul…” (p. 69) – tema care se reia: “E ceva dubios in senzatia de normalitate. Si totusi inca mai ingrozitor e haosul.” (pp. 83-84). “Singurul drum cinstit e cel al greselilor, dezamagirilor si sperantelor. Viata e aflarea prin experienta proprie a granitelor dintre bine si rau… Alte cai nu exista…” (pp. 103-104)
Personaje create cu grija, situatii reale, uneori amuzante, alteori dureroase. “Banii inseamna libertate, miscare, capricii… Cand ai bani, si saracia e mai usor de indurat…” (p. 69)
O lucrare care nu va fi lasata prea mult pe noptiera inainte de a fi terminata.
Daca ati citit lucrarea prezentata de noi va invitam sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana@prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user10}