de Bianca Dorobanțu, PR & Communications Specialist @Tale21
Relația dintre oamenii de comunicare și jurnaliști joacă un rol vital în furnizarea informațiilor relevante pentru publicul larg. Deși fiecare poate avea obiective diferite, atât specialiștii în PR, cât și jurnaliștii pot beneficia de pe urma unui parteneriat bazat pe respect și profesionalism.
Am pus cap la cap o serie de recomandări de dos and dont’s de care orice om de comunicare sau reprezentant al unui brand ar trebui să țină cont în relația cu jurnaliștii.
Ce ar fi bine să facem:
1. Să stabilim o comunicare deschisă și transparentă
În relația cu jurnaliștii, e recomandat să adoptăm o abordare sinceră și transparentă. Este important să oferim informații corecte, să răspundem prompt la întrebările jurnaliștilor și să nu ascundem sau să „omitem” anumite informații. În același timp, e nevoie ca jurnaliștii să transmită clar cerințele și așteptările lor. O comunicare constantă poate contribui la consolidarea încrederii.
2. Să respectăm deadline-urile și angajamentele
Jurnaliștii lucrează sub presiunea termenelor-limită foarte scurte, așa că trebuie să furnizăm toate materialele relevante la timp, astfel încât aceștia să aibă timp suficient pentru a se documenta și a-și pregăti articolele. Respectarea termenelor limită, în primul rând, înseamnă respect și profesionalism celălalt.
Totodată, orice angajament trebuie respectat: de exemplu, dacă reprezentantul unei companii a agreat să fie prezent la un anumit eveniment și nu mai poate ajunge pentru că intervine o urgență, e nevoie să anunțe din timp, cu scuzele de rigoare.
3. Să înțelegem nevoile și interesele jurnaliștilor, chiar și atunci când nu coincid cu ale clienților noștri
Ar fi indicat ca, în calitate de specialist în comunicare, să investim timp și efort în a înțelege domeniul de interes al jurnaliștilor cu care colaborăm și să nu insistăm pentru acoperirea anumitor subiecte atunci când nu reprezintă interes pentru audiența acestora.
4. Să oferim informații de calitate și relevante
Jurnaliștii apreciază informațiile pertinente. Chiar dacă necesită efort, prin furnizarea de resurse și date interesante, specialiștii în PR îi pot ajuta să creeze conținut relevant pentru public. Mai presus de informațiile pe care compania dorește să le comunice, rolul omului de comunicare este să găsească un unghi relevant pentru jurnalist și audiența sa.
5. Să construim relații pe termen lung
O relație solidă și bazată pe încredere se construiește pe termen lung, cu pași mici. Organizarea întâlnirilor periodice, comunicarea constantă și oferirea de informații, resurse și idei valoroase pot consolida aceste relații și pot facilita colaborarea în viitor.
Ce ar fi bine să NU facem:
1. Să nu manipulăm sau distorsionăm informațiile
Pentru a menține o relație de încredere, trebuie să evităm manipularea sau distorsionarea informațiilor prezentate jurnaliștilor. O abordare onestă și transparentă va contribui la menținerea respectului reciproc și a credibilității ambelor părți.
2. Să nu insistăm prea mult în procesul de follow-up
Este important să respectăm agenda și deciziile jurnaliștilor în ceea ce privește acoperirea unui subiect. Insistarea excesivă sau chiar agresivă, presiunea sau tentativa de a controla conținutul articolelor pot dăuna relației.
3. Să ne asumăm responsabilitatea pentru eventualele greșeli sau dezinformare
În cazul în care apare o eroare în comunicarea cu jurnaliștii sau în furnizarea de informații, e indicat să ne asumăm responsabilitatea și să corectăm situația cât mai prompt și transparent posibil. Neasumarea responsabilității poate deteriora relația și încrederea jurnaliștilor.
4. Să înțelegem că jurnaliștii scriu pentru cititori
Jurnaliștii au nevoie să își păstreze independența și obiectivitatea editorială, iar noi trebuie să înțelegem și să respectăm asta. Încercările de a influența conținutul sau modul în care este scris unl articol pot afecta credibilitatea atât a jurnalistului, cât și a organizației pe care o reprezintă. Respectarea autonomiei jurnalistului ajută la construirea încrederii și favorizează cooperarea pe termen lung.
5. Să nu depășim anumite limite
În relația cu un jurnalist, e indicat să ne rezumăm la a discuta pe e-mail sau telefon/WhatsApp doar în anumite situații, care necesită un răspuns prompt. Nu e recomandat să abordăm un jurnalist pe profilele personale din social media.
În concluzie, prin respectarea principiilor și bunelor practici menționate mai sus, specialiștii în PR pot construi relații de durată cu jurnaliștii. Comunicarea deschisă, înțelegerea reciprocă și oferirea de informații de calitate sunt cheia pentru o colaborare fructuoasă între cele două părți.
Despre autor
Bianca are o experiență de aproape 8 ani în comunicare corporate și jurnalism. De trei ani ajută startup-urile și companiile tech să își contureze poveștile pe care le spun despre brandurile lor. Mai multe detalii despre activitatea ei se regăsesc pe profilul de LinkedIn.