Saxo Bank, specialistul în tranzacționare și investiții online, a publicat astăzi perspectivele pentru trimestrul al doilea 2021 pentru piețele globale, incluzând idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valute, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro centrale care au impact asupra portofoliilor clienților.
„Efortul gigant al factorilor de decizie politică de a concura simultan cu cele trei mari provocări generaționale: inegalitatea, transformarea ecologică și infrastructura, vor avea un preț ridicat sub forma inflației, un cost marginal mai mare al capitalului și realizarea faptului că acestea trebuie prioritizate separat.
„Zilele în care credem că economia se poate reînvia prin crearea de credite odată cu schimbarea prețului banilor, bazându-se pe sistemul bancar și concentrându-se pe simpla stabilitate financiară s-au încheiat”, spune Steen Jakobsen, economist șef și CIO la Saxo Bank.
„Trecem printr-o schimbare violentă a factorilor de decizie, departe de stabilitatea financiară și de cea socială. O putem numi Paradigma Stabilității Sociale. Pur și simplu, noua mantră este să se tipărească și să se cheltuiască cât mai mulți bani posibil, în timp ce dobânzile și inflația sunt scăzute. Pare atât de ușor la început, dar trebuie să reflectăm asupra consecințelor acestei noi politici, precum riscurile inflaționiste galopante.
Inflația activelor nu va mai fi regula jocului. Accentul se va îndrepta acum spre creșterea venitului în raport cu capitalul. Acest lucru va însemna inflație salarială mai mare și randamente mai scăzute ale capitalului în timp.
Activele tangibile vor depăși performanțele celor intangibile, iar activele cu convexitate pozitivă vor câștiga. Constrângerile în creștere de ofertă și excesul de cerere de materii prime din partea guvernelor este călcâiul lui Ahile al acestei „piețe libere”. Urmează rate ale dobânzii marginal mai mari, volatilitate mai mare, dar și cel mai bun mediu macro din viața mea.
Suntem în epilogul acestui model eșuat de a pretinde și extinde, iar guvernele au ars motoarele elicopterului din care aruncă bani, în timp ce credeau că nu vor exista consecințe.
Mesajul nostru principal pentru investitori: locuiți într-o lume diferită acum față de tot ceea ce ați știut în viața voastră.”
Creșterea costurilor de intrare pentru a provoca acțiunile
Lumea online a reușit să se extindă pe fundația lumii fizice care o susține, dar acum multe dintre curentele care veneau din spate par să se întoarcă. Creșterea ratelor dobânzii ar putea crea o ajustare descendentă a evaluărilor capitalurilor proprii în cele mai speculative segmente de creștere, cum ar fi acțiunile bubble și inflația de peste 3,8%, este o veste proastă pentru randamentele reale ale capitalurilor proprii. Este posibil ca investitorii să dorească să își mărească expunerea la sectorul mărfurilor și la companiile de înaltă calitate, cu un efect de leverage redus. De asemenea, ne putem aștepta ca mai multe vești negative și reglementări antitrust să atingă companiile mari de tehnologie din SUA.
Peter Garnry, șeful strategiei de capitaluri proprii, a declarat: „În general, nu suntem îngrijorați de acțiuni, cu indicele mondial MSCI evaluat în prezent la un randament al fluxului de cash gratuit de 5,8%, care încă oferă o primă atractivă de risc de capitaluri proprii.
Cum rămâne cu acțiunile companiilor din turism, pe măsură ce economia se redeschide? Segmentul de agrement a crescut până la niveluri record de prețuri, reflectând un scenariu de revenire prea optimist. Reprezintă pur și simplu un raport prost risc-recompensă.
Creșterea ratelor dobânzii va crea probabil o ajustare descendentă a evaluărilor capitalurilor proprii în cele mai speculative segmente de creștere, așa cum am observat la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, și, pe măsură ce vaccinările sunt tot mai ample și economia SUA se redeschide, vom fi într-o situație de stimul foarte mare și fără decalaj de ieșire. Aceasta are potențialul de a declanșa inflația reală pe o perioadă prelungită.
Lunile de creștere a inflației sunt asociate cu randamente relativ mai mici ale capitalului real și trebuie să înțelegem că inflația crește costul capitalului și introduce volatilitatea, făcând deciziile mai dificile pentru companii.
