va creste competitivitatea, va proteja producătorii de crize, va creşte consumul, va îmbunătăţi protecţia mediului şi va simplifica regulile
Comisia Europeana a propus astăzi reforme complexe ale Organizaţiei Pieţei Comune (OPC) pentru fructe şi legume pentru a aduce acest sector mai aproape de restul reformei Politicii Agricole Comune. Propunerea are ca scop îmbunătăţirea competitivităţii sectorului fructe şi legume şi orientarea acestuia către piaţă, reducerea fluctuaţiilor încasărilor cauzate de crize, creşterea consumului, îmbunătăţirea protecţiei mediului şi, acolo unde este posibil, simplificarea regulilor şi reducerea încărcării administrative. Reforma ar încuraja mai mulţi producători să intre în Organizaţiile de Producători (OP); ar oferi OP o gamă mai largă de instrumente pentru managementul situaţiilor de criză; ar integra sectorul fructelor şi legumelor în Schema Plăţilor Unice; ar impune un nivel minim de cheltuieli pentru măsuri de protecţie a mediului; ar determina creşterea fondurilor UE alocate pentru producţia şi promovarea produselor organice; şi ar desfiinţa subvenţiile la export pentru fructe şi legume. Comisia speră ca Parlamentul şi Consiliul să aprobe reforma, care nu are implicaţii bugetare, înainte de mijlocul anului 2007, permiţându-i să intre în vigoare în 2008.
„Trebuie să aliniem sectorul fructe şi legume celorlalte reforme, toate create pentru a face agricultura europeană mai competitivă şi mai orientată către piaţă”, a spus Mariann Fischer Boel, Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. „O parte din schemele de ajutor din formula curentă nu îşi au locul în Politica Agricolă Comună din 2007, deci trebuie să le înlocuim cu ajutoare directe decuplate de producţie. Una dintre cheile succesului va fi încurajarea producătorilor să lucreze mai bine împreună prin creşterea puterii Organizaţiilor de Producători. Fructele şi legumele joacă un rol esenţial în îmbunătăţirea dietei oamenilor. De aceea vreau să încurajăm consumul. În sfârşit, este extrem de important ca activitatea agricolă să facă tot ceea ce poate pentru a proteja mediul înconjurător.”
Despre sectorul fructelor şi legumelor
Producţia de fructe şi legume reprezintă 3,1% din bugetul UE şi 17% din totalul producţiei agricole a UE.
În ultimii 10 ani, sectorul a fost supus unei presiuni puternice din partea lanţurilor concentrate de distribuţie şi reduceri, lanţuri ce joacă un rol important în stabilirea preţurilor, dar şi din partea importurilor, care au o cotă de piaţă în creştere datorită calităţii îmbunătăţite şi a preţurilor relativ scăzute. De la ultima reformă din 1996, Organizaţiile Producătorilor şi aşa-numitele lor Programe Operaţionale au fost un element cheie în concentrarea ofertei şi sunt eficace în ajutorarea producătorilor să facă faţă sectorului de distribuţie. Cu toate acestea, o mare parte dintre producătorii din unele state membre încă preferă să nu facă parte din aceste organizaţii.
Actuala OPC se bazează parţial pe sprijinirea producătorilor pe baza producţiei pusă la dispoziţia industriei prelucrătoare, pe ajutorul acordat procesatorilor şi producătorilor, prin intermediul OP-urilor, în unele cazuri pe baza suprafeţei cultivate. Aceste sisteme, care nu sunt aliniate reformei PAC, acoperă roşiile, citricele, perele, nectarinele, piersicile, smochinele uscate, prunele şi stafidele.
