Duminică, 2 iulie 2017, la cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din București, Juriul BIFF 2017 a anunțat câștigătorii ediției. Marele premiu al Festivalului a fost acordat regizorului rus Kantemir Balagov pentru filmul Closeness (Rusia, 2017). Filmul a fost premiat în acest an și la Cannes Film Festival, fiind distins cu premiul FIPRESCI la categoria Un Certain Regard.
Festivitatea a inclus 5 categorii de premii: premiul juriului de critică, premiul pentru scenariu oferit de Dacin Sara, premiul pentru regie oferit de Institutul Cultural Român, premiul pentru scurtmetraj românesc și marele premiu al juriului pentru cel mai bun film, premiu oferit de asemenea de ICR. Premiul pentru scurtmetraj românesc s-a acordat în premieră în cadrul Festivalului, ca o declarație de recunoaștere și susținere a cinematografiei românești.
Categoriile de premii acordate și laureații fiecăreia includ nume precum:
• Premiul juriului de critici – Gabriel and the Mountain (Brazilia/Franța 2017) în regia lui Fellipe Barbosa, premiat și la Cannes anul acesta cu premiul France 4 Visionary Award & Gan Foundation Support for Distribution. Premiul a fost oferit de membrii juriului de critici: Giulia Dobre – antropolog vizual la Radio România, și Ionuț Mareș – jurnalist și critic de film și totodată selecționerul competiției Festivalului de Film European Ceau, Cinema! de la Timișoara și al competițiilor de scurtmetraje ale Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL de la Sfântu Gheorghe. În lipsa regizorului, premiul a fost preluat de Sylvain Auzou, selecționerul Festivalului.
• Premiul pentru scenariu, oferit de Dacin Sara – Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov după un scenariu de Kantemir Balagov și Anton Yarush; filmul a fost recent premiat la Festivalul Internațional de Film de la Cannes cu distincția FIPRESCI Prize, în cadrul selecției Un Certain Regard. Premiul a fost prezentat de doamna Irina Margareta Nistor, membru al Juriului, și de Carla Vulpiani, de asemenea membră a Juriului, și primit în numele scenaristului de doamna Ruxandra Cernat din partea Centrului cultural rus.
• Premiul pentru regie, oferit de Institutul Cultural Român – Wulu (Franța/Senegal 2017), regizat de Daouda Coulibaly, regizor distins la Dubai International Film Festival 2011 – Muhr Asia Africa cu premiul special al juriului. Motivația premierii a fost oferită de Brontis Jodorowsky, actor chilian, director de teatru la Paris și membru al Juriului, iar premiul a fost prezentat de doamna Viorela Radoi, Director Executiv al Asociației ROMSLOT – Asociația organizatorilor de sloturi din România. Daouda Coulibaly a transmis spectatorilor și juriului mulțumiri pentru apreciere și pentru premiu prin intermediul unui mesaj video. În lipsa regizorului, premiul a fost preluat de Sylvain Auzou, selecționerul Festivalului.
• Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj romanesc – Chers Amis, în regia lui Valeriu Andriuță. Premiul a fost prezentat de Dr. Ionuț Leahu, Director General Doctor Leahu Dental Clinics, și de Dan Draghicescu, Directorul Creativ al BIFF 2017 și producător de film la Chainsaw Europe și Pink Stripe Group. Juriul secțiunii de scurtmetraje a fost format din Catrinel Dănăiață, regizor de film, Enrico Vannucci, consultant de programe la Festivalul Bienal de la Veneția, și Dan Drăghicescu. Premiul a fost primit de doamna Mariana Liurcă, producătorul filmului.
• Marele premiu al Juriului pentru cel mai bun film, oferit de Institutul Cultural Român – Closeness (Rusia, 2017), regizat de Kantemir Balagov. Premiul a fost prezentat de domnul Luc Beiso, Director General Credit Agricole, și înmânat doamnei Ruxandra Cernat din cadrul Centrului cultural rus. Kantemir Balagov a mulțumit Juriului și spectatorilor pentru aprecieri prin intermediul unui mesaj video.
