La Multi Ani, maestrului Gheorghe Zamfir!
Supranumit “Regele Naiului” maestrul Gheorghe Zamfir, a fost sarbatorit vineri seara, 06.04.2012 de catre Marele Priorat roman al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta, cu ocazia implinirii varstei de 71 de ani, alaturi de familie, prieteni dragi si invitati de seama.
Dr. Adrian Secureanu, Mare prior al Ordinului in Romania a evocat cu aceasta ocazie personalitatea renumitului artist intr-un emotionant discurs si i-a oferit acestuia o placheta omagiala pentru intreaga sa activitate artistica si pentru promovarea culturii romanesti in lume.
La randul sau, maestrul Gheorghe Zamfir a sustinut un concert impreuna cu orchestra condusa de Marian Alexandru – vechi colaborator al sau, ad-hoc, fara repetitie sau pregatiri anterioare, oferind invitatilor prezenti la eveniment momente de neuitat si clipe emotionante.
Printre invitatii de seama ai marelui maestru s-au numarat: Dr. Adrian Secureanu, Mare Prior al Ordinului Suveran al Cavalerilor de Malta in Romania, Liu Zengwen, Ambasadorul Chinei la Bucuresti, Printesa Lia si Printul Paul de Romania, Avocata Paula Iacob, Cantaretul de muzica populara Gheorghe Turda, Adrian Petrescu prim oboist al Filarmonicii "George Enescu", ambasadori, artisti precum si prieteni apropiati. Au fost rostite dicursuri si cuvinte de lauda si apreciere pentru intreaga activitate a maestrului de-a lungul anilor.
Petrecerea a continuat pana dimineata, atmosfera fiind una de sarbatoare si dans.
Peste 55 din cei 71 de ani ai sai, Gheorghe Zamfir i-a dedicat muzicii. A fost cel care a schimbat conceptia despre nai si a fascinat o lume intreaga prin stilul sau de a canta la acest instrument.
Autor a peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic, Gheorghe Zamfir desfăşoară o asiduă activitate continuând să concerteze pe scenele cele mai prestigioase cu orchestre simfonice sau camerale, si sa sustina recitaluri cu pian sau orgă, ori cu grupul sau folcloric. S-a impus in istoria muzicii de peste cinci decenii ca unul din marii artişti ai lumii şi cu siguranţă cel mai complex muzician român în viaţă. A vândut peste 120 milioane de discuri pe toată planeta şi are peste 190 de discuri înregistrate. Activitatea sa artistica a fost recompensata cu 120 de discuri de aur şi de platină pe toate continentele . În anul 2005 obţine titlul de DOCTOR ÎN MUZICĂ, cu calificativul “Summa cum laudae”.
A cucerit cele mai mari scene din lume si a incantat cu muzica lui milioane de oameni.