Raportul Societăţii Române de Radiodifuziune pentru anul 2011 – într-o nouă formă mai dinamică – a fost postat pe site-ul www.radioromania.ro şi poate fi consultat la secţiunea Informaţii publice: Rapoarte.
La fel ca în raportul precedent, în prezentarea activităţii SRR pentru anul 2011 au fost urmărite obiecivele strategice ale corporaţiei, evidenţiindu-se în egală măsură atât punctele forte, cât şi aspectele vulnerabile. Raportul anual al Societăţii Române de Radiodifuziune pentru anul 2011 rămâne în continuare un instrument de informare, atât publică, cât şi internă, redactat pe formatul unui chestionar capabil să măsoare cu obiectivitate ceea ce s-a realizat la Radio România în 2011, din tot ceea ce s-a propus la nivel strategic. Astfel, publicul plătitor al contribuţiei obligatorii îşi poate forma o imagine reală despre Radio România din Raportul redactat în mod netrunchiat şi necosmetizat.
Anul 2011 a fost un an al preocupărilor pentru îmbunătăţirea calităţii programelor într-o dublă dimensiune: a conţinutului, inclusiv prin strategii de diferenţiere a posturilor corporaţiei şi ajustare a grilelor de programe şi prin extinderea ariilor de acoperire. Cele două dimensiuni s-au întâlnit într-unul dintre proiectele majore ale SRR de anul trecut, care s-a materializat prin înfiinţarea noului post Radio Chişinău, deschizându-se astfel noi oportunităţi de adresare către public.
Înfiinţarea postului Radio Chişinău a fost unul din proiectele cu implicaţii asupra viitorului radiodifuziunii şi asupra relaţiilor dintre populaţiile celor două ţări. Un exemplu concret de îmbinare a tuturor obiectivelor de mai sus este produsul editorial unic în istoria radiodifuziunii din ţara noastră, prilejuit de prima vizită în România a domnului Nicolae Timofti, noul preşedinte al Republicii Moldova. Radio România a realizat, în premieră absolută, joi, 4 aprilie 2012 – de Ziua Libertăţii Presei –, o coproducţie cu mare miză jurnalistică pentru mass-media din cele două ţări vecine. În cadrul acestei emisiuni, transmise în direct de postul Radio România Actualităţi, şi de Radio Chişinău, preluată de toate posturile regionale şi Radio România Internaţional dar şi de către Teleradio Moldova, cei doi preşedinţi de stat s-au adresat ascultătorilor din cele două ţări.
Din punct de vedere financiar, anul 2011 a reprezentat pentru Radio România un an al echilibrului, balanţa Radio România fiind pozitivă, ceea ce demonstrează buna gestiune financiară şi gospodărirea judicioasă a banului public, aşa cum reiese din situaţiile întocmite la încheierea exerciţiului financiar.
Ca şi în anii precedenţi, jumătate din veniturile SRR, inclusiv cele provenind din contribuţia obligatorie a publicului plătitor, au fost utilizate pentru realizarea programelor radiofonice care garantează accesul cetăţenilor la informaţie, în scopul respectării dreptului constituţional, precum şi pentru asigurarea celorlalte obiective generale ale SRR care decurg din misiunea şi viziunea radioului public. Cealaltă jumătate a veniturilor a fost destinată achitării costurilor de radiocomunicaţii, pentru transportul de semnal, acestea fiind suportate din fonduri de la bugetul de stat.
Aprobat prin HCA nr. 82/2012, Raportul a fost depus la Parlament joi, 12 aprilie 2012, în termenul prevăzut de lege şi, pe lângă postarea pe pagina de internet a Radio România, este transmis instituţiilor şi autorităţilor statului, precum şi partenerilor SRR, spre informare, în spiritul transparenţei administrative.