Suntem mai statici decât ne-am dori și, uneori, prea puțini activi. Așa că ne plângem de dureri de spate, de contracturi musculare și de lipsă de energie. Durerea de spate poate fi tradusă prin blocaje lombare sau prin o stare continuuă de jenă și durere. Orice ai face, oricum ai sta, ea nu trece.
Cum poți să te eliberezi?
Ai auzit de elongații? Da, există mai multe tipuri. O formă de mișcare și de extensie, inspirată de călugării tibetani, elongațiile îți destind mușchii și blocajele. Îndepărtează energia stagnantă. Dar elongațiile există și la un alt nivel. În medicina de recuperare, ele au misiunea de a restabili echilibrul funcțional al organismului, deoarece asigură decompresia vertebrală.
Ce presupun elongațiile?
Elongația vertebrală este o manevră fizică prin care are loc lărgirea temporară a spațiului dintre vertebre, urmărind degajarea discurilor intervertebrale. Mai exact, este vorba despre aplicarea unei forțe de tracțiune asupra țesuturilor, cu scopul de a întinde țesuturile moi (mușchi, tendoane, ligamente) și de a îndepărta suprafețele articulare, pentru a amorsa procese reparatorii locale. Vertebrele sunt legate între ele printr-un disc intervertebral, ce are rolul de a prelua eforturile de presiune la nivelul coloanei vertebrale. În condiții de efort fizic intens sau după o perioadă mai lungă de timp, discul intervertebral preia sarcina de apăsare, se micșorează și, crescând astfel presiunea la nivelul acestuia, se poate fragmenta și poate migra către rădăcina unui nerv spinal.
Cine poate beneficia de această terapie?
”Elongațiile vertebrale sunt indicate, în special, în cazul durerilor lombare și cervicale subacute sau cronice de cauza discală, musculoligamentară sau prin afectarea articulațiilor interapofizare posterioare.”, spune dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa și Bacolux Diana Resort din Băile Herculane.
Atuurile elongațiilor
Există beneficii incontestabile ale elongației vertebrale. Elongația poate face coloana mai flexibilă, relaxează musculatura paravertebrală contractată, întinde ligamentele și le face mai flexibile, reduce subluxațiile care există în articulațiile interapofizare, crește hidratarea discului intervertebral și ameliorează microcirculația locală.
Cum faci elongații?
Cea mai veche metodă de elongație constă în suspendarea corpului în aer printr-un sistem de chingi, sau ținerea corpului parțial în imersie în apă, folosind astfel ca forță de tracțiune propria greutate a corpului.
Azi, elongațiile au trecut la alt nivel. Acestea se fac din poziția culcat, pe o masă de tratament specială, dotată cu un segment mobil care se deplasează odată cu pacientul, anulând astfel forțele de frecare care apar între corpul pacientului și masă. Cu ajutorul unui dispozitiv special, computerizat se aplică forța de tracțiune. Acesta poate fi setat să tragă cu o anumită viteză, să facă pauze între etapele de tracțiune sau să țină forța de tracțiune constantă o anumită perioadă de timp, și să aplice tracțiunea pe o direcție anume, în funcție de necesitățile pacientului. Vorbim în acest caz despre un tratament personalizat, perfect adaptat problemei de tratat. Pe perioada terapiei, pacientul trebuie supravegheat permanent. Terapia poate fi oricând întreruptă dacă apar reacții neplăcute (amețeli, dureri de cap, mici ascensiuni tensionale sau atacuri de panică).
La Herculane se pot trata atât bolnavii cronici, cât și cei cu afecțiuni acute ale coloanei
„Există unii pacienți care se prezintă în fază acută a bolii, și în aceste cazuri apelăm la tratament paliatic, cu proceduri mai reci, crioterapie, masaj cu gheată, microunde. Pe de altă parte, dacă bolnavul se află în faza cronică a bolii, atunci acesta poate să beneficieze de baie sulfuroasă, de fizioterapie, de aparatul de elongații (la hernia de disc fără complicații însă, e necesar să aibă făcut în prealabil un RMN sau CT), de masaje miorelaxante, de masaje medicale sau de cele cu miere și ierburi”, explică dr. Larisa Băloi, balneolog în cadrul Bacolux Afrodita Resort & Spa și Bacolux Diana Resort din Băile Herculane.