250 de actori participă la a doua ediție a workshopului Managing Talents
Un weekend plin de premiere, invitați și evenimente speciale, îi așteaptă pe iubitorii de cinema la cea de-a 8 a ediție Les Films de Cannes à Bucarest. Workshopul Managing Talents, care va avea loc sâmbătă, pe 21 octombrie la Cinema PRO, de la ora 11:00, îi aduce la București pe unii dintre cei mai activi directori de casting ai momentului: Frank Moiselle (Irlanda), Vicki Thomson (Marea Britanie), Nathalie Cheron (Franța), Elizaveta Shmakova (Rusia), Victor Jenkins (Marea Britanie) și Richard Cook (Irlanda). Cei care doresc să participe la panelurile de sâmbătă își pot achiziționa în continuare bilete pe Eventbook.ro.
În seara aceasta, Christian Berger, care semnează imaginea filmului Happy End în regia lui Michael Haneke, și cu care acesta a lucrat la proiecte anterioare ca The White Ribbon sau Caché, va introduce filmul la Cinema PRO, de la ora 20:15. Directorul de fotografie austriac se află la București cu ocazia Masterclassului organizat de Romanian Society of Cinematographers, eveniment ce se desfășoară în acest weekend. Detalii pe Facebook.com/rscmasterclass. Tot în această seară, la Cinema Elvire Popesco, regizoarea Valeska Grisebach va discuta cu publicul, via Skype, la proiecția filmului Western.
Duminică, pe 22 octombrie, în închiderea festivalului, regizorul italian Antonio Piazza, va susține o sesiune de întrebări și răspunsuri la Cinema PRO la proiecția filmului Sicilian Ghost Story, care a deschis anul acesta secțiunea Semaine de la Critique de la Cannes, iar la Cinema Elvire Popesco, directorul de imagine Alexander Nanau va participa la proiecția documentarului Nothingwood, de Sonia Kronlund, prezentat în Quinzaine des Réalisateurs.
Cea de-a doua ediție a workshopului Managing Talents își propune să faciliteze întâlnirea actorilor români cu agenți de casting renumiți în întreaga lume, precum și cu actori străini și români cu o carieră internațională remarcabilă. Evenimentul va cuprinde o serie de discuții și întâlniri structurate pe diverse teme, în cadrul cărora participanții vor putea discuta cu actori cu experiență internațională, regizori români și directori de casting renumiți. Actori pentru actori este primul panel de discuții în care actorii Valentina Lodovini (premiată pentru rolul Mariei din filmul Benvenuti al sud, în regia lui Luca Miniero), Dylan Smith (cunoscut pentru rolurile din 300, Total Recall, The Mummy) și Vlad Ivanov (unul dintre cei mai populari actori români ai momentului, cunoscut pentru rolurile din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile – r. Cristian Mungiu, Poliţist, adjectiv – r. Corneliu Porumboiu, Poziţia copilului – r. Călin Peter Netzer și Câini – r. Bogdan Mirică) vor intra în dialog cu participanții despre oportunitățile, particularitățile și condiționările unei cariere actoricești internaționale. Regizorii Cristian Mungiu și Radu Muntean vor vorbi în partea a doua a evenimentului despre așteaptările regizorilor de la actori după întâlnirea la casting iar la final directorii de casting experimentați vorbesc despre self tapes, tactici, oportunități și pregătirea pentru castinguri internaționale în cadrul panelului Ascultă directorii de casting.
În ultima seară a festivalului, publicul va avea ocazia să discute cu regizorul Antonio Piazza, care va fi prezent la proiecţia Sicilian Ghost Story realizat împreună cu Fabio Grassadonia, cu care a colaborat până acum la toate filmele sale. Cei doi au început în forță în 2010, cu Rita, unul dintre cele mai premiate scurtmetraje italiene din ultimii ani, cu peste 40 de premii și selecții în circa o sută de festivaluri. În 2013, debutul lor în lungmetraj, Salvo, a câștigat Marele Premiu și Premiul Révélation France 4 în Semaine de la Critique la Cannes. Despre Sicilian Ghost Story, cel mai recent film al regizorilor italieni, The Hollywood Reporter scria că este „o realizare tehnică superbă transformă realitatea crudă într-o fabulă cu multe ramificații… O imagine recurentă este cea a ruinelor unui magnific templu grecesc care se ridică deasupra mării, ca o nostalgie pentru întoarcerea zeilor despre care se crede că au populat insula cândva”.
Regizorul Alexander Nanau (Toto și surorile lui, 2014) va participa tot duminică, de la ora 20:30 la Cinema Elvire Popesco, la premiera filmului Nothingwood, de data aceasta în calitate de director de imagine al documentarului realizat de Sonia Kronlund, despre Salim Shaheen, cel mai prolific și cunoscut actor-regizor-producător din Afganistan. Călătoria lui Salim Shaheen lângă Kabul pentru a-și proiecta câteva dintre cele peste 110 filme și pentru a-l filma pe următorul, este un prilej unic de a-l cunoaște pe acest iubitor înfocat de cinema, care a făcut filme de categorie Z, neobosit, într-o țară aflată de mai bine de 30 de ani în război. Nothingwood spune povestea unei vieți petrecute pentru a împlini un vis din copilărie.