Propuneri de reformă
Organizaţiile producătorilor: OP-urile vor câştiga mai multă flexibilitate şi regulile după care funcţionează se vor simplifica. Producătorii vor putea să se alăture unor OP-uri diferite pentru fiecare produs în parte. Va exista şi un sprijin suplimentar (60% cofinanţare comunitară în loc de 50% în prezent) în zone unde producţia comercializată prin intermediul OP-urilor este mai mică de 20%, şi în noile State Membre, pentru a încuraja crearea de OP-uri. Va exista un sprijin suplimentar şi pentru fuziunile de OP-uri şi pentru asociaţiile de OP-uri. Va continua şi ajutorul suplimentar pentru OP-uri care funcţionează în cadrul unor scheme transnaţionale sau pe bază de relaţii între sucursale. Statele Membre şi OP-urile vor dezvolta Programe Operaţionale bazate pe strategii naţionale. Bugetul actual al OP-urilor este de aproximativ 700 milioane euro.
Managementul situaţiilor de criză: Va fi organizat prin intermediul OP-urilor (cu finanţare comunitară de 50%). Instrumentele vor include recoltarea verde şi ne-recoltarea, instrumente de promovare şi comunicare în perioade de criză, training, asigurarea recoltelor, şi finanţarea costurilor administrative presupuse de înfiinţarea fondurilor mutuale. Retragerile pot fi realizate de către OP-uri cu o cofinanţare de 50%. Retragerile în vederea distribuţiei gratuite către şcoli, tabere, spitale, organizaţii caritabile, aziluri de bătrâni şi instituţii de corecţie vor fi plătite în proporţie de 100% de Comunitate până la limita de 5% din cantitatea livrată pe piaţa de către fiecare OP.
Includerea fructelor şi a legumelor în Schema Plaţilor Unice (SPU): Suprafeţele ocupate de fructe şi legume vor fi eligibile pentru titluri de plată sub schema de ajutor decuplat care se aplică şi în celelalte sectoare. Întregul sprijin existent pentru fructe şi legume procesate va fi decuplat de producţie şi plafoanele naţionale bugetare pentru SPU vor fi crescute. Statele Membre vor avea dreptul să stabilească sume de referinţă şi să aleagă fermierii eligibili pentru noi plăţi pe baza unei perioade de timp relevante. Întreaga sumă care va fi transferată către SPU este de aproximativ 800 milioane euro.
Măsuri de protecţie a mediului: Includerea fructelor şi legumelor în SPU înseamnă că respectarea condiţiilor de mediu va fi obligatorie pentru fermierii care primesc plăţi directe. În plus, fiecare Program Operaţional trebuie să aloce cel puţin 20% din cheltuieli pe măsuri de protecţie a mediului. Va exista un procent de 60% de cofinanţare comunitară pentru producţie organică în fiecare Program Operaţional.
Promovarea: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a 400 de grame de fructe şi legume zilnic. În prezent, numai Grecia şi Italia au ajuns la acest nivel. OP-urile vor avea posibilitatea să includă în Programele lor Operaţionale acţiuni de promovare a consumului de fructe şi legume. Cofinanţarea comunitară va creşte până la 60% dacă promovarea fructelor şi legumelor va fi ţintită către copii de vârstă şcolară şi adolescenţi. Retragerile de pe piaţă pot fi distribuite gratuit organizaţiilor caritabile, şcolilor şi taberelor.
Schimbul cu terţe ţări: Dat fiind faptul că încă au loc discuţii cu privire la comerţul internaţional, propunerea nu se referă la cadrul legal actual care reglementează comerţul extern. Cu toate acestea, se propune ca rambursările pentru exporturi să fie înlăturate.
Simplificările: Înlăturarea ajutoarelor pentru procesare va contribui în mod semnificativ la simplificarea procedurilor, la fel ca şi apariţia unor noi reguli privitoare la OP-uri şi înlăturarea rambursărilor pentru exporturi. Simplificarea va fi îmbunătăţită de armonizarea principiilor de bază cu privire la standardele de marketing pentru produsele agricole, inclusiv fructe şi legume.
{mosloadposition user10}