Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România solicită Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii rezolvarea situaţiei recepţionării emisiunilor postului naţional Radio Romania Actualităti
O buna parte a populaţiei din mediul rural în special cea din zonele de graniţă, nu recepţionează postul naţional Radio Romania Actualitati, post pentru care consumatorii români sunt obligaţi să platească.
În mediul rural, în dotarea tehnică a populației, predomină receptoarele radio cu unde medii, aspect care duce la un grad scazut de recepţie a postului naţional de radio în localitățile din mediul rural și urban, situate în zonele periferice ale României. Din datele furnizate de consumatori, în cursul deplasărilor cu automobilul pe autostrada A2 după parcurgerea a circa 100 km, postul de radio național, cu emisie pe unde medii, este eliminat din banda de posturi și înlocuit cu altele din Bulgaria sau Turcia. În zonele din nord, Suceava, Neamț pe lungimile de undă de regulă ocupate de Radio România apar posturi din Ucraina, exemplele putând continua pentru oricare dintre zonele periferice sau chiar centrale ale țării. În anumite zone aceste pierderi sunt parțial compensate de stațiile de radio locale care emit pe frecvențe medii.
Legea 41/1994 de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Radiodifuziune, prevede printre obligaţiile impuse pentru postul naţional de radio şi pe aceea de a fi „recepţionat în bune condiţii de calitate în toate zonele ţării, inclusiv în cele de graniţă, atât de către populaţia din mediul urban, cât şi de cea din mediul rural, indiferent de condiţiile meteorologice sau de relief”.
Pentru acest serviciu consumatorii romani achită lunar prin factura de energie electrică suma 6.5 lei. „Nu contestam necesitatea existenţei unui post naţional care sa asigure comunicarea aspectelor care ţin de sfera interesului naţional către toţii cetăţenii români dar nu putem să nu sesizăm că, în acest moment, consumatorii români plătesc un serviciu pe care nu îl primesc” precizează Preşedintele APC Romania, Domnul Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu.
Taxa radio-tv a fost si ramane un subiect sensibil legat de obligativitatea consumatorilor de a achita un serviciu pe care unii dintre ei nu îl folosesc şi în acest context, APC Romania atrage atenţia autorităţilor în domeniu de necesitatea furnizării acestui tip de serviciu în condiţii optime către toţi plătitorii lui, fără excepţie.