Sâmbătă, 21 octombrie, cinefilii vor putea vedea într-o singură zi, la Cinema PRO, câștigătorii celor mai prestigioase trei premii internaționale de anul acest: Ursul de Aur (On Body and Soul), Palmierul de Aur (The Square) și Leul de Aur (The Shape of Water). Anul acesta, Ziua de Aur se extinde, aducând în programul festivalului și Leopardul de Aur, Mrs Fang, la Cinema Elvira Popesco.
La Cinema Muzeul Țăranului se desfășoară în continuare secțiunea În Avanpremieră, în care cele mai noi filme românești, care se pregătesc de participările în festivalurile internaționale, sunt proiectate. Astfel, vineri 20 octombrie are loc proiecția filmului Aniversarea, cel de-al șaptelea lungmetraj din cariera regizorului Dan Chișu, producție aflată în selecția oficială a Festivalului de la Varșovia. Sâmbătă, 21 octombrie, iubitorii filmului românesc vor putea vedea alte două avanpremiere – Pororoca (r. Constantin Popescu, favoritul criticilor la festivalul de la San Sebastian, unde a fost cu Premiul pentru cel mai bun actor – Bogdan Dumitrache) și Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (r. Emanuel Pârvu, film premiat la Sarajevo IFF – pentru regie și cel mai bun actor). Weekend-ul se încheie cu mult-așteptata avanpremieră Soldații. Poveste din Ferentari, debutul în lungmetraj al regizoarei și actriței de origine sârbă Ivana Mladenovic. La toate aceste filme, la finalul proiecției, publicul se va putea întâlni cu echipa de realizatori care va susține sesiuni de Q&A. Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro sau la casieria cinematografului.
În acest weekend continuă și demersul Les Films de Cannes à Bucarest de a sprijini o serie de proiecte ale unor asociații non-guvernamentale din România, prin proiecții speciale ale căror încasări vor fi donate acestora. Astfel, sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 15:00, la Cinema Muzeul Țăranului Român va avea loc o proiecție specială a filmului Amintiri din Epoca de Aur, partea 1, ale cărei încasări vor merge la asociația ActivRandom pentru susținerea persoanelor cu statut de refugiat. La eveniment vor participa câteva zeci de refugiați care au ajuns în România. Printre aceștia se vor afla și cei care s-au implicat în traducerea în limba arabă a dialogurilor filmului. Încasările de la proiecția Moartea domnului Lăzărescu care are are loc duminică, de la 17:30, tot la Cinema Muzeul Țăranului, vor merge către Asociația Dăruiește viață, pentru proiectul primei clinici integrate de oncologie și radioterapie de la Spitalul de Copii Marie Curie.
Dacă vă simțiți apropiat de aceste cauze, sunteți invitat să le susțineți prin prezența la proiecții și prin donații suplimentare pe care le veți putea face direct în conturile acestor asociații, prin intermediul unor formulare specifice puse la dispoziție la proiecții.
După Cluj-Napoca și Brașov, weekendul acesta au loc alte trei ediții speciale ale festivalului în țară, între 20 – 22 octombrie la Timișoara(Filarmonica Banatul), Arad (Cinema ARTA) și Iași (Ateneul din Iași), urmând ca Les Films de Cannes a Suceava să aibă loc între 10 și 12 noiembrie la Suceava (Cinema Modern).
Programul complet și mai multe detalii despre filme și invitați sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD Groupe Société Générale
Mașina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva, TASTEmakers
Cafeaua oficială a festivalului: Nespresso
Ediția a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată deAsociația Cinemascop și este realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei și finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques și al Institutului Cultural Român.
Parteneri: China Roc Pictures, Paul, Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS, PiArt Vision, Ţuca Zbârcea & Asociaţii,
Hub Festival: Apollo 111
Parteneri media: Europa FM, TVR, Zile și Nopți, Cinemap, Glamour, VIVA!, ELLE, News.ro, A List Magazine, Observator Cutural, Scena9, Agerpres, LiterNet, The Institute, Cinemagia, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Edițiile din cele 7 orașe sunt realizate cu susținerea: Brașov – proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov, Cluj-Napoca – proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca și cu susținerea Asociației Suedia, Sibiu – în parteneriat cu ASTRA Film Festival, Arad – cofinanțat de Centrul Municipal de Cultură Arad, Timișoara – cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara, Casei de Cultură a Municipiului Timișoara și Filarmonicii Banatul, Iași – cusprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Ateneului din Iași și la Suceava – cu sprijinul Primăriei din Suceava.