Rar se întâmplă la o lansare de carte ca nimeni din public să nu ştie titlul sau autorul volumului lansat. Pe de altă parte, la câte lansări se întâmplă ca zecile de oameni din public să fie, de fapt, coautorii cărţii lansate? La cel puţin una: lansarea cărţii-surpriză de la editura Vellant, care a avut loc joi seară, pe 25 februarie, în mansarda Librăriei Cărtureşti Verona. Cartea-surpriză, care îi aparţine de fapt scriitorului şi scenaristului mexican Guillermo Arriaga, a apărut la Vellant în două ediţii: cea clasică, intitulată Retorno 201, în care autorul este singurul stăpân pe text, şi cea limitată, în care fiecare dintre cele 186 de pagini este însemnată de un alt cititor: Retorno 201. O carte însemnată de 186 de cititori.
Lansarea a fost prilej de întâlnire pentru mulţi dintre cei 186 de coautori, care au avut astfel ocazia să-şi cunoască vecinii de pagină şi să ia acasă cartea-obiect la care au contribuit cu o pagină şi cu mult talent. Dintre aceştia, au vorbit despre cartea lui Arriaga şi despre proiectul Vellant traducătoarea Liliana Pleşa Iacob, scriitorul Marius Chivu, hispanistul Andrei Ionescu, Cristina Diaconescu, Group Creative Director la Mercury360 şi Dan Pleşa, directorul editurii Vellant.
Retorno 201 este, după cum a ţinut să precizeze Liliana Pleşa Iacob, o carte venită nu din cărţi, ci din viaţă. Asta spune, de altfel, chiar Guillermo Arriaga despre scrierile sale. Iar culegerea de paisprezece povestiri reunite sub titlul Retorno 201 evocă nu numai strada cu acelaşi nume dintr-un cartier mărginaş al haoticului Mexico City, ci şi timpul pe care Arriaga l-a petrecut în copilărie pe această stradă a pasiunilor, violenţei şi, uneori, a tandreţei. Pentru Marius Chivu, volumul scriitorului şi scenaristului mexican este cu atât mai valoros cu cât, deşi este plin de orori şi promiscuitate, îl face pe cititor să nu fugă şi să devină dependent de text. Dependenţă pe care o dă şi stilul lui Guillermo Arriaga, definit, după cum observau atât traducătoarea cărţii, cât şi profesorul Andrei Ionescu, tocmai de lipsa de stil. În universul lui Arriaga nu există podoabe, accentul căzând pe viaţă şi pe firescul ei. Iar maturitatea cu care scriitorul îşi duce la capăt povestirile despre viaţă îl transformă într-un scriitor emblematic al vremurilor noastre şi al literaturii contemporane.
Despre jocul propus de Vellant celor 185 de cititori au vorbit reprezentantul editurii, Dan Pleşa, şi Cristina Diaconescu, Group Creative Director în cadrul agenţiei care a semnat campania Cărţii însemnate – Mercury360. Proiectul a durat trei luni şi s-a desfăşurat în principal pe pagina de Facebook a editurii, unde toţi cei care s-au arătat curioşi faţă de provocarea Vellant au primit o pagină din cartea-surpriză pe care au însemnat-o şi au trimis-o înapoi la editură. Prima pagină (pagina 75) s-a întors surprinzător de repede, la nici 24 de ore de la trimitere. Acesteia i-au urmat altele, până ce varianta însemnată a cărţii a fost gata de tipar. Încântat de proiect, scriitorul Guillermo Arriaga a ţinut să intre în joc, desenând pe una dintre paginile volumului o schiţă a străzii Retorno 201, în care apar toate casele locuite de personajele celor paisprezece povestiri.
Printre coautorii care l-au însoţit pe Guillermo Arriaga pe parcursul a 186 de pagini se numără Matei Branea, Jean-Lorin Sterian, Marius Constantinescu, Ciubi (Pisica Pătrată), Iren (Mintea de ceai), Cristina Andrieş (Mixul de cultură) sau Parascheva Toboşaru (cea mai tânără coautoare din grup, la numai doi ani şi jumătate împliniţi).
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}