a hotarat Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei
Prin decizia nr.1736 din 26.02.2013, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a admis recursul înaintat de regizorul Cornel Todea şi a modificat pe fond decizia Curţii de Apel Bucureşti care îl declara colaborator al Securităţii Statului.
În consecinţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României a respins acţiunea CNSAS ca neîntemeiată, hotarârea fiind irevocabilă.
În urma unei campanii susţinute de defăimare publică, regizorul și fostul manager Teatrului Ion Creangă, maestrul Cornel Todea, a fost acuzat, în anul 2008, că ar fi fost colaborator al Securităţii. La vârsta de 14 ani, Cornel Todea a fost obligat să semneze un angajament cu organele Securităţii Statului de atunci. Nu a respectat niciodată acest angajament, motiv pentru care a fost nevoit să abandoneze liceul şi, mai apoi, a făcut închisoare. De asemenea, pe numele lui Cornel Todea s-au deschis două dosare de urmărire informativă cu nume de cod “Regizorul” şi “Tudor”, dosare care au fost active până în decembrie 1989. Astfel i-au fost încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale.
Cornel Todea a absolvit cursurile Institutului Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică şi a pus în scenă peste 50 de piese de teatru la Teatrul Naţional Bucureşti, Teatrul Naţional Iaşi, Teatrul Naţional Cluj, Teatrul Naţional Craiova, teatre din Bucureşti (Teatrul Mic, Teatrul Bulandra, Teatrul Nottara, Teatrul Ion Creangă), Teatrul din Piatra Neamţ, Teatrul din Constanţa; a regizat peste 200 de spectacole teatru-tv, emisiuni muzicale, de divertisment, filme artistice şi documentare la TVR; peste 300 de talk-show-uri şi a obţinut numeroase premii şi distincţii de recunoaştere internă şi internațională. A marcat destinul teatrului pentru copii din România aducând, la noi în țară, conceptul de educaţie timpurie – teatru pentru copii cu vârsta de 0-3 ani – la Teatrul Ion Creangă, singura instituţie de gen, din România, care practică acest tip de spectacole. Din inițiativa sa, a organizat Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii “100, 1.000, 1.000.000 de poveşti”, ajuns la cea de-a IX-a ediție în acest an. În data de 30 august 2012, maestrul Cornel Todea, s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani.