Între 20 și 44% dintre oamenii care trăiesc în țările occidentale, industrializate, suferă de boală de reflux gastroesofagian (BRGE). Mulți experți consideră că prevalența alarmant de mare a afecțiunii este rezultatul direct al alimentației moderne, foarte procesate. Deloc surprinzător, studiile arată că prevalența refluxului gastroesofagian este mult mai mare în țările occidentale, comparativ cu zona asiatică. Acolo, prevalența este mai mică de 5 la sută.
Potrivit cercetărilor recente, atât de mulți oameni dezvoltă reflux gastroesofagian nu doar pentru că au lăsat simptomele de reflux netratate. În aproape ultimii 80 de ani, refluxul gastroesofagian a fost considerat stadiul incipient al BRGE. Astăzi, experții își îndreaptă atenția către un alt factor care contribuie la instalarea acestei afecțiuni: inflamația cronică ridicată. Inflamația nu contribuie numai la deteriorarea țesuturilor din esofag ci este, de asemenea, legată de multe alte forme de suferință digestivă.
Cele mai frecvente probleme de sănătate care afectează esofagul sunt eructatia, arsurile la stomac și bolile cauzate de reflux, cum ar fi BRGE. În cazuri severe, poate provoca ulcere hemoragice la nivelul esofagului. În plus, poate cauza o afecțiune periculoasă numită esofag Barrett. Esofagul Barrett este uneori legat de formarea cancerului esofagian.
Experții spun că refluxul gastroesofagian provoacă simptome sau leziuni la nivelul mucoasei, acestea fiind produse de refluxul anormal al conținutului gastric în esofag sau în afară acestuia, în cavitatea bucală (inclusiv laringe) sau chiar plămâni.
La tratarea simptomelor de reflux gastroesofagian contribuie Gastimax Med, un produs care calmează rapid senzația de arsura în capul pieptului, protejează mucoasa esofagiană de acțiunea acidului gastric și formează o barieră protectoare, ce împiedică refluxul acid.
Ce este refluxul gastroesofagian
Refluxul gastroesofagian apare atunci când acidul gastric (acidul stomacal) urcă în mod repetat în tubul care leagă gura de stomac (esofag). Această acțiune poate irita mucoasa esofagului.
Mulți oameni se confruntă cu reflux din când în când. Cu toate acestea, atunci când refluxul gastroesofagian apare în mod repetat într-o perioada scurtă de timp, acest lucru poate provoca BRGE.
Simptome
Semnele și simptomele comune ale refluxului gastroesofagian sunt:
- senzație de arsură în piept, care apare de obicei după masă și care se poate agrava noaptea sau când persoana stă întinsă
- regurgitarea alimentelor sau a lichidelor acre
- dureri la nivelul abdomenului superior sau la nivelul toracelui
- probleme la înghițire (disfagie)
- senzație de nod în gât
Cauze
BRGE este cauzată de refluxul frecvent de acid gastric sau de refluxul de conținut neacid din stomac.
În momentul în care înghițim, un inel circular de mușchi aflat în jurul esofagului (sfincterul esofagian inferior) se relaxează pentru a permite alimentelor și lichidelor să curgă în stomac. Apoi, sfincterul se închide la loc.
Dacă sfincterul nu se relaxează așa cum ar trebui sau se slăbește, acidul din stomac poate ajunge înapoi în esofag. Această pătrundere constanța a acidului irită mucoasa esofagului, lucru care provoacă adesea inflamarea acestuia.
Ce remedii eficiente există pentru refluxul gastroesofagian
Este posibil ca medicul să va recomande în prima fază să încercați modificarea stilului de viață și medicamente eliberate fără rețetă. Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva săptămâni, medicul poate recomandă medicamente pe baza de rețeta și teste suplimentare.
Medicamente fără prescripție medicală
Printre variante se numără:
- antiacide care neutralizează acidul din stomac
- medicamente pentru reducerea producției de acid
- medicamente care blochează producția de acid și vindecă esofagul
Medicamente pe bază de rețeta
Tratamentele prescrise pentru BRGE sunt:
- inhibitorii pompei de protoni
- blocantele de H-2
Remedii naturale și stil de viață
Există mai multe modificări pe care medicii le sugerează să le faceți în stilul de viață pentru a ajuta la atenuarea simptomelor de reflux gastroesofagian.
Evitați alimentele și băuturile care declanșează semnele și simptomele
Stați departe de alimentele care pot relaxa sfincterul esofagian inferior (ȘEI), cum ar fi ciocolată, mentă, alimentele grase, cofeină și băuturile alcoolice. De asemenea, ar trebui să evitați alimentele și băuturile care pot irită mucoasa esofagiana deja deteriorată dacă acestea provoacă simptome, cum ar fi citricele și sucurile de roșîi și ardei.
Consumați porții mai mici de mâncare
Pentru a ține simptomele sub control este recomandat, de asemenea, să consumați porții mai mici în timpul meselor. De asemenea, specialiștii ii sfătuiesc pe pacienți să mănânce cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare pentru a-i permite nivelului acidului din stomac să scadă și stomacului să se golească parțial.
Mâncați încet
Mestecați bine mâncarea. Pentru a vă aminti să faceți acest lucru puteți lăsa furculița jos după ce mușcați. Ridicați-o apoi abia după ce ați mestecat complet și ați înghițit mâncarea.
Încercați potențialele remedii pe baza de plante
Mulți oameni folosesc următoarele remedii naturiste pentru a ameliora simptomele cauzate de refluxul gastroesofagian:
- mușețel
- lemn dulce
- nalba-mare
- ulm alunecos
Acestea sunt disponibile sub formă de suplimente și tinctură, precum și sub formă de ceaiuri.
Renunțați la fumat
Fumatul slăbește sfincterul esofagian inferior. De aceea, renunțarea la fumat este importantă pentru a reduce simptomele refluxului gastroesofagian.
Modificați-vă poziția de dormit
Dacă aveți arsuri în timpul nopții, puteți încerca să va folosiți de gravitație și să dormiți cu capul mai ridicat decât trunchiul – înclinând patul sau salteaua sau adăugând mai multe perne.
Mențineți o greutate sănătoasă
Excesul de greutate agravează de multe ori simptomele, motiv pentru care multe persoane supraponderale își ameliorează starea atunci când slăbesc.
Purtați haine largi
Hainele mulate pe talie pun presiune pe abdomen și pe partea inferioară a esofagului.
Încercați acupunctura
În cadrul unui studiu s-a demonstrat că acupunctura a dat rezultate mai bune și de lungă durată în stoparea refluxului gastroesofagian decât inhibitorii pompei protonice (medicamente recomandate de multe ori). Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii ample pentru a confirma acest lucru, dar rezultatele timpurii sunt promițătoare.