• Premiul onorific pentru scurtmetraj din partea Universității Hyperion – a fost acordat Kristinei Cepraga, actriță și regizor de film, pentru scurtmetrajul Tamara Echelon. Premiul a fost oferit de doamna Alexandra Apostol, purtător de cuvânt al Universității Hyperion.
ÎN VIITOR, O SECȚIUNE DEDICATĂ COPIILOR | ”Au fost 5 zile de vara fierbinți. Ne-am bucurat de prezența extraordinară a Vanessei Redgrave, de filme bune, de 2 master-class-uri și o lansare de carte, de 2 mese rotunde. Pentru prima dată la BIFF, am avut o secțiune competitivă de scurt-metraje românești. A fost ediția a XIII-a, dar am avut sălile pline. Pentru anul viitor vreau să dezvoltăm o secțiune dedicată copiilor. Și ne gândim mai departe, pentru că așa ne-a învățat doamna Vanessa Redgrave: să fim puternici și să nu ne dam bătuți, chiar dacă uneori drumul e greu”, a menționat Dana Dimitriu – Chelba, Directorul Festivalului.
Gala de închidere a Festivalului a prilejuit proiecția filmului The Road to Mandalay, o coproducție Taiwan, Franța, Germania și Myanmar din 2016 în regia lui Midi Z, distinsă cu numeroase premii la festivalurile de la Veneția, Toronto, Bruxelles.
PESTE 40 DE ORE DE ARTĂ CINEMATOGRAFICĂ |”Sinopsisul BIFF 2017 arată cam așa: Vanessa Redgrave, juriu internațional, invitați din lumea cinematografică, conferințe de presă, proiecții în aer liber, peste 40 de ore de filme lungi și scurte proiectate în două cinematografe de artă recunoscute în circuitul european, totul pentru publicul bucureștean cu care am împărtășit pasiunea și emoțiile cinematografice. Aceasta a fost formula Festivalului International de Film București 2017, încheiat aseară în nota elegantă a șampaniei, cum îi stă bine unei Gale a laureaților”, a adăugat Dan Drăghicescu, directorul creativ al BIFF 2017.
Echipa BIFF 2017 mulțumește în mod special voluntarilor coordonați de Raluca Borcea și de Ovidiu Petrache, cu ajutorul cărora pelicula Festivalului s-a rotit fără cusur.
Identitatea vizuală de anul acesta a fost realizată de Pink Stripe Group, Chainsaw Europe și The Brewery. “Pornind de la numărul acestei ediții – a 13-a, am combinat look-ul minimalist al posterelor de cinema cu elemente de design românesc și cu o tușă de superstiție, valabilă nu numai în București”, au declarat cei care semnează conceptul și realizarea posterului.
BIFF 2017 a fost susținut de Primăria Capitalei prin ARCUB, de Ministerul Culturii și Identității Naționale, de Institutul Cultural Român, de Centrul Național al Cinematografiei (CNC) și Dacin Sara.
Organizat de Fundația CHARTA, BIFF 2017 are loc cu sprijinul Ambasadei Republicii Coreea la București, al Ambasadei Franței, al Institutului Francez, al Institutului Italian de Cultură și al Muzeului Țăranului Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.
Sponsorii ediției: Credit Agricole, Groupama, Dr. Leahu Dental Clinics, REBER, Pentalog, ROMSLOT, Chainsaw Europe, Pink Stripe și The Brewery
Mașina oficială a Festivalului: Mercedes – oferit de Arval BNP Paribas, companie de leasing operațional
Festival comunicat de Point Public Affairs
Filmele festivalului vor călători internațional către București cu suportul DHL
Parteneri de călătorie: Black Cab, Hotel Marshal Garden, Vel Pitar, Fratellini, Alexandra`s, Grand Caffe Van Gogh, Anna Codorniu
Parteneri media: AXN – Sony Network, Radio România, Zenith, Radio Guerilla, GETICA, Antena 3, Internet Corp, Black Hat, Universal Solution, LiterNet, Cinemagia, CeFilmeVad, CineFan.ro
Parteneri tradiționali: Journey pub&more, Independența Film
Foto copyright by Simion Buia