Saxo Bank, specialistul în tranzacționare și investiții online, a publicat Raportul trimestrial T1 2023 pentru piețele globale, inclusiv idei de tranzacționare care acoperă acțiuni, valute, mărfuri și obligațiuni, precum și o serie de teme macro-centrale care afectează investitorii și piețele.
Modelele economice și ipotezele privind modul în care ar trebui să funcționeze ciclurile pieței au prezis o recesiune în SUA spre a doua jumătate a anului 2022. Acest lucru nu s-a materializat, iar țara va avea probabil acum o „aterizare cu probleme” sau o recesiune superficială. Perspectiva trimestrială a Saxo se întreabă dacă o revenire la standardele economice globale pre-pandemie și pre-invazia Ucrainei este fezabilă sau dacă este timpul să ne adaptăm la o nouă paradigmă și să lăsăm în urmă aceste modele depășite.
Într-adevăr, atenția trebuie să se deplaseze de la economia digitală intangibilă către economia reală. Steen Jakobsen, Chief Investment Officer la Saxo, spune: „În S&P 500, 90% din valoarea de piață este în intangibile. Aceasta înseamnă că economia reală este prea mică pentru ambițiile politicii fiscale și monetare, transformarea ecologică și digitalizarea globală.
„Intrând în T1, credem că ar trebui să ne concentrăm mai mult pe construirea infrastructurii, generarea de energie mai ieftină și ecologică și îmbunătățirea productivității.
Ceea ce va stimula economia reală este renunțarea președintelui chinez Xi la politicile zero-Covid, cele de control al companiilor de tehnologie și strategiile privind locuințele. Poate cel mai mare eveniment din 2023, această schimbare de politică va însemna un sprijin reînnoit pentru cheltuielile fiscale – cu o mare parte din ele în infrastructură – sprijin pentru creditul pentru locuințe, extinderea bilanțurilor băncilor de stat și o redeschidere a economiei.
Cu toate acestea, lunile următoare vor fi în continuare dominate de lupta dintre o aterizare cu probleme și recesiune. Modelele sunt depășite, dar înainte de a ne schimba, probabil că vom vedea prețul de piață la o nouă rundă de extindere și transformare în T1.”
O tranziție dureroasă pentru acțiuni
În 2022, am văzut entitățile de succes ale globalizării căzând într-o fază de tranziție necunoscută. Ceea ce se află de cealaltă parte este greu de prezis, dar ideea de lucru a Saxo este că ceea ce a avut succes în timpul globalizării va fi mai puțin probabil într-o lume condusă de geopolitică și trecerea către o lume bipolară condusă de două sisteme de valori diferite. Modelele depășite care au funcționat foarte bine anterior vor lupta mai departe pentru supraviețuire.
Peter Garnry, șeful Strategiei de acțiuni la Saxo, a declarat: „Digitalizarea – o forță dominantă pe piețele de acțiuni de la Marea Criză Financiară – s-a clătinat de la vaccinurile Covid-19. Redeschiderea piețelor mai rapid decât era așteptat a declanșat cererea în lumea fizică. Industriile determinate de materiale tangibile sunt acum la al treilea an de performanță față de lumea intangibilă – o tendință care abia a început.
Acțiunile americane își vor pierde, de asemenea, dominația față de companiile similare din Europa. Odată cu deglobalizarea în viteză, un război în Ucraina care amplifică criza energetică și o lume care are nevoie de bunuri fizice, Europa va avea de câștigat din această schimbare. Piețele europene de acțiuni au multe dintre companiile care vor prospera în acest nou mediu prin tehnologii de energie verde, minerit, automatizare, robotică și componente industriale avansate.
Companiile care sunt pregătite pentru dobânzi mai mari, o resetare a salariilor și o inflație ridicată sunt cele care vor oferi o rentabilitate ridicată a capitalului investițional sau o marjă operațională ridicată combinată cu evaluări mai puțin excesive ale capitalurilor proprii. La nivel specific de țară, țări care depind de export, cum ar fi Germania, Coreea de Sud și în special China, care au avut succes în deceniile precedente, vor începe probabil să piardă în fața unor țări precum India, Vietnam și Indonezia, precum și în fața regiunilor de tip Europa Centrală, Europa de Est și Africa de Nord, deoarece producția își găsește noi „case”.
Țările sub-sahariene vor avea, de asemenea, mai mult succes pe măsură ce se confruntă cu un boom investițional din cauza foamei Europei de energie și materiale, deoarece Rusia este exclusă din ecuație. Mai aproape de SUA, Mexic va beneficia de producție, iar țările din America de Sud vor beneficia de superciclul mărfurilor.”