Transformarea ecologică și tendința ESG (mediu, societate, guvernanță – n.r.) se vor adăuga și la presiunile inflaționiste, deoarece este mai costisitoare extinderea atât a surselor de energie neregenerabile, cât și a capacității miniere în metalele atât de necesare pentru electrificarea societății.
UE se luptă de mult timp cu giganții tehnologiei SUA, iar China și-a intensificat eforturile pentru a crește concurența și a reduce comportamentul monopolist. Există, de asemenea, semne că Washingtonul va reglementa din ce în ce mai mult companiile mari.
O inflație mai mare, un cost mai mare al capitalului, o mai mare reglementare și mai multe cazuri antitrust vor afecta probabil marjele de profit și vor inversa vântul din spate de care s-au bucurat companiile de zeci de ani.”
Nu există scăpare de pe piața obligațiunilor
Ceea ce a fost considerat o investiție sigură anul trecut este acum prea riscant. Totul, de la obligațiunile suverane la întreprinderile de grad investițional (IG), își pierde rapid valoarea. În mod crucial, corelația dintre randamentele Trezoreriei și randamentele obligațiunilor nedorite a devenit acum negativă, iar durata va reprezenta o amenințare mult mai mare pentru piață în T2 decât riscul de credit. Cu toate acestea, în timp ce SUA pot găzdui randamente mai mari ale Trezoreriei, Europa nu poate.
„Cheia este să ne ferim de convexitate, eliminând acele active care oferă randamente aproape zero, continuând în același timp să construim un tampon împotriva ratelor în creștere cu un credit cu randament mai ridicat”, spune Althea Spinozzi, strateg cu venituri fixe la Saxo Bank.
„În acest trimestru, piața obligațiunilor se va găsi lipsită de opțiuni și doar obligațiunile nedorite pot închide T1 pe un teritoriu pozitiv. Cu toate acestea, luna lor de miere se va încheia în curând cu o presiune tot mai mare din cauza costului mai mare al capitalului.
Costul mai mare al capitalului afectează negativ activele riscante, iar dobânzile trebuie să crească rapid și să se mențină ridicate pentru a provoca o vânzare semnificativă. O astfel de vânzare s-ar putea materializa în curând atunci când randamentele Trezoreriei pe 10 ani se vor sparge și vor susține tranzacționarea peste 2%.
Investitorii ar trebui să fie, de asemenea, conștienți de faptul că între randamentele Trezoreriei și randamentele obligațiunilor nedorite avem o a devenit negativă, ceea ce înseamnă că, dacă randamentele continuă să crească, obligațiunile nedorite se vor prăbuși, așa cum s-a văzut în timpul tantrumului taper din 2013.
Cu o rată de rentabilitate de 10 ani la 2,2%, randamentul pe care îl asigură obligațiunile IG va fi complet erodat de inflație. Cu toate acestea, este posibil să se limiteze considerabil durata, deoarece se poate obține un randament de peste 2,5% cu o durată medie de 4 ani. Acesta este motivul pentru care acestea reprezintă încă o parte vitală a unui portofoliu în gestionarea și diversificarea riscului.
Durata va fi o amenințare mult mai mare pentru piața din T2 decât riscul de credit. Randamentele mai mici la nivel global înseamnă că investitorii au fost obligați să își asume mai multe riscuri sau mai multă durată pentru a obține randamente suplimentare. Cei care au ales riscul ar putea rezista la o creștere a randamentelor, deoarece veniturile din cupoane servesc drept tampon, cu toate acestea, cei care au ales o convexitate ridicată se vor găsi cu un portofoliu care este prea sensibil la fluctuațiile randamentului.
În timp ce perspectivele economice ale SUA pot găzdui randamente mai mari ale Trezoreriei, Europa nu are stimulente fiscale unificate. O creștere a randamentelor în zona euro ar putea provoca o înăsprire mai rapidă a condițiilor financiare, împiedicând o posibilă recuperare.
Pe măsură ce randamentele cresc, ele vor oferi o alternativă mai bună pentru obligațiunile suverane europene. În mod uzual considerate mai riscante, acestea oferă în continuare randamente istorice scăzute, cu mult sub Trezoreria americană, odată acoperită împotriva EUR.
