Mai jos veţi regăsi câteva dintre programele speciale pregătite de TVR Cultural pentru perioada care include şi Sărbătoarea Paştelui. Este vorba despre documentare, filme, concerte de muzică clasică ori pop, emisiuni special dedicate Sărbătorii Paştealui, spectacole muzicale celebre, pe care TVR Cultural le va transmite între 24 şi 30 aprilie. Joi, vineri, sâmbătă, 24, 25 şi 26 aprilie, ora 16.30
Documentare: Ierusalim, Nazaret, Tabor
Realizatoarea Ivona Cristescu a realizat la începutul acestui an o serie de trei filme documentare dedicate Ţării Sfinte, Israelul. TVR Cultural începe difuzarea acestor filme documentare joi, începând cu ora 16.30, cu cel dedicat Ierusalimului, capitala Israelului. Vineri, la aceeaşi oră, autoarea vă prezintă în imagini şi comentarii Nazaretul, iar sâmbătă, aflaţi mai multe amănunte despre Muntele Tabor.
Ierusalimul este unul dintre oraşele care numără aproape cinci milenii de existenţă şi care este leaganul a trei mari religii: iudaică, creştină şi musulmană.
Cucerit şi recucerit, învins şi ras de pe faţa pământului, Ierusalimul, al cărui nume vine de la cuvântul canaanit Uru-Şalim, înrudit cu Şalom, care înseamnă pace, nu s-a bucurat niciodată nici de linişte, nici de o pace mai îndelungată.
Pentru creştini, Ierusalimul este locul judecăţii, al condamnării şi al martiriului lui Iisus. Pe locul jertfei lui Iisus, Constantin al IX-lea, împăratul Bizantului, a reconstruit după planul vechii basilici a lui Constantin cel Mare, în secolul al XI-lea, marea biserică în care se află Sfântul Mormânt, loc de pelerinaj al creştinilor din întreaga lume. Aici, la Sărbătoarea Pascală vine, în fiecare an, Lumina Învierii.
Nazaretul este un oraş aşezat la poalele muntelui Tabor, pe coline. Străzi în serpentine duc spre cartiere locuite de arabi, musulmani şi creştini.
Nazaretul a devenit unul dintre locurile istoric-religioase importante, datorită faptului că Iisus şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, până la începutul perioadei publice. Este locul Sfintei Familii şi locul miracolului Bunei Vestiri.
Aici se află biserica Buna Vestire, catolică şi biserica ortodoxă Sfântul Gabriel, cu Izvorul Maicii Domnului, biserică pictată de doi pictori români. Mănăstirea Sf. Gherasim este un monument construit în secolul al V-lea în deşert, pe locul peşterei unde au înnoptat Maria, Iosif şi pruncul Isus în drumul spre Egipt, pentru a scapa de urmărirea regelui Irod, care ordonase uciderea pruncilor de vârsta lui Iisus.
Muntele Tabor, munte considerat sacru prin poziţia şi frumuseţea lui, apare siguratic pe întinderea câmpiei Esdrelonului.
De muntele Tabor este legată Schimbarea la Faţă a lui Isus Christos. Este locul unde tradiţia creştină consideră că Iisus şi-a arătat strălucirea în faţa ucenicilor săi. Pe acest munte, arhimandritul roman Irinarh Rosetti a început, la jumătatea sec.al XIX-lea, zidirea unei biserici şi, potrivit tradiţiei, s-a numit Schimbarea la Faţă.
Vineri, 25 aprilie, ora 21.00
Mamă şi fiu (MAT I SYN – Germania-Rusia, 1997)
Cu: Aleksei Ananişnov, Gudrun Geyer
Regia: Aleksandr Sokurov
Un tânăr asistă la agonia mamei sale, într-o casă izolată, de ţară. Filmul e realizat într-un stil foarte personal, de către un regizor-estet, perfecţionist şi inovator, care acţionează asupra substanţei imaginii, prin jocul cu lumina, dar mai ales cu formele, supuse unei distorsiuni expresive
Drama Mamă şi fiu a fost distinsă cu Premiul Criticii, Premiul Andrei Tarkovski şi Premiul Special al Juriului la Festivalul Filmului de la Moscova în 1997.