Redeschiderea Chinei va conduce la încă un an puternic pentru mărfuri
„Tranzacționarea prudentă și defensivă – cu câteva excepții – descrie cel mai bine acțiunea prețurilor de la începutul anului 2023 în sectorul mărfurilor de bază, un an care, sperăm, va oferi mai puține dramatism și volatilitate decât anul trecut, în care indicele Bloomberg Commodity Total Return a crescut pentru a înregistra un prim câștig trimestrial de 38 la sută, scăzând înainte de a închide până la un câștig de 16 la sută. Acesta a fost un randament mai mult decât respectabil, având în vedere dolarul mai puternic și participanții de pe piață care au petrecut a doua jumătate a trimestrului îngrijorându-se din ce în ce mai mult cu privire la o recesiune.
Evenimentul macroeconomic cheie care va determina evoluțiile în 2023 a avut deja loc. Schimbarea bruscă a direcției din partea guvernului chinez, departe de toleranța eșuată la zero COVID față de redeschiderea și relansarea economiei sale, va avea un impact major asupra cererii de mărfuri într-un moment în care oferta mai multor mărfuri cheie, de la energie la metale și agricultură rămâne limitată”, spune Ole Hansen, șeful strategiei pe mărfuri la Saxo.
„În plus, sentimentul de risc va fi probabil susținut și de o scădere continuă și amplă a dolarului, pe măsură ce inflația din SUA continuă să se reducă, susținând astfel o nouă schimbare descendentă a traiectoriei de creștere a dobânzii Fed.
Apoi, o probabilitate crescută ca o recesiune care să nu se materializeze sau să devină mai slabă decât se anticipase poate declanșa, de asemenea, un răspuns din partea comercianților financiari și fizici, deoarece pozițiile și nivelurile stocurilor sunt reconstruite în așteptarea unei cereri mai puternice.
Sectorul mărfurilor rămâne într-o călătorie către prețuri mai mari și, în timp ce viteza ascensiunii va încetini, proiectăm cu câțiva ani înainte, unde oferta de mărfuri cheie ar putea avea dificultăți să satisfacă cererea. Având în vedere acest lucru, prognozăm un alt an pozitiv pentru mărfuri, care va avea ca rezultat o creștere cu peste 10% a indicelui Bloomberg Total Return.”
Euro și yenul japonez s-ar putea dovedi cele mai sigure valute în prima jumătate a anului
T4 a înregistrat o retragere masivă a USD, deoarece piața a ignorat încercarea Fed de a menține politica de dobânzi „mai ridicată pentru mai mult timp”, inversând profund curba randamentelor din SUA. Între timp, BCE a revenit cu ciclul său de înăsprire, iar JPY a revenit răzbunator, când Banca Japoniei a ajuns la politica de înăsprire, în timp ce băncile centrale din alte părți încearcă renunțe la ea. Renminbi chinezesc s-a întors, de asemenea, din prag în urma unei politici dezorientatoare inverse.
John Hardy, șeful strategiei FX la Saxo, a declarat: „Este probabil ca 2023 să se dovedească o călătorie dificilă pentru valute dacă piața bearish USD nu reușește să continue în linie dreaptă, dar EUR și JPY ar putea depăși performanța.
Pe măsură ce intrăm tot mai mult în 2023, vedem că piața își exprimă o încredere tot mai mare într-un rezultat dezinflaționist pentru SUA. În ciuda narațiunii persistente „mai mare pentru mai mult timp” a Fed și a FOMC care a plasat mediana estimată a dobânzii Fed peste 5% pentru acest an la reuniunea din decembrie 2022, piața este fericită să continue să marcheze așteptările Fed mai mici până la sfârșitul anului acesta.
Cu toate acestea, Saxo consideră că este foarte puțin probabil ca mediul dezinflaționist să poată persista mult timp într-o lume subinvestită care se luptă să se transforme departe de lanțurile de aprovizionare fragile și globalizate, să-și modernizeze și să „înverzească” sistemul energetic și să se înarmeze pentru noi imperative de securitate națională.
Astfel, orice încetinire nominală a creșterii se va dovedi superficială, iar creșterea se va reaccelera odată cu revenirea cererii de mărfuri pe măsură ce China revine „online”. Între timp, USD poate crește ocazional puternic dacă piața trebuie să-și ghicească calea așteptată pentru Fed și dacă această ajustare vede noi scăderi ale activelor riscante, în special ale acțiunilor din SUA.
