Our website use cookies to improve and personalize your experience and to display advertisements(if any). Our website may also include cookies from third parties like Google Adsense, Google Analytics, Youtube. By using the website, you consent to the use of cookies. We have updated our Privacy Policy. Please click on the button to check our Privacy Policy.

Rețete festive de sărbători, reinterpretate de chefi celebri la Amintiri Gustoase

AMINTIRI GUSTOASE: REȚETE FESTIVE

Competiția „AMINTIRI GUSTOASE: REȚETE FESTIVE”, organizată de Cronicari Digitali, a căutat să aducă mai multă inspirație pentru apropiatele mese festive, direct din bucătăriile generației digitale, în cadrul unui concurs pe Instagram. S-au adunat peste 250 de propuneri de Aperitive (reci sau calde), Feluri principale și Deserturi, dintre care 5 au fost selectate de un juriu format din chefi celebri, experți în gastronomie și bloggeri de Food. Ele au servit drept inspirație și au fost reinterpretate de chefs celebri, în practică, cu ajutorul comunității Cronicari Digitali, al jurnaliștilor și al vedetelor în cadrul workshopului de cooking AMINTIRI GUSTOASE.

În weekend, Adriana Sohodoleanu, Alina Muntele, Alina Săftulescu, Dana Burlacu Visternicu și Daniela Niculi au creat cinci echipe care și-au asumat realizarea unui preparat festiv, pornind de la rețetele propuse pe Instagram. Fiecare preparat s-a transformat într-o propunere de cinci stele care poate fi asortată bucatelor tradiționale de pe mesele de sărbători. Conceptul și designul preparatelor realizate în cadrul workshopului îi aparțin lui chef Liviu Lambrino, ambasador Electrolux, expert în arte culinare contemporane.

AMINTIRI GUSTOASE: REȚETE FESTIVE
Mini Babka cu nucă și cacao, cu sos de vanilie și semințe de mac – Amintiri Gustoase Workshop

 

Concursul online, prefața workshopului, lansat de Cronicari Digitali și Amintiri Gustoase, platforme create de Zaga Brand și Asociația Human Made Art, și-a desemnat câștigătorii pe 2 decembrie, premiați cu produse și gadgeturi de cooking de peste 5.000 de euro.

Un meniu cu 5 preparate de 5 stele, pregătite într-un workshop de o zi

Duminică, 11 decembrie, la București, jurnaliști și creatori de conținut digital și de gusturi bune au făcut echipă într-un workshop de pregătire a rețetelor festive sub coordonarea lui Chef Liviu Lambrino.

Până la intrarea pe stațiile de gătit, cei peste 90 de participanți au fost întâmpinați cu antreuri delicioase – cu o gamă impresionantă de sortimente de brânzeturi românești și de inspirație internațională de la Delaco, gusturi rafinate din toate colțurile lumii, parte din gama Deluxe de la Lidl România, mezelurile românești, pregătite cu meșteșug de la Matache Măcelaru și un corner cu surprize culinare aranjate apetisant, grație Sezamo România.

Apoi, timp de patru ore, în bucătăria echipată integral de Electrolux, cuptoarele s-au încins, plitele s-au aprins, roboții de bucătarie au malaxat, tocat, pasat și 40 de jurnaliști și creatori de conținut celebri au gătit de zor, în calitate de gazde.

Pentru preparate de calitate, toți partenerii au livrat ingrediente premium, de la mirodenii și fructe livrate de Sezamo, la icre de somon si creveți Deluxe, unt Delaco, ulei de primă presă Unisol, drojdie Pakmaya.

Pe tot parcursul evenimentului culinar, invitații s-au delectat cu cele mai bune cocktailuri pregătite la barul Metaxa, întreaga gamă de vinuri Domeniile Sâmburești, dulciurile dr Gerard și apă de cea mai bună calitate de la Aqua Carpatica.

Chiar dacă aromele și gustul nu s-au simțit online, atmosfera workshopului de cooking AMINTIRI GUSTOASE au putut să pătrundă online de pe conturile partenerilor și organizatorilor cu ajutorul conținutului digital realizat de #teamGalaxy, cu smartphones Samsung capabile să surprindă în cele mai mici detalii toată acțiunea, de la stadiul de ingrediente la rezultatul final. Pentru cei care nu au fost prezenți la workshop, atmosfera a fost transmisă digital într-un impresionant număr de peste 500 de stories.

Cele cinci feluri de mâncare preparate de participanți, de care s-au bucurat ca-n familie, au fost Carpaccio de sfeclă roșie coaptă în sare, cu smântână de bivoliță și icre de somon;  Crevete White Tiger, cu leche de tigre și segmente de grapefruit roz; Camembert en croute, cu smochine caramelizate iuți, bacon, usturoi, rozmarin, sos de miere și muștar; File de porc învelit în jambon, cu piure de țelină și sos de merișoare; Mini Babka cu nucă și cacao, cu sos de vanilie și semințe de mac.

Meniul festiv a fost deschis de echipa din care a făcut parte Nicoleta Ababei, cunoscută online ca MamapeToc, cu un carpaccio de sfeclă roșie coaptă în sare. Festinul a continuat cu Crevete White Tiger, gătit de o echipă formată din numeroși căutători de gusturi bune în online, precum Andreea Jugănaru, Emilia Micu, Cristina Andrei, dar și cu vedeta TV Daniela Istrate, alături de soțul ei.

