Moda anului de pauza pentru managerii de top a ajuns si in Romania
Observator19 aduce vineri, 30 aprilie, un reportaj cu totul special despre o tendinta la care multi angajati viseaza, dar pe care putine companii indraznesc sa o aplice in Romania. Se numeste an sabatic si presupune incetarea activitatii angajatului pentru un an de la locul de munca pentru a calatori si a-si reincarca bateriile.
In strainatate anul sabatic este folosit pentru fidelizarea angajatilor, care ajung sa aprecieze sansa care li se ofera de a se decupla de la un program de lucru obositor pentru o perioada. Este absolut normal la Google, Apple Computer, Microsoft, General Electric, Dell sau Walt Disney ca un angajat sa plece pentru un an intr-o calatorie in jurul lumii pentru a se detensiona.
Beneficiul companiei este ca angajatii se intorc la serviciu mult mai eficienti, odihniti si relaxati. Singurele conditii pe care trebuie sa le respecte in anul de pauza sunt de a nu lucra la concurenta in acest timp si de a nu se implica in proiecte politice si religioase.
Tendinta anului sabatic a ajuns si in Romania, in special pentru cei care ocupa pozitii cheie in companii mari. Observator19 aduce in seara de vineri, 30 aprilie, povestile a doi dintre romanii care au avut ocazia de a trai experienta si relaxarea unui an sabatic.
Gabi Peset, reporterul special Observator19, a discutat cu Dragos Simion, care a lucrat la Flamingo, si cu Cristian Udrescu, fost angajat Wizrom. Amandoi i-au marturisit ca inainte de a-si rezerva un an sabatic lucrau cate 12-14 ore pe zi si ajungesera la epuizare fizica.
Dragos Simion inca se afla in acest moment in perioada de pauza, care a inceput anul trecut, in noiembrie. Cum isi petrece timpul? Se plimba, citeste, face sport, scrie. Tine legatura cu lumea afacerilor, are contracte pentru consultanta, dar asta ii ocupa foarte putin din timp. Nu isi pune problema ca nu isi va gasi un loc de munca din toamna, pentru ca are deja oferte numeroase.
Dragos a povestit reporterului Observator 19 despre cum a luat decizia de a incepe un an sabatic: „In 2009 am zis gata, asta trebuie sa fie momentul. Un an de criza e chiar momentul cel mai bun. Am stat parte din 2009 in business, dar am zis ca 2010 trebuie sa fie anul in care sa ma relaxez. In programul de zi cu zi bineinteles ca faceam fata, dar in cel de planificare pe termen lung, planificare cariera, viata, incepea sa fie ceata. Ma intrebam cum ar trebui sa ma vad in 5, 10 ani de acum incolo. Ca sa poti sa faci planificarea asta trebuie sa te detasezi de activitatile de zi cu zi, pentru ca daca esti angrenat profund in ce faci nu iti ramane niciodata timp sa iti clarifici gandurile si ideile pe termen lung. Acesta a fost motivul, incarcarea bateriilor si privire critica pe ce ar urma sa faca mai departe”.
Cristian Udrescu si-a dedicat cele sase luni sabatice familiei. A petrecut mai mult timp cu copiii, a citit, s-a plimbat, dar a si relizat unele lucruri, intrucat el spune ca nu este nevoie de un volum foarte mare de munca pentru a putea avea realizari. Momentan lucreaza la firma familiei, dar are un program de cinci ore zilnic.
Cristian si-a propus de la 23 de ani sa faca o schimbare majora la 40 de ani. Din prima zi a citit. „Aveam o lista cu 50 carti pe care trebuia sa le citesc si am inceput cu primele trei. In a doua zi m-am apucat sa planific prima vacanta la schi, iar pana acum am facut vreo opt iesiri la schi, un curs de sailing, mountain biking si am avut mult mai mult timp sa stau cu copiii”, a povestit el reporterului special Observator19.
Atat Dragos Simion, cat si Cristian Udrescu au fost nevoiti sa isi paraseasca locul de munca pentru a se putea bucura de o perioada sabatica, pentru ca momentan obiceiul nu este foarte obisnuit in Romania. In strainatate, angajatorii cunosc valoarea pe care o pauza de la un program deosebit de incarcat o poate avea si se folosesc de acest gest pentru a-si fideliza angajatii.
Editia de stiri Observator19 ii asteapta pe telespectatori vineri, 30 aprilie, cu imagini si detalii despre oamenii care au avut curajul de a incepe o perioada sabatica in contextul in care fenomenul nu este foarte obisnuit la noi in tara. In fiecare seara, jurnalul de stiri Antena 1, cu Alina Petrescu la pupitru si o echipa de reporteri speciali vor aduce telespectatorilor informatii relevante pentru ei, sub sloganul „stiri ca-n viata”. Seria anchetelor si investigatiilor reporterilor Observator19 va urmari si de acum inainte aspecte care ii privesc direct si ii afecteaza pe oameni in viata de zi cu zi.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}