Revolutia in bucatarie continua. Preparatele traditionale romanesti pot fi si gustoase si sanatoase!
Gatim si mancam romaneste, adica mult, gras si satios! Invatam sa gatim in familie, de la mama sau de la bunica, “traditional”, conform unui criteriu unic: gustul. Dar oare este gustul totul?
Ei bine, gustul nu este totul. Iar mesajul prof. Mencinicopschi, de cativa ani incoace, este unul simplu: “a manca nu este totuna cu a te hrani”. Iar un om sanatos este un om hranit, hrana fiind combustibilul organismului.
Dr. Menci este constient de faptul ca conceptia asupra mancarii nu se va schimba peste noapte. Este nevoie de timp pentru a modifica perceptia asupra farfuriei pline unui popor cu traditie in a manca mult si “greu”.
Tocmai de aceea, pledeaza pentru schimbarea stilului culinar traditional, pentru adaptarea retetelor bunicii si transformarea mancarurilor in hrana sanatoasa.
Un an de revolutie in bucataria traditionala!
Pornind de la aceasta realitate, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi a lansat in aprilie 2011 cartea menita sa interpreteze intr-o varianta sanatoasa, axata pe principiile nutritionale corecte, retetele traditionale: “Revolutie in bucatarie. Reinvata sa gatesti sanatos”.
La un an de la demararea unei adevarate revolutii in bucataria traditionala romaneasca, prin analizarea si comentarea celor mai populare retete, de la supe, borsuri si tocanite, la fripturi, salate si dulciuri, dr. Menci relanseaza cartea “Revolutie in bucatarie” sub denumirea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase”, intr-o noua forma grafica, in cadrul unui proiect sustinut de Fares.
“Reinvata sa gatesti” – la toate chioscurile de presa, in luna iunie
Editata intr-un format mai mic, usor de manuit si facil rasfoirilor dese, cartea “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase” este disponibila timp de o luna, in perioada 1 iunie – 1 iulie 2012, la toate chioscurile de presa, impreuna cu suplimentul Libertatea pentru femei – Retete, la un pret incredibil: doar 11,99 lei!
“Traditional” inseamna, de acum, si “sanatos”
„Nu faceti exces de mancaruri precum sarmalutele, friptura de porc, ciorbita sau tocanita” spun nutritionistii iar si iar, insa cu totii stim ca romanii sunt mancaciosi si nu acorda atentie restrictiilor alimentare impuse de medici.
„Acesta este motivul pentru care am scris aceasta carte: am inlocuit restrictiile cu sfaturi, am comentat retetele traditionale (care abunda in asocieri nepotrivite si ingrediente preparate incorect) si le-am transformat in alternative sanatoase!”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Cu ajutorul cartii “Reinvata sa gatesti. Carte de bucate sanatoase”, disponibila in format nou, aflam ce greseli facem atunci cand gatim traditional si cum putem remedia aceste erori astfel incat sa ne bucuram de o mancare nu doar gustoasa, ci si sanatoasa si hranitoare.