O astfel de rotație are potențialul de a declanșa o vânzare între titlurile suverane la periferia pieței, provocând un eveniment de piață care va vedea randamentele obligațiunilor guvernamentale crescând rapid. Probabil vom vedea că randamentele trec de la zero la 100 de puncte de bază rapid, înăsprind în mod dramatic condițiile financiare în țările UE mai slabe.
În acest context, stimulentul monetar al BCE se va dovedi inadecvat și va trebui să modifice achizițiile din PEPP în favoarea celor mai instabile țări; în același timp, UE va fi forțată să facă pași suplimentari către unitatea fiscală”.
Deficite de aprovizionare pentru a propulsa prețul mărfurilor și mai mult
Creșterea mărfurilor a devenit semnificativ mai sincronizată în toate cele trei sectoare: energie, metale și agricultură, iar perspectiva unui nou super ciclu rămâne valabilă. Cu toate acestea, perspectivele pe termen scurt ar putea deveni mai provocatoare, pe măsură ce investițiile „pe hârtie” au fost expuse apetitului de risc redus răspândit de la creșterea recentă a randamentelor obligațiunilor.
Se așteaptă ca țițeiul să crească și mai mult în lunile următoare, dar există riscul ca o creștere strânsă a ofertei, spre deosebire de cea determinată de cerere, să încetinească rentabilitatea. Între timp, perspectivele creșterii inflației par să susțină atât aurul, cât și argintul în următoarele luni. Cererea de cupru va rămâne, de asemenea, puternică pe o acțiune accelerată de decarbonizare. Singura zonă în care creșterea poate încetinieste agricultura, pe măsură ce intrăm în sezonul de plantare și creștere din emisfera nordică.
“După creșterea randamentelor obligațiunilor din SUA de la începutul lunii ianuarie, succesul recent al sectorului mărfurilor în atragerea unor sume record de cumpărări speculative poate, pe termen scurt și în ciuda fundamentelor puternice, să forțeze o corecție sau, în cel mai bun caz, o perioadă de consolidare”, spune Ole Hansen, Șef strategie mărfuri la Saxo Bank.
„Ne așteptăm ca țițeiul să crească și mai mult în lunile următoare, întrucât creșterea cererii de combustibil va permite OPEC+ să restabilească în continuare reducerile dramatice ale producției. Strategia va avea succes atâta timp cât cererea globală de combustibil va reveni la 5,4 milioane de barili pe zi și creșterea ofertei non-OPEC rămâne redusă la mai puțin de un milion de barili pe zi.
Privind înainte în trimestrului al II-lea, recuperarea aurului și argintului se bazează pe perspectivele inflației care începe să crească cu mai mult decât prețul pieței. Aurul poate ajunge la 2000 USD/uncie în acest an, în timp ce argintul ar putea performa chiar mai bine și să ajungă la 33 USD/uncie, pe baza sprijinului suplimentar dintr-un sector industrial la mare cerere.
Transformarea ecologică a devenit globală, ceea ce va necesita cantități enorme de cupru într-un moment în care lanțul de aprovizionare pare relativ slab. Vedem comerțul cu cupru HG într-o gamă largă, cu tendința ascendentă de la minimele din 2020, în timp ce ținta ascendentă va fi, inițial, recordul de 4,65 USD/lb din 2011.
Creșterea puternică din agricultură și implicarea record a investitorilor par să își piardă din putere, deoarece accentul în lunile următoare va fi pe însămânțare și condițiile de creștere. Un început puternic de trimestru ar putea lăsa cele mai ridicate poziții din porumb și soia expuse unei corecții, în timp ce cererea din China va fi, de asemenea, urmărită îndeaproape, cu focare reînnoite de pestă porcină africană.”
Prognoză FX: un USD mai slab, o necesitate pentru un deleverage al economiei globale
În trimestrul al II-lea, probabil, USD ar putea scădea, chiar dacă volatilitatea rămâne, în timp ce lira sterlină ar putea continua creșterea de care s-a bucurat în primul trimestru. Cu toate acestea, vântul din spatele succesului de vaccinare timpurie al Marii Britanii se va mai domoli, iar problemele post-Brexit rămân. Dacă economia globală își revine după vaccin în T2, așa cum am sperat, atunci anticipăm un apetit de cumpărare pentru monedele legate de petrol, cum ar fi NOK și CAD. În Asia, rentabilitățile reale se vor dovedi superioare, deoarece centrul de greutate chinezesc pentru regiune își menține moneda puternică și stabilă față de SUA, dar pentru JPY (și EUR) dacă randamentele globale și mărfurile continuă să crească rapid, s-ar putea dovedi un semnal puternic negativ pentru aceste valute.
