Cel de al doilea concert din cadrul Stagiunii de marti seara 2013 -2014 invita in fata publicului pe unul dintre cei mai tineri muzicieni români, cu o fisa profesionala remarcabila si un recent succes international care promite o cariera frumoasa: Premiul I si Premiul pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse la Concursul Concertino Praga (2013), organizat de Radiodifuziunea Ceha in colaborare cu Uniunea Europeana de Radio, competiţie la care a participat la propunerea postului Radio România Muzical.
Stagiunea de marţi seara
Marti, 22 Octombrie 2013, 19:00 – 20:00
Ateneul Român, Sala mica
ALEXANDRA BOBEICO, vioară
CLEMENTINA RISTEA CIUCU, pian
Program:
Maurice Ravel
Sonata nr. 2, în sol major, pentru pian şi vioară
Piotr Ilici Ceaikovski
Vals-Scherzo în do major, op.34
Ludwig van Beethoven
Sonata nr. 8, în sol major, pentru pian şi vioară, op. 30, nr. 3
Bohuslav Martinu
Arabesques nr. 4 şi nr. 5
Pablo de Sarasate
Fantezia Carmen, op. 25
Coproducător: Radio România Muzical
Biletele se pot cumpara de la casa de bilete a Ateneului Român, de marti pana vineri intre orele 12 -19 Informații/rezervări la: info@fge.org.ro. Telefon: +40-21-315 6875 – Casa de Bilete.
Alexandra Bobeico. Printre zecile de premii castigate la competitii din tara si din strainatate se numara Premiul I la Concursul International “Cornelia Bronzetti” (Campina, 2010), Marele Premiu la Concursul International de Interpretare Muzicala „Remember Enescu” (Sinaia, 2011), Marele Premiu şi Premiul Radio România Muzical la Concursul National “Victor Giuleanu” (Bucuresti, 2011), iar de curand – Premiul I si Premiul pentru cea mai buna interpretare a lucrarii impuse la Concursul Concertino Praga (2013), organizat de Radiodifuziunea Ceha in colaborare cu Uniunea Europeana de Radio, competiţie la care a participat la propunerea postului Radio România Muzical. Această realizare i-a adus tinerei violoniste ocazia de a participa în Gala Concursului, desfăşurată în Sala Dvorak a Palatului Rudolfinum din Praga, în compania Orchestrei Filarmonice de Cameră a Boemiei de Sud conduse de Jan Talich, evoluţie urmată de un turneu de recitaluri şi concerte prin oraşe din Boemia.
Din anul 2009, Alexandra Bobeico beneficiaza de indrumarea profesoarei Galina Buinovschi din Chisinau, adaugand pregatirii sale cursuri de maiestrie, sustinute de personalitati ale artei violonistice, precum Gabriel Croitoru, Tamara Caftanat, Stefan Gheorghiu, Liviu Prunaru, Eduard Schmieder, Corina Belcea, Eduard Grach.
Alaturi de repertoriul consacrat al viorii, Alexandra Bobeico abordeaza cu aceeasi pasiune si domeniul cameral, cu care s-a familiarizat ca bursiera a proiectului SoNoRo – Interferente (Montepulciano, Italia, 2012 si Portul Cultural Cetate, Romania, 2013) avand ca maestri muzicieni de prestigiu, precum Razvan Popovici (viola), Diana Ketler (pian), Corinne Chapelle si Andrej Bielow (vioara), David Cohen si Bjorg Lewis (violoncel).
Recent, Alexandra Bobeico a susţinut în cadrul proiectului Sonoro Conac, o serie de recitaluri în diverse oraşe ale ţării.
In prezent, Alexandra Bobeico este elevă la Colegiul National de Muzica “George Enescu”, unde studiaza la clasa profesoarei Elena Baltaga.
Clementina Ristea-Ciucu a studiat pianul la Liceul de Muzica «George Enescu», cu profesorii Constantin Nitu si Flavia Moldovan. In anul 1981 a absolvit Universitatea de Muzica din Bucuresti, unde i-a avut indrumatori pe profesorii Sandu Sandrin si Dan Grigore. La formarea sa artistica au contribuit distinsi pedagogi, precum Sanda Bobescu, Aurora Ienei, Viorica Radoi si maestrul Valentin Gheorghiu. A urmat un curs de perfectionare cu Lev Naumov (Italia, 1991), iar intre 1992-1994 a beneficiat de o bursa de specializare la Instituto Musicale «A. Benvenutti» (Italia) cu maestrul Bruno Mezzena. A obtinut numeroase premii la concursuri nationale si internationale. Bogata sa activitate artistica include recitaluri si concerte pe scenele din tara, dar si dincolo de hotarele ei (Franta, Italia) si i-a asigurat aprecierea constanta a publicului si a criticii. In prezent Clementina Ristea-Ciucu este asistent universitar la Facultatea de Interpretare Muzicala a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti.
{mosloadposition user9}