Vineri, 25 aprilie, ora 23.00
Regii şi regina (ROIS ET REINE – Franţa, 2004)
Cu: Emanuelle Devos, Mathieu Amalric, Catherine Deneuve
Regia: Arnaud Desplechin
Drama este povestea Norei, o tânără femeie frumoasă şi elegantă, care se pregăteşte ca, printr-o nouă căsătorie, să dea uitării un trecut dureros. Este şi povestea lui Ismaël, un muzician original, internat cu forţa într-un spital psihiatric. Aparent fără puncte comune între ele, cele două destine sunt totuşi legate.
Filmului i-a revenit, în 2005, Premiul César pentru cel mai bun actor (Mathieu Amalric).
Sâmbătă, 26 aprilie, ora 13.00
Patimile după Matei (ST. MATTHEW PASSION – Marea Britanie, 1996)
Înainte de Paşte, TVR Cultural vă aduce un cadou cu totul special: oratoriul „Matthäus-Passion” de Johann Sebastian Bach, cu soliştii, corul şi orchestra de la St. George’s Theatre din Londra, sub bagheta lui Paul Goodwin. Se spune că măcar o dată în viaţă ar trebui să ascultăm într-o interpretare live această compoziţie celebră a lui Bach. Chiar dacă nu este o transmisie live, iubitorii muzicii corale se vor bucura de o interpretare de excepţie a oratoriului „Matthäus-Passion”, sâmbătă, 26 aprilie, de la ora 13.00.
Sâmbătă, 26 aprilie, ora 19.30
Muntele Athos, munte sacru (LA MONTAGNE SACRÉE: LE MONT ATHOS – Franţa, 2006) Realizator Alain Bougrain-Dubourg
Maiestuos şi sălbatic, situat în Marea Egee, în nord-estul Greciei, la peste 2.000 metri altitudine, Muntele Athos este un loc sfânt pentru ortodocşi. Aici, femeile şi aparatele de filmat nu au ce căuta. Mânăstiri impozante ocupă acest spaţiu încremenit în timp. În zilele noastre, pe Muntele Athos mai trăiesc 1.200 călugări, cu reguli foarte stricte de viaţă. Documentarul prezentat de TVR Cultural sâmbătă seara vă spune povestea acestui munte sacru.
Sâmbătă, 26 aprilie, ora 20.30
V… de la vizual, ediţie specială de Paşte
Emisiune de cultură vizuală şi informare stilistică
Realizatorul Marius Constantinescu propune pentru ediţia dinainte de Paşte un V… de la vizual mai atipic, construit pe alternanţa dintre amintirea protagonistului (implicată şi emoţională) şi opinia criticului (atentă şi obiectivă).
Ediţia va avea un singur subiect: filmul Patimile lui Hristos, în regia lui Mel Gibson. Este, după spusele lui Marius, „un pretext pentru a vedea până unde se întind limitele noastre de privitori confruntaţi cu imagini şi senzaţii tabu”. Maia Morgenstern şi Iulia Blaga au pentru telespectatori amitiri, întrebări nepuse până acum, răspunsuri care aşteptau să fie rostite, curiozităţi şi un dram de reverie binevenită.
Sâmbătă, 26 aprilie, ora 21.00
Concert extraordinar European Youth Orchestra
Înregistrare de la Atheneul Român
Realizator TV Oana Drăgulinescu
Orchestra de Tineret a Europei (European Youth Orchestra) este un ansamblu format în anul 1978 cu scopul de a crea noi oportunităţi pentru muzicienii valoroşi ai spaţiului european. Încă de la înfiinţare, succesul său a fost enorm: prospeţimea, atmosfera unică degajată de aceşti tineri, dinamismul, dar şi profesionalismul lor fiind principalele calităţi ale orchestrei. Mai mult, toate aceste calităţi s-au adăugat celor ale marilor maeştri care s-au perindat la pupitrul ansamblului de-a lungul vremii. Printre aceste nume amintim: Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, James Conlon, Sir Colin Davis, Carlo Maria Giulini, Herbert von Karajan, Mstislav Rostropovich sau Sir Georg Solti. Din anul 2000, postul de director artistic şi dirijor permanent al Orchestrei este deţinut de Vladimir Ashkenazy, celebru pentru cariera sa pianistică fabuloasă, dar şi pentru cea de dirijor.
