După deschiderea în 2011 a primelor centre de colectare DEEE (deşeuri de echipamente electrice şi electronice) în parteneriat cu autorităţile locale, Asociaţia RoRec continuă dezvoltarea Reţelei Naţionale de Colectare. Pe 19 şi 20 aprilie Primăria Sinaia şi Asociaţia RoRec sărbătoresc lansarea unui nou serviciu pentru comunitatea din Sinaia; este vorba despre Centrul de colectare a deşeurilor electrice şi electronice (DEEE) – parte din Reţeaua Naţională de Colectare RoRec – un serviciu destinat colectării selective, la standarde europene a acestui tip de deşeuri.
Programul celor două zile de acţiune incluse în lansarea acestui nou centru cuprinde activităţi de colectare, informare, educare şi conştientizare a cetăţenilor. Astfel, începând din data de 19 aprilie, locuitorii din Sinaia şi zonele din proximitatea oraşului au posibilitatea de a se debarasa de echipamentele vechi sau defecte, prin aducerea lor la centrul din Calea Braşovului nr.2 sau prin apelarea serviciului gratuit de preluare de la domiciliu, în cazul aparaturii voluminoase. Acest serviciu este pus la dispoziţie persoanelor fizice şi juridice şi poate fi apelat de luni până vineri, între orele 9.00 şi 16.00, la numerele de telefon 0733 601 741 sau 0786 669 319.
“Aveam în plan deschiderea acestui centru de ceva vreme, ne bucurăm să ne alăturăm unui proiect de anvergură naţională, care să ofere locuitorilor un serviciu mai mult decât necesar, atât pentru protecţia mediului, cât şi pentru respectarea normelor legislative în vigoare. Suntem siguri că vom avea un răspuns pozitiv în termeni de cantităţi colectate şi implicare a populaţiei.”, a declarat Vlad Oprea, Primarul oraşului Sinaia.
Centrul de colectare DEEE RoRec se va deschide vineri, 20 aprilie, la ora 11.00, alături de oficialităţile locale şi judeţene, presa locală şi mediul de business din judeţ, şi va cuprinde şi o prezentare pentru elevii voluntari din Sinaia despre reciclarea DEEE, susţinută de reprezentanţii fabricii GreenWEEE Buzău. Închiderea acţiunii va avea loc pe scena din parcul Dimitrie Ghica, începând cu ora 19.00.
La acest spectacol sunt invitaţi să participe toţi cei ce cred că grija pentru mediu trebuie să devină un obicei. Pe parcursul serii vor fi premiaţi toţi voluntarii participanţi la campania de mediu (colectare DEEE) şi va avea loc o tombolă. “Vor fi trase la sorţi premiile oferite de Candy – membru fondator al Asociaţiei RoRec- premii pregătite pentru toţi cei ce decid să se debaraseze responsabil de aceste deşeuri, în loc să le ţină în casă, să le arunce la gunoi sau pe unde nimeresc, poluând astfel mediul în care trăim” – a declarat Alina Ceauşescu, marketing manager Candy România.
Trupa VUNK va încheia această sărbătoare, cu un concert minunat dedicat celor preocupaţi să facă mai frumoasă şi mai curată lumea în care trăim.
„Continuăm construcţia unei infrastructuri coerente, conformă normelor de mediu şi cât mai accesibilă pentru publicul larg, având ca obiectiv atât creşterea cotei de colectare complet nemulţumitoare în acest moment – sub 1 kilogram pe locuitor/an, precum şi informarea cetăţenilor cu scopul de a proteja mediul şi resursele naturale. În afara sutelor de acţiuni de colectare derulate în ultimii doi ani, suntem prezenţi în reţele de retail, benzinării, companii şi instituţii de învăţământ, totalizând peste 2.000 de puncte de colectare a DEEE-urilor de mici dimensiuni, baterii, acumulatori, becuri şi neoane. Iar zilele acestea, Reţeaua Naţională de Colectare RoRec se îmbogăţeşte cu încă o locaţie la standarde europene, pe lângă cele lansate anul trecut. Şi nu ne oprim aici.”, a declarat Liviu Popeneciu, Preşedintele Asociaţiei Române pentru Reciclare RoRec.
În următoarele două luni, vor fi deschise alte centre de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, parte a Reţelei Naţionale de Colectare RoRec, oferind astfel o soluţie permanentă de debarasare de echipamente vechi pentru un număr tot mai mare de români.
Reţeaua Naţională de Colectare DEEE RoRec (deşeuri de echipamente electrice şi electronice), realizata în parteneriat cu primăriile, înseamnă crearea unei infrastructuri coerente de colectare a DEEE, la nivel naţional. Un centru de colectare DEEE este un serviciu destinat comunităţii, un spaţiu amenajat conform standardelor europene, pentru colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice într-un mod organizat şi în condiţii de deplină siguranţă, cu respectarea normelor de mediu.
Asociaţia Româna pentru Reciclare – RoRec este o organizaţie colectivă non-profit având ca membri fondatori zece dintre cei mai cunoscuţi producători europeni de electrocasnice cu activitate în România. Misiunea RoRec este de a contribui activ la realizarea obiectivelor europene pentru conservarea, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului înconjurător şi a sănătăţii umane, pentru utilizarea raţională a resurselor naturale, prin servicii complete de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice şi implicit prin reintroducerea în sectorul economic de materii prime.