Un spectacol-portal către înțelegerea vieții celor care își dedică existența artei scenice
PREMIERA pe 15 septembrie, la Teatrul Apropo
Duminică, 15 septembrie, de la orele 19:00, Teatrul Apropo prezintă Premiera spectacolului Repetiția de seară de Kiss Csaba, în regia lui Alexandru P. Rusu, una dintre puținele piese din dramaturgia universală ai cărei protagoniști sunt doi actori, doi artiști și viața lor.
Spectacolul a avut două avanpremiere în această vară, jucate cu casa închisă, iar lansarea oficială are loc în cadrul Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent (13-22 septembrie), la secțiunea Premiere în festival.
Repetiția de seară este o piesă contrastantă despre trăirile unui titan al teatrului și o tânără studentă la actorie. Îndrăgostită de universul lui Federico Fellini, fata visează să facă un spectacol în baza filmului „La Strada”, alături de marele actor.
Autorul piesei scanează cu un talent extraordinar, până la cele mai mici detalii, viața interioară a celor două personaje, făcând din poveste o incursiune profundă în lumea teatrului, unde granițele dintre realitate și ficțiune se estompează pe măsură ce procesul de creație prinde viață. Piesa explorează intensitatea și dedicarea necesare pentru a atinge excelența artistică, evidențiind sacrificiile personale și emoționale ale actorilor. Prin spectacol, publicul este invitat să vadă dincolo de lumina reflectoarelor, descoperind fragilitatea și forța celor care aduc la viață magia teatrului.
Astfel, spectacolul devine un portal către înțelegerea profundă și empatică a vieților celor care își dedică existența artei scenice, iar cei care aduc povestea sub lumina reflectoarelor sunt premiatul actor Liviu Cheloiu și tânăra actriță Claudia Moroșanu.
„Arta e un sacrificiu, însă deseori și o iluzie care ne poartă pe diferite drumuri. Publicul nu cunoaște toate aceste aspecte, dar prin acest spectacol ar putea să le descopere, iar acest lucru ne-ar apropia și mai mult pe unii de ceilalți – creatorii de teatru și spectatorii” – Alexandru P. Rusu, regizor
Kiss Csaba, autorul textului, este dramaturg contemporan dar și regizor de teatru. Format la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj-Napoca și stabilit la Budapesta, Kiss Csaba este un profesionist extrem de bine pregătit, ce îi ajută pe tinerii artiști să înțeleagă cum poate funcționa relația dramaturg – regizor / dramaturgie – regie, cum se poate construi o poveste folosind mijloacele moderne de expresie și care este echilibrul perfect între acești doi piloni teatrali.
REPETIȚIA DE SEARĂ de Kiss Csaba I PREMIERA
Cu: Liviu Cheloiu & Claudia Moroșanu
Regia: Alexandru P. Rusu
Traducerea: Susana Vlaicu & George Volceanov
Scenografia și costumele: Alexandra Budianu
Coloană sonoră: Dani Ionescu & Diana Cartianu
Grafica și foto: Maria Rusu
Recomandare vârstă: 15+
Biletele pentru premiera din 15 septembrie se găsesc pe IaBilet.ro.
Spectacolul Repetiția de seară este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul Programului cultural multianual Culori de Piper-A.
Programul Culori de Piper-A reprezintă propunerea multi-stagională a Teatrului Apropo pentru 2023 și 2024, adică producții de teatru noi, pe diferite direcții estetice și de dezvoltare a publicului, iar în acest context spectacolul Repetiția de seară este Piper verde – o dramă despre actorie, cu o colaborare internațională.
În cadrul programului Culori de Piper-A au mai fost produse și lansate, până la momentul actual, spectacolele Loverboy. În vreme de război (Piper roșu – teatru social de sorginte documentară), Cum vă place – Sensing Shakespeare, lansat în această primăvară la Festivalul Internațional Shakespeare organizat de Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova (Piper alb – teatru poetic), iar în această toamnă urmează a fi lansată o comedie neconvențională și teatru de animație (Piper galben – Alchimistul).
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.