Concertul pe care TVR Cultural îl va difuza în 26 aprilie a fost înregistrat la Ateneul Român în 30 martie şi a avut următorul program: Rapsodia Romana No.1 in A Op.11 a lui George Enescu, Concertul pentru vioară şi orchestră în D minor Op. 47 al lui Jean Sibelius (solistă: Arabella Steinbacher), Symphonia Domestica Op. 53 a lui Richard Strauss.
Concertul va fi însoţit de un interviu în exclusivitate acordat de maestrul Vladimir Ashkenazy postului TVR Cultural.
Sâmbătă, 26 aprilie, ora 00.50
Cântece de Paşti (SONGS OF PRAISE – EASTER – Marea Britanie, 2006)
Producător: R. Medwyn Hughes
În noaptea de Înviere, TVR Cultural vă oferă cântece şi tradiţii de Paşti, precum şi povestea catedralei Lincoln, una dintre cele mai frumoase clădiri gotice din Europa.
Duminică, 27 aprilie, ora 11.00 şi ora 13.20
Julio Iglesias în concert (Franţa, 2000) Partea I şi a II-a
Născut la Madrid în septembrie 1943, Julio Iglesias a urmat studii pentru a deveni diplomat, iar în paralel s-a orientat către sport, devenind fotbalist profesionist în echipa Real Madrid. În urma unui accident de maşină, rămâne imobilizat la pat timp de doi ani. A început să cânte pentru a depăşi momentele de nostalgie şi tristeţea care îl cuprindea când se gândea că, dintr-un sportiv care promitea, devenise un om imobilizat la pat. A învăţat treptat sa cânte la chitară, atât cât să îşi poată pune versurile pe muzică.
Eforturile sale, dorinţa de a trăi şi sprijinul familiei, îndeosebi al tatălui său, care a renunţat chiar şi la activitatea profesională, mai bine de un an, pentru a-i fi alături în perioada de recuperare, au făcut posibil un adevarat miracol: Julio a început să meargă din nou. Pentru asta, au fost necesare luni de recuperare pe plajele din La Carihuela în Torremolinos (Malaga) şi Benidorm (Alicante). Atunci a început să cânte.
În februarie 1969 a participat la Festivalul Cerbul de Aur de la Brasov. În acelaşi an a avut loc primul său turneu în America, s-a prezentat la Festivalul Viña del Mar (Chile) şi a realizat primul său film, La vida sigue igual (Viaţa îşi urmează cursul).
Julio Iglesias a participat, în 1971, la Festivalul EUROVISION şi la multe alte evenimente muzicale, devenind numărul 1 în întreaga lume, din Mexic până în Argentina şi din Spania până în Japonia. De-a lungul remarcabilei sale cariere, a vândut peste 250 de milioane de albume şi a obţinut peste 2.600 de discuri de platină şi de aur.
Julio Iglesias va cânta pe 17 iulie în Piaţa Sfatului din Braşov, pe 16 iulie pe un stadion din Cluj-Napoca, iar pe 19 iulie în portul din Constanţa. Artistul a mai susţinut un turneu în România în vara anului trecut.
Duminică, 27 aprilie, ora 16.00
Remix – ediţie specială de Paşti
Ediţia specială de Paşti a emisiunii Remix, programată la TVR Cultural duminică, 27 aprilie, ora 16.00, este un documentar dedicat trioului Stepan Project, care lucrează chiar în aceste zile la definitivarea trilogiei Sensul Vieţii, ultima parte – dublu CD „Lumina”. Este un proiect cultural de amploare, la care au lucrat zeci de muzicieni coordonaţi de Ilie Stepan.
,,Au fost pauze, reveniri, renunţări şi tot ce ţine de creaţie în aceşti şase ani de când lucrez la disc. Va fi un album cu 33 de piese, care continuă ideatic, ca fuziune, drumul început cu primele două. Dimensiunea cosmogonică e o parte, la care se adaugă cea ancestrală – cu tot ce ţine de muzica veche, din care se simte identitatea noastră – cu toate acele muzici arhaice. Vor fi surprize, cred, în această fuziune de genuri şi stiluri.
