Nu de mult, orga din Sala Mare a Ateneului Român a fost restaurată. Inaugurat la 22 aprilie 1939 instrumentul poartă semnătura meşterului german Oskar Walcker. În familia Walker tradiţia contructorilor de orgi este atât de îndelungată şi de puternică încât cel care a finalizat acum, la Bucureşti, restaurarea instrumentului este Gerhard Walcker- Mayer, strănepotul meşterului Oskar Walker. Celor interesaţi le mai spunem că unul dintre Caietele Filarmonicii “George Enescu” este dedicat orgii Walcker şi că textul este scris de însuşi Gerhard Walcker- Mayer care a folosit pentru ilustraţie fotografii de familie, fotografii de epocă şi instantanee inedite realizat în timpul restaurării instrumentului.
Întotdeauna recitalurile de orgă au fost deosebit de apreciate atat de tineri cât şi de vârstnici. Momentele în care o poţi asculta pe “regina instrumentelor” sunt puţine şi cu atât mai preţioase.. De aceea, Filarmonica “George Enerscu” anunţă cu deosebita plăcere un nou recital de orga:
Miercuri, 4 mai 2011, Ateneul Roman, ora 19
RECITAL DE ORGÃ ECKART SCHLANDT
Program:
Georg Böhm – Preludiu în re minor; Partita în sol major
Johann Sebastian Bach – Toccata BWV 566; Coralul „Christ ist erstanden”, BWV 627
August Gottfried Ritter – Sonata în la minor
Franz Liszt – Orpheus
Alexandre Guilmant – Introducere şi Allegro
Jean Langlais – Incantation
Paul Richter- Simfonia nr. 2, în sol minor – p. a.
Organistul ECKART SCHLANDT s-a nãscut la Braşov într-o familie de muzicieni. A studiat pianul cu tatăl său (Walter Schlandt) şi orga cu Victor Bickerich la Biserica Neagră. A continuat studiile la Conservatorul din Bucureşti (clasa de orgã Helmut Plattner). După absolvire a participat la cursuri de perfecţionare în Germania, Austria şi Elveţia (Weimar, Dresda, Nürnberg, Frankfurt, Millstatt ş.a.). În 1965 a devenit organistul Bisericii Negre din Braşov, conducând mai multe decenii şi corul „Bach” al Bisericii Negre (1965-2004), cu un repertoriu ce a cuprins cele mai importante lucrãri vocal-simfonice de muzică liturgică de Bach, Händel, Schütz, Haydn, Mozart, Brahms, precum şi numeroase lucrări a cappella. Începând din 1956 până în prezent, organistul Eckart Schlandt a concertat în majoritatea ţărilor europene şi în SUA. Activitatea sa actuală principală rămâne coordonarea concertelor de orgã estivale renumite în ţară şi străinătate (înfiinţate în 1953), care au fãcut ca Braşovul să fie unul dintre centrele muzicii de orgă recunoscute internaţional. Stagiunile de vară cuprind 35 de concerte defăşurate de trei ori pe sãptămână cu invitaţi din ţară şi străinătate. Din totalul acestor concerte, în fiecare an organistul Eckart Schlandt susţine 15 recitaluri. Pe lângă activitatea concertistică, organistul Eckart Schlandt a predat orga şi muzica de cameră la Facultatea de muzică din Braşov.
Sponsori: ING Bank, Heidi – Passion Pour Chocolat, Air France, Volksbank, Nestle, Lions Club, Nescafé – Dolce Gusto, Apanova
Parteneri: Art of Change, Editura Anima, Medieval Tours
Parteneri media: Bucharest Herald, Timpul liber, TVR Cultural, Sapte Seri, Revista Flacara, LiterNet, Observator Cultural, Q Magazine, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Autoexpert, Yachtexpert, Bucuresti WWW, Allgemeine Deutsche Zeitung, Port.ro, Cronica Romana, Superbuchete, diseara.ro, SiSC, ArtClue