Joi, 4 ianuarie, ora 20.00
Înapoi la argument, cu Horia Roman Patapievici
Pe 15 iunie 2005, o tănără călugăriţă aspirantă moare în Spitalul din Vaslui. Doctoriţa care o transportase cu salvarea, chemată de maicile din Tanacu (de unde o adusese), acuză cinul călugăresc al Mănăstirii că ar fi ucis-o pe tânără. Presa locală preia ştirea din buletinul informativ al Poliţiei Vaslui şi acuză comunitatea de la Tanacu de practici medievale în numele exorcizării. Cazul Tanacu apare în presa internaţională.
Pe 20 septembrie 2006 a început, la Tribunalul Vaslui, procesul Tanacu, în care preotul Daniel Corogeanu şi patru călugăriţe sunt acuzaţi de lipsire de libertate urmată de moartea victimei Maricica Irina Cornici, în vârstă de 24 de ani. Ce s-a întâmplat de fapt? Faptele, mărturiile, analizele, dezbaterile nu sunt de ajuns pentru a face lumină în acest caz complex în care se întâlnesc două lumi: statul laic şi cei guvernaţi de codul credinţei ortodoxe.
Horia Roman Patapievici a invitat-o pe Tatiana Niculescu Bran, redactor-şef la radio BBC World Service, dar şi autoarea unui roman jurnalistic în genul celui scris de Truman Capote (Cu sânge rece), la o discuţie pornind de la cazul Tanacu. Cei doi interlocutori încearcă o analiză a mentalităţilor atât de diferite şi contradictorii ale celor două lumi, dar şi efectele folosirii informaţiei la nivelul superficial de către mass-media. Uimitor este faptul că acuzaţii sunt puşi la tribunal să jure cu mâna pe Biblie, tocmai cartea sfîntă care stă la baza credinţei lor şi în numele căreia au acţionat, după cum au înţeles preceptele acesteia. În discuţia celor doi este evocat destinul tragic al Irinei Cornici, o tânără al cărei scurt parcurs în această viaţă vorbeşte mult despre zonele întunecate ale societăţii în care trăim.
Joi, 4 ianuarie, ora 20.45
Frumoasa călătorie a urşilor panda…, de Matei Vişniec
Distribuţia: Mircea Rusu, Monica Davidescu
Teleplay-ul produs de Televiziunea Română în anul 2002 (regia – Ion Gostin, redactor – Daniel Tei, director de imagine – Sorin Chivulescu) este realizat după textul lui Matei Vişniec, dramaturg jucat în peste 25 de ţări, în marile teatre din Europa.
Frumoasa călătorie a urşilor panda povestită de un saxofonist care avea o iubită la Frankfurt este o tulburătoare poveste despre dragoste şi moarte, trăită de El şi Ea, personaje care se trezesc într-o dimineaţă în acelaşi pat, după o noapte în care el o vrăjise cu acordurile muzicii de saxofon şi versurile lui Bacovia. El îi propune să petreacă nouă nopţi alături de el, iar Ea acceptă.
Călătoria urşilor panda (ale căror culori în alb şi negru simbolizează yin şi yang) reprezintă călătoria propriului eu către o lume virtuală. De ce Frankfurt? …Tocmai pentru că oraşul Frankfurt este renumit pentru grădina zoologică pe care o deţine şi, totodată, este o importantă răscruce a căilor de acces.
Pe parcursul celor nouă nopţi (textul piesei are subscris titlului: piesă în nouă nopţi), El şi Ea, eternul masculin şi eternul feminin, se contopesc prin iubire până la dematerializare şi dizolvarea în neant. Aceasta este dorinţa muribundului care vrea să întâlnească măcar o dată „adevărata iubire”.
Călătoria celor nouă nopţi de iubire – trepte ale integrării în transcendent – este „povestită” pe scenă de actorii Monica Davidescu şi Mircea Rusu.
Joi, 4 ianuarie, ora 23.00
Remix Rock Forum – Musica da capo – Remember Anda Călugăreanu
La ultima ediţie a emisiunii Remix Rock Forum din acest sezon, realizatorii Doru Ionescu şi Raluca Tamaş readuc în atenţia publicului un artist cu A mare: Anda Călugăreanu, care, dacă ar mai fi fost printre noi, ar fi aniversat 60 de ani. La Festivalul Creative Folk Reunion, în 12 decembrie 2006, cei care au cunoscut-o şi nu au uitat-o pe Anda s-au întâlnit în Club A în faţa unui public numeros. Alături de colaboratori apropiaţi ai artistei, printre care compozitorul Cornel Fugaru, realizatoarea TVR Ioana Bogdan, Aurel Gherghel, publicul de toate vârstele prezent a putut urmări, în proiecţie, o selecţie de aproximativ o oră din arhiva TVR cu Anda Călugăreanu.
Emisiunea pe care Doru Ionescu o propune telespectatorilor TVR Cultural prezintă momente memorabile cu Anda şi trupa Sincron: secvenţe din filmul coproducţie internaţională Cântecele Dunării din 1965, când solista este descoperită cântând de celebra vedetă a anilor ’60 – Vico Torriani. Alte înregistrări care vor putea fi văzute şi revăzute: din emisiunea Game pentru Televiziune (1969), repetiţii pentru Festivalul Mamaia 1965, Cerbul de Aur 1969, Gala Lunilor din 1972, Ninge la Varietăţi din 1972, Trupa VAI cu Florian Pittiş şi Dan Tufaru, „Siamo la copia" cu Toma Caragiu, „Nu mai imita”, cu Aurelian Andreescu, „Seara pentru Tineret" (emisiune literar artistică 1973), în duet cu Dan Andrei Aldea din 1974, Cenaclul Flacăra din 1976, Club T (1978), Recital de muzică şi poezie cu Leopoldina Bălănuţă şi Anda Călugăreanu, Album duminical din 1989.
{mosloadposition user10}