Ingredientele unei vânzări susținute a USD ar include furnizarea de lichidități ale Fed și o revenire globală a sentimentului de risc, acesta din urmă fiind la fel de important ca prima. În ultimele două cicluri, marile vânzări ale USD au venit doar pe Fed, oferind lichidități masive după un fel de criză globală. Cu toate acestea, Fed încă înăsprește politica.
O încetinire a profiturilor corporative și temerile de recesiune ar putea aduce o revenire a USD ca un refugiu sigur, uneori, în prima jumătate a acestui an, chiar dacă nu atinge vârful ciclului. Mai departe de curbă, cu mult dincolo de sfera trimestrului I, când inflația se reaccelerează dincolo de o posibilă sperietură de creștere pe termen scurt și de scăderea actuală înșelătoare a inflației, USD s-ar putea în cele din urmă să devină semnificativ mai scăzut, deoarece Fed trebuie să furnizeze lichidități pentru a asigura o trezorerie ordonată. pieței, chiar și fără a reduce semnificativ ratele sau a le reduce deloc. O nouă paradigmă care sparge vechiul model.”
Criza energetică și muncitorii mai săraci înseamnă o Europă și mai divizată
Prețurile mai mici ale energiei, lipsa blocajului (rezultat atât din diversificarea aprovizionării cu energie, cât și din condițiile meteorologice mai bune) și datele solide rezistente (în special în Germania) îi împing pe analiști să-și revizuiască ipoteza privind recesiunea din 2023. PIB-ul consensual al zonei euro în 2023 a crescut de la -0,1% la 0,0% – o mișcare mică, dar semnificativă. „Am fost prea pesimiști în ceea ce privește zona euro”, spune Christopher Dembik, șeful analizei macro la Saxo.
„La Saxo, nu suntem la fel de optimiști cum sunt alții. Cu toate acestea, credem cu tărie că zona euro ar putea evita o recesiune anul acesta, cu o țintă de creștere a PIB-ului apropiată de 0,3 până la 0,4 la sută.
În general, credem că consensul a fost și este încă prea pesimist cu privire la creșterea PIB-ului din zona euro în 2023. Cu toate acestea, Europa este încă divizată. Criza energetică rămâne un risc major pentru iarna următoare – UE fiind încă reticentă în a îmbrățișa energia nucleară și nu poate avansa rapid în proiectul de reformă a pieței de energie electrică.
În timp ce BCE se așteaptă ca salariile să crească substanțial, vedem că lucrătorii devin de fapt mai săraci în majoritatea țărilor. Mai multe companii care au beneficiat de perioadele anormale ale ratei dobânzii negative se vor confrunta acum cu un moment al adevărului – multe dintre ele probabil vor da faliment.”
Instituțiile ar putea salva cripto-ul înainte să dispară comerțul retail
În ultimii câțiva ani, susținătorii pieței cripto au promovat iminenta sosire a unei participări instituționale serioase. Atitudinea de „nu atingeți” față de cripto, îmbrățișată de mulți până în 2020, a cedat, deoarece instituțiile respective au tranzaționat ele însele piața, oferind-o clienților și, în unele cazuri, executând diverse tranzacții directe.
Deși acesta este un pas în direcția corectă, interesul instituțional pentru cripto a fost relativ modest, deoarece este încă dominat de relativ puține instituții. În consecință, este puțin probabil ca instituțiile să ajungă în forță suficientă în termen scurt pentru a compensa ieșirea cripto a retailului, în special pentru criptomonedele mai mici și mai puțin lichide”, spune Mads Eberhardt, analist cripto la Saxo.
Cu toate acestea, mai puțină activitate de vânzare cu amănuntul poate conduce piața către un model mai puțin speculativ, dar mai robust și durabil pe termen lung, deși majoritatea criptomonedelor ar putea să nu supraviețuiască evadării activității speculative. Pentru a crea un model durabil pentru ca piața să prospere în viitor, cripto trebuie să revină la rădăcini, oferind utilizare unică, descentralizată și să se maturizeze în active mai durabile din punct de vedere economic.
În ceea ce privește ultimul punct, anul trecut a fost încurajator să demonstrăm că și criptomonedele pot fi active sustenabile din punct de vedere economic prin generarea de randamente asemănătoare dividendelor, în urma tranziției Ethereum de la proof-of-work la proof-of-stake anul trecut.
Sperăm că alte criptomonede și tokenuri urmează pe urmele lui Ethereum, transformându-se în active mai sustenabile din punct de vedere economic, ceea ce duce cu totul ca spațiul cripto să devină mai puțin speculativ.
Pentru a accesa Raportul Saxo complet pentru T1 2023, cu articole mai aprofundate de la analiștii și strategii noștri, accesați: Raport Trimestrial Saxo.