de relansare a consumului
Majoritatea tarilor Uniunii Europene practica o taxa pe valoare adaugata redusa la alimente; tari cum ar fi Franta, Grecia, Spania, Danemarca etc., care pe langa TVA-ul standard practica TVA redus la alimente. De exemplu in Franta TVA-ul standard este de 19,6%, iar pentru anumite produse TVA-ul perceput este de 5.5% si chiar 2,1%, Polonia pe langa TVA-ul standard de 22% are TVA redus de 7%, Cehia, Slovenia si Ungaria au cote reduse la alimente de 5%, 8,5% si 12%. Aceasta masura este nu numai ouna de natura sa reduca povara costurilor pentru populatia afectata de criza, ci si o forma de descurajare a evaziunii fiscale in zona producatorilor si a procesatorilor din industria alimentara. Scaderea TVA-ului la alimentele de baza ar conduce la o scadere a preturilor acestora si, implicit, la o impulsionare a consumului, pe fondul prabusirii dramatice a acestuia in ultimii doi ani. Decizia ar ajuta la revenirea, cel putin partiala, a puterii de cumparare a romanilor. In ciuda estimarilor care spun ca incasarile la bugetul statului ar scadea semnificativ, masura introducerii TVA-ului diferentiat ar favoriza scoaterea la lumina a unei parti importante din economia subterana.
"Un TVA de 5% la alimente care trebuie sa acopere nevoile de baza zilnice cum sunt: painea, carnea, laptele, orezul, faina, uleiul vegetal etc ar fi bine venit pentru clientii nostri si ar contribui din plin la revitalizarea consumului. Noi am fi bucurosi de aplicarea imediata a unei astfel de masuri, daca ar fi bine definite aceste produse astfel incat pe rafturile magazinelor chiar sa existe alimente de baza mai ieftine cu 19%. ” a declarat Michel Lamoot, Managing Director real,- Romania.