Totul se înregistrează cu mulţi muzicieni, păstrând osatura discurilor trecute. Ca gen muzical, va fi prezentă şi muzica de operă, cel puţin printr-o voce care să balanseze, care va povesti. Totul plecând şi întorcându-se la rock, pentru că la origine sunt un muzician rock, produs al gândirii hippie, al şcolii flower-power dacă vrei, ăsta e interiorul meu", spune fostul lider de la Pro Musica.
Ceea ce scrie şi apare de 10 ani sub titulatura Stepan Project ţine de mai multe niveluri sau zone. Cea mai apropiată e muzica din spaţiul carpato-dunărean, din Banat, pe care autorul îl simte cel mai bine, fiind născut acolo. Urmează stratul de conexiuni – balcanic – cu fosta Iugoslavie, Timişoara; pe discul nou se foloseşte şi acordeonul bulgăresc, folosit şi în zona din sud-estul Europei, secolele XVIII- XIX. Apoi mai regăsim şi reverberaţiile din lumea largă, muzica diverselor popoare.
Duminică, 27 aprilie, ora 17.00
Romeo şi Julieta (ROMÉO ET JULIETTE – Franţa, 2002), spectacol de muzică pop
Regia: Redha, Gilles Amado
Cu: Damien Sargue, Cécilia Cara, Grégori Baquet, Philippe D’Avilla, Réjane Perry
Acest Romeo şi Julieta este un spectacol de muzică pop, inspirat din piesa lui William Shakespeare.
Niciodată o aventură nu a fost mai dureroasă precum aceea a Julietei şi a lui Romeo. În numele acestei uri ancestrale, familiile Capulet şi Montaigu, inamici pe vecie, tulbură pacea Veronei. Dar paria acestor două case rivale visează fiecare la o mare iubire: aceasta este dragostea la prima vedere, dar cum ar putea să se iubească doi inamici?
Romeo şi Julieta, spectacol muzical compus după opera lui William Shakespeare, a fost încercarea noului mileniu. Jucată în numearoase săli din Franţa şi Belgia, între ianuarie 2001 şi iunie 2002, comedia muzicală în două acte a adunat de fiecare dată un public încântat de această pasionantă poveste.
Duminică, 27 aprilie, ora 20.00
Campionul (TIN CUP – SUA, 1996)
Cu: Kevin Costner, Rene Russo, Don Johnson
Regia: Ron Shelton
Comedie. Roy McAvoy e un jucător de golf talentat, dar urmărit de ghinion atât în sport, cât şi în afaceri. Până în ziua când va fi trezit la viaţă de apariţia frumoasei Molly Griswold, iubita rivalului său, care îl convinge pe McAvoy să încerce calificarea la US Open.
Filmul a obţinut o nominalizare la Globurile de Aur în 1997 pentru actor în rol principal (Kevin Costner).
Duminică, 27 aprilie, ora 23.45
Aprilie fermecat (ENCHANTED APRIL – Marea Britanie, 1992)
Cu: Josie Lawrence, Miranda Richardson, Alfred Molina
Regia: Mike Newell
Drama este ecranizarea romanului scriitoarei australiene Elizabeth von Arnim. După primul război mondial, Lottie şi Rose, două soţii plictisite de monotonia vieţii lor decid să plece în vacanţă, în compania altor două prietene londoneze. Ele închiriază un castel medieval în Italia şi trăiesc aici clipe de neuitat.
Luni, 28 aprilie, ora 11.00 şi 13.00
Celine Dion în concert pe Stade de France (CONCERT AU STADE DE FRANCE – 2001, Franţa, 2001) – Partea I şi a II-a
Celine Dion este un caz unic în muzica francofonă. Originară din Québéc, ea reuşeşte să fie o vedetă în Europa, cântând în franceză, şi un megastar internaţional, cântând în engleză. Superlativele sunt inutile în cazul ei.
Céline Marie Claudette Dion, deţinătoarea Ordinului Canadei şi al Ordinului Naţional al Québecului, este o interpretă de muzică pop şi ocazional textieră. Celine Dion este la ora actuală unul dintre cele mai mari staruri din istoria muzicii pop, vânzările albumelor sale depăşind suma de 100 milioane de dolari în lumea întreagă.