Al treilea fel a fost un delicios camembert en croute, preparat de echipa din care a fost și Adrian Dan, creator digital axat pe storytelling.

Înaintea desertului, participanții s-au bucurat de file de porc învelit în jambon pentru care au făcut echipă, între alții, Dan Posea, creatorul comunității Promovez România, și Giuliano Ieremiaș, de la Kiss FM.

Între creatorii de gusturi bune care au acceptat provocarea Cronicari Digitali s-au aflat Alexandra Ungureanu și mama ei, Anca Ungureanu, care au pregătit împreună mini Babka cu nucă și cacao.

Realizatorul radio Ciprian Muntele, de la Rock FM, a venit alături de soția lui, Alina Muntele, pentru a surprinde în stories cum se naște magia de sărbători din bucătărie.

Ce gătești mai bine acasă pentru mese festive – rețete propuse pe Instagram, premiate de chefi

Timp de aproape două săptămâni, „AMINTIRI GUSTOASE: REȚETE FESTIVE”, competiția  din social media, a strâns rețete pentru mese festive de la utilizatorii digitali. Toate rețetele propuse pe Instagram au trecut printr-o jurizare riguroasă realizată de nu mai puțin de 17 jurați, chefs, experți și influencers din domeniul food. Cele mai multe propuneri au venit pentru desertul de sărbători.

TOP 5 rețete festive

1.      REGINA MARIA, regina tuturor prăjiturilor la tava – rețetă propusă de @chez_doinush
2.      Cornulețele fragede cu dulceată – rețetă propusă de @hometown___flavours
3.      Steak de vită, servit alături de un piure cu pesto de trufe albe și ciuperci mini king oyster, cu sos demi glace și ulei de pătrunjel – rețetă propusă de @mo.m.e.n.t
4.      Plăcinte cu răvașe cu mesaje milenniale – rețetă propusă de @nicolerootless
5.      Vanilice – Fursecuri fragede cu vanilie – rețetă propusă @aleksandrapetrov.ro

„Mama povestește de fiecare dată câte favoruri i-a făcut unei colege de birou ca să îi dea și ei rețeta. Erau vremuri în care oamenii nu prea dădeau share ca în ziua de azi, iar o rețetă bună era considerată moștenire de familie. Un secret culinar care nu se împărțea cu alții. Într-un final a ajuns și la noi și de atunci ne bucurăm de această prăjitură cu adevărat regală, cu 2 blaturi diferite și o cremă cu unt și cu ness. Decorată simplu cu nucă pralinată

Primul blat
– 4 ouă
– 4 linguri de zahăr
– 4 linguri de făină

Se separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat cu mixerul sau la robot. Se adaugă pe rând cele 4 linguri de zahăr.

Adăugăm și gălbenușurile. La final incorporăm făina cernută, lingură cu lingură. Amestecând manual de sus în jos.

Se unge tava cu unt, se tapetează cu făină și se transferă pandișpanul. Dăm la cuptor preîncălzit aprox 20-25 min la 200 grade. Când este gata, scoatem tava. O lăsăm un pic la răcit după care o transferăm pe un platou.

Al doilea blat, crema și restul rețetei le găsiți în comentarii, la mine pe stories și pe blog

Cu acestă rețetă particip la challenge-ul culinar lansat de @amintirigustoase, de a împărți o rețetă festivă”, a scris pe Instagram concurenta care a propus rețeta pentru prăjitura „REGINA MARIA” și care a obținut cele multe puncte din partea juriului.

Câștigătorii au primit recunoașterea comunității, titlul de Festive Master, dar și câte un premiu consistent oferit de Samsung, Electrolux, Lidl, Delaco, Unisol, Matache Măcelaru, Metaxa și Sezamo.ro. Primii din top, de la fiecare categorie de concurs – Aperitive (reci sau calde), Feluri principale și Deserturi – au oferit punctul de start pentru workshopul organizat weekendul trecut la București.

De la rețetele online, la studiu d

e piață și conferințe AMINTIRI GUSTOASE

După competiția online și workshopul de cooking, Amintiri Gustoase va continua în 2023 cu proiecte ample care adună rețete și surse de informare în zona de Food & Beverage.

„După ce am căutat amintirile gustoase și rețetele care inspiră generațiile digitale, ne-am bucurat de un workshop coordonat de chef Liviu Lambrino, dar și de cel mai frumos și intim moment de cunoaștere între oameni care se văd pentru prima dată- statul la masă și mâncatul împreuna, într-un experiment relaxant care a adus față în fața mai multe generații”, declară Silvia Teodorescu, coordonatoarea Cronicari Digitali.

În 2023, continuă proiectul gastronomic care își propune să aducă alături de ingrediente, rețete și povestea preparatelor cât mai multe generații.

„AMINTIRI GUSTOASE: REȚETE FESTIVE” este organizat de agenția Zaga Brand, prin platforma Cronicari Digitali. Partenerii principali sunt ELECTROLUX, LIDL și DELACO. Visual Storytelling asigurat de SAMSUNG. Proiectul este susținut de SEZAMO, UNISOL, MATACHE MĂCELARU, DR. GERARD, PAKMAYA, METAXA, AQUA CARPATICA ȘI DOMENIILE SÂMBUREȘTI.

By Violeta-Loredana Pascal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

No widgets found. Go to Widget page and add the widget in Offcanvas Sidebar Widget Area.