„Dolarul SUA trebuie, în cele din urmă, să scadă din nou pentru a menține economia globală pe drumul reflaționist. Un dolar american puternic este pur și simplu prea toxic. Este probabil ca trimestrul al II-lea să dea USD înapoi, chiar dacă problemele de mai sus generează o volatilitate suplimentară pe două căi, prin același mecansim pe care l-am văzut în primul trimestru”, spune John Hardy, șeful strategiei FX la Saxo Bank.
„Cea mai rapidă cale către reluarea unui sell-off în dolari SUA ar fi dacă randamentele SUA mai lungi nu cresc mult peste valorile maxime stabilite în T1. Alternativ, lansarea stimulului fiscal în SUA ar putea însemna că randamentele mai lungi din SUA cresc rapid, împreună cu un dolar american mai puternic. La un anumit nivel de creștere a randamentelor mai lungi și chiar a creșterii USD, Fed și Trezoreria vor trebui să împingă dolarul înapoi.
Deși controlul curbei randamentului poate fi următorul pas logic, aceasta este o mișcare drastică, iar T2 este mult prea devreme pentru o astfel de dezvoltare.
Suntem bullish pe termen lung pe mărfuri datorită subinvestiției drastice în spațiu de depozitare, situație înrăutățită de pandemie. Dolarul australian ar trebui să continue să depășească în trimestrele următoare. În Asia, centrul de greutate chinezesc pentru regiune își menține moneda puternică și stabilă în raport cu riscurile de volatilitate pentru USD generate de schimbarea radicală a politicii care se desfășoară în SUA.
Euro a fost destul de slab în T1 și JPY a fost extrem de slab în T1. Dacă randamentele și mărfurile globale continuă să crească rapid, s-ar putea dovedi un semnal puternic negativ pentru aceste valute. Singurul lucru care compensează acest risc sunt excedentele tradiționale de cont curent pe care aceste blocuri le mențin în mod normal, deși acestea vor fi erodate în cazul în care prețurile mărfurilor intră în exces.
Lira sterlină ar putea continua creșterea de care s-a bucurat în primul trimestru, vântul din spatele succesului de vaccinare timpurie al Marii Britanii se va mai domoli, iar Marea Britanie pare izolată în relațiile comerciale, plus „durerile facerii” post-Brexit cu Europa. Compensarea va fi în fluxuri considerabile de capital care se vor întoarce în Marea Britanie.”
Într-un univers care se îneacă în capital, speculațiile mănâncă lumea
Nivelul banilor care a fost pompat în economia globală de când pandemia este de peste 20% din PIB-ul pre-Covid din 2019, de 88 de trilioane de dolari.
Faptul că mai mult de 80% din acesta provine, probabil, din „piețele dezvoltate” distorsionează, de asemenea, distribuția acestui stimul. Mai mult, speculațiile consumă lumea, prin măsuri monetare și fiscale care ocolesc necesitatea schimbărilor structurale pentru o societate echitabilă, care să fie durabilă și să abordeze criza climatică. Într-o lume în care deficitul devine din ce în ce mai evident, activele deflaționiste – fie că sunt titluri financiare tradiționale, cripto sau terestre – vor înflori.
Kay Van Petersen, Global Macro Strategist la Saxo Bank, a declarat: „Ceea ce am învățat din criza financiară din 2008 este că măsurile „temporare” puse în aplicare de către bancherii centrali nu au fost decât… temporare”.
„Vedem o schimbare a regimurilor politice, de la un model care a fost un regim de dominanță monetară de mai multe decenii, la unul care urmează să fie un regim de dominanță fiscală pe mai mulți ani.