Fiind cea mai mică dintre cei 14 copii ai familiei Dion, Celine a crescut într-un mediu plin de haos şi austeritate materială, caracteristic unei familii mari din clasa muncitoare. Totuşi, casa familiei Dion a fost întotdeauna plină cu dragoste pentru copii şi muzică, iar părinţii şi rudele sale au avut un rol important în dezvoltarea viitoarei ei cariere muzicale.
Céline Dion a început să cânte la pian pe când avea 5 ani. La vârsta de 12 ani scrisese unul dintre primele ei cântece, “Ce N’etait Qu’un Reve”, pe care l-a înregistrat cu ajutorul mamei şi fratelui ei, apoi l-a trimis unui manager, Rene Angelil, al cărui nume l-au găsit pe spatele unui album semnat Ginette Reno, un popular cântăreţ francofon.
După câteva săptămani, neavând niciun răspuns de la Angelil, fratele Célinei, Michel i-a telefonat şi i-a spus: „Ştiu că nu aţi ascultat caseta, pentru că dacă aţi fi făcut-o, aţi fi sunat imediat.” Ca urmare, Angelil a căutat caseta şi a telefonat familiei în aceeaşi zi, pentru a stabili o întâlnire cu Céline. Când fata de 12 ani a cântat în biroul lui din Montreal, Angelil a fost emoţionat până la lacrimi şi a pus în mişcare procesul de a o transforma într-un superstar internaţional. Şi-a ipotecat casa pentru a plăti înregistrările primelor 2 albume ale Célinei.
Luni, marţi, 28 şi 29 aprilie, ora 15.05
Spring Music Flavours
E sărbatoare… şi TVR Cultural vă invită la concert! În două zile succesive – luni şi marţi – TVR Cultural va transmite înregistrarea concertului simfonic extraordinar al Orchestrei Filarmonicii George Enescu de la Ateneul Român, prilejuit de bucuria acestui început: o înviere a spiritului şi a materiei în acompaniamentul imaterial de frumos al muzicii. Pe podiumul dirijoral se va afla maestrul Cristial Mandeal, iar programul a fost ales după preferinţele publicului TVR Cultural, exprimate de-a lungul miilor de vizionări asigurate de acest post: uverturi, rapsodii, dansuri, poeme celebre de Johann Strauss-fiul, Piotr Ilici Ceaikovski, Hector Berlioz, George Enescu, Astor Piazzolla, Johannes Brahms, Mihail Glinka.
Fiţi alături de TVR Cultural pentru a urmări performanţa faimosului ansamblu bucureştean în 28 şi 29 aprilie, de la 15.05 şi în reluare, de la ora 19.00, în zilele de difuzare, tot la TVR Cultural!
Luni, 28 aprilie, ora 16.10
Iberia (Spania-Franţa, 2005)
Cu: Sara Baras, Antonio Canales, Marta Carrasco, Aída Gómez
Regia: Carlos Saura
Dans flamenco pe muzica suitei „Iberia” a compozitorului spaniol Isaac Albéniz
„Fanii documentarului lui Carlos Saura din 1995, Flamenco, nu vor putea să stea departe de Iberia. Pornind de la modern către tradiţional, numerele de dans evocă diferite stări de spirit, de la umor la patos, de la seducţie la disperare. Carlos Saura construieşte aici un puternic portret al spiritului spaniol, în particular al culturii gitanilor din Andaluzia”, a scris Deborah Young în Variety, în 2005.
Filmele lui Saura sunt întotdeauna grozave, prin modul în care îmbină muzica, dansul, teatrul şi cinema-ul în filmările sale. Spectacolul Iberia ne arată o dată în plus arta lui Saura, care combină fericit conceptele multimedia cu cele contemporane de dans şi muzică. În acest film, dansatorii şi muzicienii, dansul şi muzica, sunt toate la fel de importante: camera surprinde diferite aspecte ale interpretării muzicale, examinând nu numai partea tehnică, ci şi experienţa emoţională a interpretării. Interesul lui Saura pentru linia de mijloc dintre muzica clasică a lui Isaac Albéniz şi cea contemporană şi dans este încă un ingredient în plus pentru a transforma acest film într-una dintre cele mai încântătoare opere ale sale din punct de vedere estetic.
Filmul a obţinut premiul Goya în 2006 pentru cea mai bună imagine.
