Fundaţia Gabriela Tudor din Bucureşti, în parteneriat cu Fundația Rațiu din Marea Britanie, a lansat, în iunie 2009, o bursă anuală în management cultural dedicată memoriei Gabrielei Tudor, unul dintre puţinii manageri culturali vizionari din România, ale cărei proiecte au contribuit semnificativ la dezvoltarea scenei culturale româneşti.
Bursa Gabriela Tudor oferă şansa tinerilor manageri culturali români să se dezvolte profesional la nivel european. Bursa este oferită unui tânăr manager cultural român, în urma unei selecţii făcute de un juriu internaţional. Prima bursă a fost acordată în 2010 Corinei Bucea, managerul spațiului de creaţie şi difuzare a artei contemporane Fabrica de Pensule din Cluj (www.fabricadepensule.ro).
Din cele 30 de aplicaţii primite în cadrul sesiunii din 2011, juriul internaţional format din Corina Bucea (câştigătoarea bursei Gabriela Tudor 2010), Ghislaine Boddington (creative director body>data>space), Irina Cios (manager cultural şi curator, Centrul Internaţional de Artă Contemporană, Bucureşti), Petra Bischof (consultant, Programul Cultural Elveţian în România), Ramona Mitrică (director, Fundaţia Raţiu din Marea Britanie) şi Cosmin Manolescu (director executiv al Fundaţiei Gabriela Tudor), a desemnat-o câştigătoare a bursei Gabriela Tudor 2011 pe Raluca Pop.
Raluca Pop a dezvoltat proiectul banipentruarte.wordpress.com, un web site care propune o abordare participativă în scopul susţinerii şi dezvoltării politicilor culturale. Raluca este membră a Consiliului Coaliţiei Sectorului Cultural Independent. Are experienţă în consultanţă pentru finanţarea proiectelor de cooperare culturală şi dezvoltarea unor campanii de informare publică. Anul acesta Raluca şi-a finalizat studiile de master în politici culturale la Universitatea Central Europeană de la Budapesta.
La aflarea deciziei juriului, Raluca a declarat: „Bursa Gabriela Tudor prezintă o excelentă șansă de a stabili contacte în domeniul cercetării politicilor culturale, dar mai ales pentru a afla mai multe despre felul în care artiştii britanici, organizaţiile culturale independente şi instituţiile publice de cultură au reuşit să navigheze printre greutăţile crizei economice. Mă interesează în special campaniile de susţinere a culturii publice, strategiile inovatoare de management, precum şi dinamica relaţiei dintre artişti şi industriile creative. Vă mulţumesc.“
Bursa, care valorează 2500 de lire sterline, se desfăşoară la Londra pe parcursul lunii iulie 2011. Bursa îi oferă Ralucăi Pop un internship de două săptămâni la Fundaţia Raţiu / Centrul Cultural Românesc din Londra şi un program de întâlniri şi discuţii cu diverşi manageri culturali britanici (independenți sau din cadrul unor organizaţii), construit cu sprijinul mentorului britanic al bursierei, Ghislaine Boddington (www.bodydataspace.org).
Bursa Gabriela Tudor este oferită de Fundația Rațiu, Fundaţia Gabriela Tudor / United Experts, cu sprijin financiar şi din partea Programului Cultural Elveţian în România.
Pentru informaţii suplimentare despre Bursa Gabriela Tudor, trimiteți un e-mail la ramonamitrica@ratiufamilyfoundation.com.