Ziua Mondială a Apei, sărbătorită anual la nivel global pe 22 martie, a reprezentat și data celei de-a doua ediții a evenimentului online „Smart Water. Perspective pentru utilizarea sustenabilă a apei”. Evenimentul își propune crearea unei platforme importante în Europa de dialog și dezbatere despre soluțiile inteligente dedicate gestionării surselor de apă.
Evenimentul, în format online, este organizat de Resideo, furnizor global de soluții de confort și securitate pentru spații de locuit, în colaborare cu Universitatea italiană POLI.design. POLI.design este una dintre cele mai bune unități de învățământ din lume în domeniul designului, pe poziția cinci în QS Ranking 2021, la categoria Artă & Design.
Evenimentul a fost centrat în jurul identificării unor Perspective pentru utilizarea sustenabilă a apei și a inclus prezentări din partea unor experți internaționali. Moderator a fost jurnalistul și scriitorul Fabio Deotto. Discuțiile au vizat importanța unui consum corect și a unei bune gestionări a apei în sectorul rezidențial.
Sesiunea a urmărit să evidențieze presiunea existentă la nivel global în alimentarea cu apă. Potrivit unui raport din 2021 al Organizației Meteorologice Mondiale a Națiunilor Unite (OMM), peste 2 miliarde de oameni își duc viața în țări aflate în situații de presiune asupra surselor de apă, iar 3,6 miliarde de oameni se confruntă cu un acces inadecvat la apă cel puțin o lună pe an(1).
„În gestionarea resurselor de apă trebuie să ne axăm pe dezvoltarea de soluții din ce în ce mai inteligente – atât pentru instalatorii profesioniști de astăzi, cât și pentru cei din viitor. Grație viziunii smart și largii game de produse din portofoliu, Resideo poate ajuta clienții săi în demersul de a fi mai sustenabili, oferind un mai bun control în gestionarea consumului de apă”, a declarat Mario Moura, director general Produse și Soluții Resideo, regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa, în deschiderea evenimentului, explicând importanța avută pentru Resideo.
Ulterior comentariilor de deschidere din partea managerului Resideo, Piet Dircke, director global pentru adaptarea la schimbările climatice în cadrul Arcadis, companie de consultanță și dezvoltare de proiecte în domeniul ingineriei civile și de mediu bazate pe durabilitate, a subliniat dificultățile generate de schimbările climatice și importanța dezvoltării unor sisteme reziliente în orașe. „Într-o lume din ce în ce mai urbană – în care clădirile și activele sunt gestionate prin sisteme interconectate și interdependente care țin societatea în mișcare – reziliența este o caracteristică esențială. Schimbările climatice provoacă, de asemenea, creșterea nivelului mării, ceea ce va duce la un număr mai mare de inundații pentru comunitățile amplasate pe coastă, precum și precipitații abundente frecvente, inundații urbane și inundații fluviale. Toate acestea vor avea un impact negativ asupra calității vieții”, a declarat Piet Dircke.
Această intervenție a fost urmată de un discurs susținut de Renzo Rosso, profesor de hidrologie și construcții hidraulice în cadrul Departamentului de Inginerie Civilă și de Mediu (DICA) de la Politecnico di Milano, intitulat: „Apă pentru viitor – lucrurile nu mai sunt așa cum erau”. Mesajul central a fost acela că apa a devenit piatră de temelie pentru societăți, la orice scară geografică. Acesta a subliniat că „Circuitul apei este ca un pivot pentru întregul sistem climatic. Împreună, accesul la surse de apă, hrană și energie, va dicta agenda omenirii pe parcursul acestui secol”.
Andrea Cominola, profesor asistent de Rețele Hidraulice Inteligente în cadrul Einstein Center Digital Future și în cadrul Technische Universität Berlin, a analizat problema digitalizării infrastructurilor de resurse de apă pentru a detecta anomaliile și riscurile aferente. Andrea a declarat: „Ca parte a transformării digitale, tehnologii precum contorizarea digitală și instrumentele avansate de analiză a datelor oferă companiilor active în domeniul hidrologic, precum și municipalităților, posibilitatea de a înțelege mai bine comportamentele în utilizarea apei, pentru a contribui la o mai bună conservare a acesteia și a ne concentra pe soluții de gestionare a cererii care să aibă în centru clientul”.
A urmat o prezentare susținută de Mauricio Cardenas, Arhitect, fondator al Studio Cardenas Conscious Design. Acesta a vorbit despre utilizarea apei ca element funcțional în domeniul rezidențial și rolul folosirii și experimentării unor materiale naturale (cum ar fi bambusul) într-o serie de micro-arhitecturi.
În încheierea evenimentului Erin Woodward, Global Sustainability Leader în cadrul Resideo, a prezentat abordarea companiei în materie de sustenabilitate. „La Resideo, ne concentrăm să ajutăm clienții să țină pasul cu ultimele tendințe în materie de sustenabilitate, prin ofertele noastre care permit înțelegerea, conectarea și o mai bună gestionare a apei și energiei, și luarea unor decizii inteligente, pentru bugetul clienților și pentru binele planetei”, a spus acesta.
În ansamblu, evenimentul online „Smart Water. Perspective pentru utilizarea sustenabilă a apei” a subliniat cum apa devine o resursă esențială, iar deficitul hidrologic este în centrul agendei politice și în atenția factorilor de decizie. Privind spre viitor, se pot face multe pentru a aplica și adapta soluții inovatoare și inteligente în contexte rezidențiale, pentru a păstra și proteja această resursă esențială.
1. https://library.wmo.int/index.php?lvl=notice_display&id=21963#.YjIcEHrP3IX