Luni, 28 aprilie, ora 20.00
Tatăl meu (A SIMPLE TWIST OF FATE – SUA, 1994)
Cu: Steve Martin, Gabriel Byrne, Laura Linney
Regia: Gillies MacKinnon
Comedie. Michael MacCann duce o existenţă solitară, într-un sătuc din Virginia. Într-o zi, el găseşte un bebeluş abandonat, pe care hotărăşte să-l adopte. Fetiţa, botezată Mathilda, e de fapt fiica nelegitimă a unui politician local, John Newland. Zece ani mai târziu, acesta vine să-şi revendice copilul…
Luni, 28 aprilie, ora 22.00
Muzică soul la BBC (CLASSIC SOUL AT THE BBC – Marea Britanie, 2004)
Cele mai mari nume, cele mai fredonate melodii
Programul cuprinde o selecţie cu cele mai mari interpretări de muzică soul din arhiva BBC: Al Green – Let’s Stay Together, Aretha Franklin – I Say a Little Prayer, Percy Sledge – When a Man Loves a Woman, Dusty Springfield – Get Ready, Neville Brothers – Tell It Like It Is, Curtis Mayfield – We Gotta Have Peace, Sam Moore – I Can’t Stand Up For Falling Down, Bill Withers – Ain’t No Sunshine, Ann Peebles – Bouncing Back, Gladys Knight & the Pips – Friendship Train, Penn & Oldham – I’m Your Puppet, Bobby Womack – I Wish He Didn’t Trust Me So Much, William Bell & Texas – Private Number, Aretha Franklin – Don’t Play That Song, Isaac Hayes – When Something is Wrong With My Baby, Solomon Burke – Don’t Give Up On Me.
Luni, 28 aprilie, ora 23.10
Lumea lui Garp (THE WORLD ACCORDING TO GARP – SUA, 1982)
Cu: Robin Williams, Glenn Close, John Lithgow
Regia: George Roy Hill
Comedia Lumea lui Garp este adaptarea cinematografică a romanului lui John Irving. Filmul prezintă destinele paralele şi antagonice ale unei feministe îndârjite şi ale fiului nelegitim al acesteia. În vreme ce T.S. Garp se consideră un scriitor „serios”, mama sa, Jenny, scrie un manifest feminist, care o transformă peste noapte într-o celebritate.
Filmul a adunat două nominalizări la premiile Oscar în anul 1983, pentru actor în rol secundar (John Lithgow) şi actriţă în rol secundar (Glenn Close).
Marţi, 29 aprilie, ora 16.30
Notre-Dame de Paris (Franţa, 1999)
Cu: Garou, Hélène Ségara, Daniel Lavoie, Patrick Fiori, Luck Mervil, Julie Zenatti
Regia: Gilles Amado
După romanul omonim al marelui scriitor ale secolului al XIX-lea, Victor Hugo, Notre-Dame de Paris a fost magnific adaptat într-o comedie muzicală de către Luc Plamondon şi Richard Cocciante. Aceştia au insuflat acestei opere o forţă şi o emoţie palpabilă pentru toţi cei care au avut şansa de a le descoperi.
Artiştii şi-au împrumutat vocile numeroaselor personaje şi au contribuit de asemenea la succesul acestui spectacol muzical prin farmecul lor. Nu trebuie decât să ne gândim la nume precum Bruno Pelletie, Danie Lavoie, Garou, Patrick Fiori, Luck Mervil, fără a o uita pe cea care dă viaţă Esmeraldei, Hélène Segara.
Marţi, 29 aprilie, ora 22.00
Dee Dee Bridgewater – Concert la Juan les Pins (DEE DEE BRIDGEWATER- JAZZ À JUAN 2005 – Franţa, 2005)
Pe linia unor Ella Fitzgerald, Billie Holiday, Dinah Washington şi Sarah Vaughan, Dee Dee Bridgwater este o interpretă de jazz expertă în scat. O artă vocală pe care o stăpâneşte la perfecţiune şi care i-a făcut pe Ray Charles sau Dizzy Gillespie să-şi dorească să cânte împreună cu ea.
Documentarul programat de TVR Cultural se constituie într-un moment de intimitate cu una dintre marile doamne ale Jazz-ului…
{mosloadposition user10}