Speculațiile sunt extinse și nu se opresc la fondurile speculative și la traderii proprietari, ci includ și politicieni, decidenți și contribuabili. Zeitgeistul social care explodează în Occident este unul desprins din MMT (Teoria Monetară Modernă – n.r.): un stat baby-sitter, niveluri colosale de datorie și represiune financiară, lucruri care vor continua să stimuleze inflația clasei de active. Banii sunt o marfă care își pierde valoarea cu fiecare nouă măsură acomodativă.
Alocarea acestui capital talentului și oportunităților de investiții convingătoare este adevărata creare de valoare. Și să nu mai vorbim de potențialele trilioane de cheltuieli cu infrastructura pe agenda Biden/Harris. Petrolul depășește cu mult 30% YTD, din cauza deficiențelor structurale de aprovizionare și a unui joc cu leverage la redeschiderea economiei lumii.
Clasele de active de care sunt fascinat sunt cele deflaționiste, fie prin construcție – precum Bitcoin; management prost – pădurea Amazonului; sau prin tematică – sectorul proteinelor alternative. Având o ofertă finită și o cerere inflaționistă, prețul lor are o convexitate structural pozitivă.
Administratorii de fonduri, investitorii pe termen lung și birourile familiale care aduc un „cadru deficitar ”activelor și modelelor de afaceri în procesul de alocare a averii și strategia generală vor fi cei mai susceptibili să depășească performanțele în acest nou model de regim.”
De la criza tranzitorie, la schimbarea durabilă
Crizele au devenit momente definitorii în producerea scânteilor inovației și definirea comportamentului consumatorilor. Covid-19 a accelerat trecerea spre deglobalizare și a redus dependența de China. Între timp, politica monetară și-a arătat limitele în abordarea acestor provocări, iar eficacitatea economiei de scădere a fost dezmințită. Factorii politici sunt acum obligați să redefinească contractul social, concentrându-se pe redistribuirea bogăției. Mai mult, vine și presiunea inflaționistă și este important să fim pe partea dreaptă a acestor trei tendințe în T2: inflația, mărfurile și dobânzile mai mari.
„Pentru investitori, schimbarea macro-paradigmei către primatul fiscal necesită un portofoliu mai rezistent la inflație”, spune Eleanor Creagh, strateg de piață australian pentru Saxo Bank.
„De acum înainte, companiile și națiunile se vor concentra pe gestionarea zonelor critice și pe adăugarea rezilienței și autosuficienței lanțurilor de aprovizionare, precum și pe licitații pentru asigurarea aprovizionării, restabilirea locurilor de muncă și gestionarea riscurilor din producție. Acesta este un alt motiv pentru a fi long pe inflație, active reale, cele ciclice și small caps.
Cursa pentru supremația tehnologică este, de asemenea, stimulată de accelerarea dezvoltării mediului digital provocată de pandemie. De la cipuri semiconductoare la cupru, cererea este în creștere, în timp ce capacitatea rămâne limitată. Limitele climatice și de aprovizionare reală se adaugă presiunilor inflaționiste „cost-push”. Adăugați la aceasta marea schimbare fiscală care are grijă de inflația, atragerea cererii și agravarea constrângerilor de ofertă și avem un cocktail exploziv pentru o inflație mai mare.
Noul contract social este, în multe privințe, un potir otrăvit pentru piețe, așa cum le cunoaștem noi: inflație lentă, mega-caps trezorizate și de lungă durată. O perspectivă de creștere consolidată și presiunile inflaționiste în creștere susțin indicii mari pe mărfuri, small caps, acțiuni din economia reală și ciclice, dar e dificil de navigat în bule speculative. Capacitatea de a schimba conducerea pieței s-a îndreptat către acțiunile din economia reală, piețele non-americane și mărfurile.
Așteptați-vă la o volatilitate mai mare în acest mediu tranzitoriu. Alocarea către mărfuri și producătorii de mărfuri trebuie să fie mai mare. Ne așteptăm la un hedge împotriva inflației, dar și la poziționare corectă pentru a anticipa curenții din spate: constrângerile de ofertă și cererea rigidă de preț, odată cu transformărea ecologică.”
Pentru a accesa Raportul T2 2021 complet al Saxo Bank, cu articole mai detaliate de la analiștii și strategii noștri, accesați: https://www.home.saxo/insights/news-and-research/thought-leadership/quarterly-outlook.