Chemaţi la poliţie pentru o simplă declaraţie şi închişi ani, ba chiar zeci de ani după gratii, fără nicio vină. Vieţi distruse. 18 milioane de euro, suma dată de România în 5 ani, ca urmare a proceselor câştigate la CEDO. Despre dreptate şi nedreptate, despre noi, banii noştri şi statul român la „Dosar România”, sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 21.00, pe TVR 1.
Daniela Tulău, Petrică Manolachi şi Viorica Vişan sunt trei destine trunchiate care au ajuns în spatele gratiilor fără să înţeleagă ce li se întâmplă.
Oamenii pe care urmează să îi vedem au fost chemaţi la poliţie pentru a da o declaraţie şi au rămas în închisoare ani de zile. Nevinovaţi.
18 milioane de euro a plătit statul român în ultimii cinci ani pentru procesele câştigate la CEDO de cei arestaţi abuziv şi care au avut parte de procese incorecte. Ei au fost declaraţi nevinovaţi, e declarat vinovat cineva pentru erorile judiciare?
Vina Danielei Tarău a fost aceea de a fi angajată ca secretară la o firmă care a dat ţeapă unui număr de 44 de persoane. Femeia a fost arestată preventiv pentru aproape doi ani. Timp de 15 ani a încercat să îşi dovedească nevinovăţia, a absolvit Facultatea de Ştiinţe juridice şi şi-a dat doctoratul la Academia de Poliţie, tocmai pentru a face lumină în acest caz. În timpul arestului, Daniela şi-a pierdut tatăl, iar fiul ei, în vârstă de numai 8 ani, a suferit de depresie.
Achitat iniţial, Petrică Manolachi a rămas, în cele din urmă, în închisoare 3 ani şi 4 luni.
La Comarnic, Viorica Vişan a fost condamnată la 16 ani de închisoare pentru că şi-ar fi ucis soacra. După 10 ani petrecuţi după gratii, fiul ei s-a dovedit a fi adevăratul criminal. Pentru anii din puşcărie, femeia a primit din partea statului român o recompensă de 4.000 lei!
Daniela Tulău, Petrică Manolachi şi Viorica Vişan au luptat şi şi-au dovedit nevinovăţia, sunt însă mulţi oameni în situaţii similare, care renunţă la a-şi mai căuta dreptatea, de teama că vor fi îngropaţi sub maculatura birocraţiei din România.
Cine plăteşte pentru erorile judiciare şi ce mai pot face astăzi aceşti oameni cu vieţile lor aflăm urmărind filmul „Reforma cătuşelor”, realizat de Alina Amza, la „Dosar România”, sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 1.