Resursele educaționale EDUboost, realizate de echipa #aFostOdata, au fost omologate de Ministerul Educației ca mijloc de învățământ în vederea utilizării lor ca instrumente digitale în învățământul preuniversitar (nr. 26.146/06.06.2023).
De asemenea, resursele beneficiază și de sprijinul Ministerului mediului, apelor și pădurilor ca partener instituțional.
Scopul echipei de povestitori este acela de a face educație de mediu în România, pornind de la ideea că toți copiii pot învăța prin joc și mijloace digitale non-formale cum pot avea grijă de mediul înconjurător. Prin Eduboost transformăm termeni și concepte abstracte și dezvoltăm capacitatea copiilor de a opera cu ele printr-un discurs de tip podcast cu care ei sunt familiarizațti. (ușor de ascultat oricând, în orice colț al țării de pe telefon sau de pe tabletă).
Resursele EDUboost răspund unor întrebări esențiale despre sustenabilitate, explicând pe înțelesul celor mici teme precum: încălzirea globală, reciclarea, risipa alimentară, poluarea apei cu plastic, parcurile și pădurile urbane, respectul pentru planetă, ce înseamnă un oraș verde, care sunt valorile comunității, cum ne conectăm cu natura, ce înseamnă transportul alternativ.
„Programul Săptămâna Verde lansat anul acesta de Ministerul Educației a fost pentru noi un bun prilej de a sprijini cadrele didactice din toată țara, încurajând învățătorii și profesorii să folosească aceste resurse valoroase. În acest moment părinții și profesorii pot găsi pe site peste 30 de episoade din seria EDUboost” spune Măriuca Mihăilescu, inițiatoarea proiectului.
Pe lângă podcast-uri, cei interesați pot găsi pe site quiz-uri interactive și fișe de lucru pe care copiii le pot rezolva după ce ascultă povestea și își doresc să își testeze și consolideze cunoștințele. Nu în ultimul rând, resursele sunt traduse și adaptate și în limba semnelor române pentru copiii cu deficiență de auz din toată țara.
Printre autorii textelor se numără cercetători, scriitori, jurnaliști, oameni cu interese legate de mediu și sustenabilitate: Alexandru Stermin, Florin Stoican, Teodora Iacob, Doru Căstăiani, Mirabela Amarandei Duminică, Georgiana Purcarea, Andra Cărbunaru, Ema Cumpătă.
Podcast-urile sunt interpretate pe voci și ilustrate sonor de Valentin și Petra Panduru astfel încât să fie cât mai atractive pentru generația de copii digital natives.
Cele mai recente cinci podcasturi au fost realizate alături de Synevo, cu sprijinul Asociației Medicover, dar numărul resurselor crește constant pentru a răspunde nevoii acute de protejare a mediului.
Pe lângă resursele digitale, echipa #aFostOdata a realizat și o caravană în mai multe școli din București și Ilfov, încurajându-i pe elevi să învețe prin joc, să realizeze propria grădină a clasei cu legume și fructe, să creeze mesaje de protejare a parcurilor și pădurilor: https://afostodata.ro/solutii-pentru-comunitate/
Toate resursele sunt gratuite și pot fi accesate pe site https://afostodata.ro/eduboost-podcast-de-buna-crestere/ , Spotify, iTunes sau Youtube.