Sâmbătă, 4 februarie, ora 15.45 – Caragiale pe Broadway
Sâmbăta aceasta (4 februarie), telespectatorii TVR Cultural vor putea urmări, sub genericul „Caragiale în S.U.A.”, reportajul „Caragiale pe Broadway”, realizat de Ivona Cristescu. „Caragiale în S.U.A.” urmăreşte turneul pe care Opera Comică pentru Copii l-a susţinut în S.U.A. cu spectacolul de succes "O noapte furtunoasă" după I.L.Caragiale, muzica aparţinând tânărului compozitor Roman Vlad. Primul reportaj – „Caragiale pe Broadway” – vă prezintă evoluţia acestui spectacol pe scena teatrului Town Hall de pe Broadway, care în această primăvară şi-a sărbătorit 90 de ani în slujba artelor şi pe scena căruia au concertat de-a lungul timpului nume celebre: George Enescu, Serghei Rahmaninov, Bela Bartok, Richard Tauber, Feodor Saliapin, precum şi alţi artişti cu nume sonore.
Despre „Caragiale în S.U.A.”:
În zilele de 4 şi 11 februarie, de la ora 15.45, TVR Cultural difuzează două reportaje realizate de Ivona Cristescu sub genericul „Caragiale în S.U.A.”: „Caragiale pe Broadway” şi „Caragiale pe Broadway”. Cel de-al doilea reportaj, care va fi difuzat în data de 11 februarie, ilustrează spectacolul pus în scenă de interpreţii bucureşteni în Connecticut, în faţa unui public alcătuit din românii din diaspora, dar şi din New York. Acest spectacol s-a încheiat cu un recital al actriţei Stela Popescu, intitulat "Poveşti pentru femei" şi care i-a adus acelaşi succes de care s-a bucurat în întreaga sa carieră.
Sâmbătă, 4 februarie, ora 16.15 – Un dialog germano-român al artelor – Partea I
Sub genericul “Dialogul artelor”, Asociaţia Atheneum din Düsseldorf a organizat mai multe evenimente culturale, în onoarea Zilei Naţionale a României. Prin participarea unor muzicieni, actori, coregrafi şi artişti vizuali provenind deopotrivă din România şi Germania, a fost urmărit un sincronism al artelor, unul dintre scopurile declarate ale acestei asociaţii care şi-a propus să îmbunătăţească percepţia germanilor despre România. Festivalul a fost organizat la începutul lunii decembrie 2011, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi a cuprins două concerte la Essen, deja difuzate pe TVR Cultural şi un spectacol care a încercat să îmbine la Düsseldorf manifestări ale celor 7 arte. În ideea unui dialog germano-român, spectacolul de la Düsseldorf a inclus muzică românească şi universală, balet, poezie, artă digitală, proiecţii video şi de fotografie, precum şi o expoziţie colectivă de artă.
Recitalul formaţiei Art Kammerorchester din Timişoara a constituit liantul evenimentelor de la sala Malkasten. Pe “Anotimpurile” lui Vivaldi (solistă: violonista Corina Murgu) au evoluat balerinele ansamblului “Fantezia” din Düsseldorf şi eleve ale şcolii de coregrafie “Floria Capsali” din Bucureşti. Actori germani de origine română au interpretat poeme din creaţia reginei şi scriitoarei Elisabeta – Carmen Sylva. În execuţia orchestrei timişorene, “Rapsodiile” lui George Enescu şi “Balada” lui Ciprian Porumbescu au încântat o asistenţă formată nu numai din români, ci şi din germani sau oaspeţi veniţi din Statele Unite, Franţa, Olanda, Belgia, Austria, România.
Partea a II-a va putea fi urmărită sâmbătă, 11 februarie, de la ora 16.15.
Realizator Sandrino Gavriloaia
Duminică, 5 februarie, ora 19.00 – Teatrul Nottara la Barbican Centre
TVR Cultural difuzează un documentar dedicat turneului Teatrului Nottara la Barbican Centre. În noiembrie 2011, Teatrul Nottara a avut zece reprezentaţii pe scena Teatrului londonez “The Pit”, una dintre cele două săli de spectacol de la prestigiosul Barbican Centre, cel mai mare centru din Europa dedicat artelor.
Spectacolul “Aniversarea”, după textul danezilor Thomas Vinterberg şi Mogens Rukov, a fost ales de regizorul Vlad Massaci, pentru că este o poveste puternică, despre minciună şi adevăr, oferind partituri actoriceşti foarte consistente.
Calitatea excepţională a interpretării trupei de actori ai Teatrului Nottara a fost remarcată de public şi de cronicarii britanici. Cotidianul “The Telegraph” a cotat spectacolul românesc cu trei stele, peste producţia cu “Hamlet”, a prestigiosului Young Vic.
Documentarul este realizat de Sanda Vişan.