Pe 17 Mai 2017 a avut loc relansarea celei mai mari rețele școlare eLearning din România, www.reteauaEDU.ro, reinventată și îmbunătățită după 8 ani. În calitate de invitați speciali au participat prof. dr. Florin Colceag – cunoscut și drept ‚Antrenorul de genii’, alături de Nicolaie Constantinescu – arhitectul informațional pentru comunitatea științifică Kosson.ro. Comunitatea şcolară va dezvolta continuu un mediu virtual inovativ şi interactiv prin promovarea unui învățământ de calitate, integrat într-o societate europeană a cunoașterii.
Dacă numele reteauaEDU.ro vă sună atât de cunoscut, aceasta se datorează faptului că platforma este prezentă în România încă din 2009, ajungând recent și în Republica Moldova. În prezent, este susținută de partenerul său, eLearning&Software, prin resurse tehnice si know-how, însăși prin utilizarea platformei Moodle*, al cărei reprezentant unic in Romania este.
Relansarea înseamnă un pas înainte făcut de Moodle în România. Altfel spus, de acum înainte cine intră pe edu.moodle.ro este automat redirecționat către reteauaEDU.ro. De ce este important? Cosmin Herman, în calitate de Business Development Manager la eLearning&Software ne răspunde: „Acum 8 ani am adus Moodle pentru prima oară în România, promovându-l în sistemul de învățământ, preuniversitar și universitar, public și privat. Între timp am primit numeroase cereri de personalizare a platformei pe nevoile fiecărei instituții de învăţământ, astfel că acum putem afirma că am standardizat necesarul eLearning pentru mediul universitar și preuniversitar. Astăzi, reteauaEDU.ro devine platforma oficială de învățământ tip eLearning pentru sute de mii de elevi, studenți și profesori.”
În prezent, în România au aderat deja la reteauaEDU.ro peste 700 licee, peste 14.000 liceeni, peste 700 profesori și peste 500 părinți. A spune că platforma este „pentru toată lumea” ar fi o subestimare. Mai degrabă, platforma oferă fiecărui utilizator șansa de a-și alege profilul și programele în funcție de pregătirea, preferințele și pasiunile sale, punând un accent deosebit pe partea aplicativă. Prof. Dr. Florin Colceag consideră acesta ca fiind beneficiul cel mai important al rețelei: „Deși am întâlnit, până acum, multe genii, niciodată nu am întâlnit un elev sau student care să nu fie bun la nimic. Degeaba iei un copil și încerci să-l faci olimpic la matematică, dacă lui îi place istoria sau literatura. Prin reteauaEDU.ro are acces la o mulțime de resurse care-i pot completa si perfecționa cunoștințele, susținându-i educația și formarea profesională.”
Într-un fel, platforma este ca o serie de meditații la care elevii se ‚duc’ cu plăcere și care nu îi costă nimic, atât profesorii, cât și părinții putând observa rezultate concrete și evoluție constantă. Discutând despre munca necesară construcției unei astfel de platforme, Nicolaie Constantinescu explică: „Cu cât o platformă este mai accesibilă, mai ușor de utilizat pentru atâtea categorii de vârstă sau profesionale, pe atât de mare a fost efortul necesar pentru aducerea ei la forma în care o vedem astăzi. Colectarea și crearea materialelor, adaptarea lor la nevoile a zeci de mii de utilizatori unici, reprezintă un efort, care implică expertiză multidisciplinară și aspirațiile celor care doresc un serviciu performant.”
Pentru alinierea învățământului românesc la învățământul european, reteauaEDU.ro va realiza, în parteneriat cu instituțiile de învățământ din România, activități școlare si extra școlare precum: postarea lecțiilor / bibliografiei / temelor, evaluarea și autoevaluarea cunoștințelor, crearea unor clase virtuale de colaborare între licee, cursuri comune în clasa virtuală, organizarea de proiecte / concursuri / provocări între licee, pregătirea pentru bacalaureat, precum şi accesarea unor finanțări cu fonduri naționale sau europene precum ROSE. Practic, realizând în mediul virtual acest schimb de experiență permanent între instituțiile de învățământ, se aduce un plus de valoare mediului educațional românesc, care adoptă astfel instrumente moderne internaționale de predare, învățare și evaluare.
* Moodle (denumirea fiind un acronim pentru Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment – mediu de învățare structurat pe diverse module) este încă din 1999 platforma LMS open-source de eLearning, tradusă în peste 120 de limbi şi utilizată de majoritatea instituțiilor de învățământ cu programe de învățare online.