Noul proiect de Hotărâre de Guvern pune în pericol viaţa românilor, în special cea a bolnavilor cronici
Pacienții din România, prin vocea celor mai importante asociaţii care îî reprezintă, solicită retragerea urgentă a noii metodologii de calcul al prețurilor medicamentelor, care încalcă dreptul pacientului din România de a-i fi ocrotită sănătatea de către Stat, precum și inițierea unui proces consultativ autentic cu pacienții români.
Aceştia acuză faptul că noile mecanisme de calcul al prețurilor, prevăzute prin proiectul de Hotărâre de Guvern care urmează să reglementeze scăderea preţului la medicamente, îi vor lăsa fără medicamente şi le vor periclita schemele de tratament, într-un cadru în care accesul la acestea este oricum limitat.
La unison, vocea tuturor reprezentanților pacienților atrage atenția autorităților asupra gravității situației cu care România se confruntă în acest moment cu privire la accesul la tratament, determinând dispariția de pe piața românească a unui număr mare de medicamente, necesare în tratarea unor boli cronice. O metodologie de calcul al prețurilor medicamentelor viabilă, care are în vederea calitatea vieții pacientului și prelungirea acesteia, reprezintă o etapă vitală în asigurarea aceesului la tratament la standarde europene, mai ales pentru pacienții cronici.
Cele mai importante 5 alianțe de organizații de pacienți din România (Alianța Pacienților Cronici din România, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Asociația Transplantaților din România) prin vocea reprezentanților lor, au participat miercuri, 19 octombrie, a.c., la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătații cu privire la noua metodologie de calcul a prețurilor medicamentelor.
Timp alocat: 3 minute, pentru a discuta de chestiuni de viață și de moarte pentru pacienţii cronici și familiile lor. Realitatea celor 3 minute alocate pentru a ne apăra dreptul la viață, prin acces la tratament, ne-a pus în imposibilitatea susținerii tuturor argumentelor în favoarea pacienților și nevoilor lor.
Alianţele de organizaţii de pacienţi din România solicită retragerea urgentă a acestei propuneri de metodologii de calcul a prețurilor și inițierea unui proces consultativ autentic cu pacienții români, care sunt categoria cea mai afectată de noua modalitate de calcul al prețurilor.
De ce NU susținem această metodologie de calcul al prețurilor?
1. Pentru că toate reducerile de prețuri la medicamente de până acum au dus la retragerea a peste 1.500 de medicamente din farmacii.
2. Pentru că medicamentele sunt reexportate și nu se găsesc în farmaciile din România.
Considerăm că astfel:
1. Prin restricționarea accesului la tratament ne este încălcat dreptul la ocrotirea sănătății, care este garantat prin Constituție
2. Se iau decizii în numele nostru fără a fi întrebați care sunt nevoile noastre şi fără a se ţine cont de nevoile noastre reale
3. Declarațiile privind drepturile și libertățile noastre de cetățeni continuă să fie vorbe goale, fără un fond real.
Speranța de viață în România este de 59 de ani, cea mai scăzută din Europa și se datorează politicilor greșite de sănătate de până acum, pe care observăm că actualul guvern continuă să le promoveze, iar pacienților nu li se oferă nicio soluție atunci când ajung în farmacie sau în spital și li se spune că tratamentul de care depinde viața lor nu există, datorită politicii sanitare aprobată și aplicată de către guvernanți.
La final de dezbatere am constatat, însă, că demersul nostru nu a fost înțeles și că în continuare este ignorată disperarea unor oameni pentru care 3 minute nu ajung pentru a pleda pentru viața lor.
Pentru pacienții din România, accesul la tratament și menținerea schemelor de tratament sunt vitale și nu suportă modificări, de aceea solicităm retragerea urgentă a acestei propuneri de metodologie de calcul a prețurilor și discutarea celor mai bune soluții cu pacienții, care sunt categoria cea mai afectată de această propunere de Hotărâre de Guvern privind modalitatea de calcul al prețurilor medicamentelor de uz uman.
Cezar Irimia – Alianța Pacienților Cronici din România
Radu Gănescu – Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România
Vasile Barbu – Asociația Națională pentru Protecția Pacienților
Rozalina Lăpădatu – Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune
Gheorghe Tache – Asociația Transplantaților din România
Scrisoare Deschisă
Ministrul PR versus dreptul la viață: cum se negociează sănătatea românilor în 3 minute
Cele mai importante patru alianțe de organizații de pacienți din România, prin vocea reprezentanților lor, au participat miercuri, 19 octombrie a.c., la dezbaterea publică organizată de Ministerul Sănătății cu privire la noua metodologie de calcul a prețurilor medicamentelor. Timp alocat: 3 minute, pentru a discuta de chestiuni de viață și de moarte. E drept, pentru moment, doar pentru unii dintre noi. În niciun caz pentru reprezentanții Ministerului Sănătății, care și-au arătat pe tot parcursul dezbaterii lipsa totală de respect pentru cei prezenți în sală, în calitatea lor de cetățeni (și nu doar de pacienți), pe care ei ar trebui să îi deservească, în calitatea lor de înalți funcționari publici.
Realitatea celor 3 minute alocate pentru a ne apăra dreptul la viață, prin acces la tratament, ne-a pus față în față cu un minister care e în fapt o agenție de PR, și care, prin refuzul de a asculta pe oricine îndrăznește să îl contrazică, atentează într-o manieră fără precedent la sănătatea românilor. Ministerul Sănătății, ca orice agenție de PR, are și un slogan: ieftinim medicamente, care oricum nu există pe piața românească, ieftinim pentru că dăm zile din viața pacienților români, și nu din viața noastră.
De ce NU susținem această metodologie de calcul al prețurilor?
1. Pentru că încalcă dreptul la ocrotirea sănătății, care este garantat prin Constituție, prin restricționarea accesului la tratament,
2. Pentru că se decide viața pacienților, fără ca aceștia să fi fost întrebați care sunt nevoile lor,
3. Pentru că drepturile și libertățile noastre de cetățeni continuă să fie vorbe goale, fără un fond real,
4. Pentru că sănătatea românilor a ajuns să fie un subiect de PR, discutat la televizor şi în social media, dar niciodată cu asumare, față în față.
Speranța de viață în România este de 59 de ani. Dacă nu ești pacient cu o boală cronică, când poate fi oricât, în funcție de loteria la care se joacă viața ta, la momentul respectiv. Pentru că dincolo de prețul medicamentelor și a unor cifre sterile, aici vorbim de vieți de oameni, de calitatea acestor vieți, de milioane de secunde de teroare, alături de cei dragi, când ajungi în farmacie sau în spital și ți se spune că tratamentul de care depinde viața ta nu există.
La final de dezbatere am constatat, însă, că agenția de PR are un scenariu din care nu poate să iasă, care dă bine pe canalele de comunicare, dar care ignoră disperarea unor oameni pentru care 3 minute nu ajung pentru a pleda pentru viața lor.
Pentru pacienții din România chestiunea metodologiei de prețuri ține de viață și de moarte, și nu doar de PR, astfel încât solicităm retragerea acestei propuneri de metodologii de calcul a prețurilor și discutarea celor mai bune soluții cu pacienții, care sunt categoria cea mai afectată de modalitatea de calcul al prețurilor.
Alianța Pacienților Cronici din România
Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România
Asociația Națională pentru Protecția Pacienților
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune
Asociația Transplantaților din România