Raluca Nagy reprezintă România pe lista pentru Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (EUPL) cu romanul Teo de la 16 la 18, apărut la editura Nemira, în colecția n’autor.
Înființat în 2009 la inițiativa Comisiei Europene și finanțat prin programul Europa Creativă, Premiul Uniunii Europene pentru Literatură urmărește să sprijine prozatoarele și prozatorii în curs de afirmare („outstanding emerging fiction writers”), atrăgând atenția deopotrivă asupra lor și asupra diversității culturale a Uniunii. Câștigătorul/-area EUPL 2022 va fi anunțat/-ă de Consorțiul Premiului European pentru Literatură pe 21 aprilie, în timpul ceremoniei de deschidere a Salonului de Carte de la Paris.
Motivația juriului:
„La fel de remarcabil sub raport literar ca și celelalte patru romane nominalizate (fiecare dintre ele excelente), Teo de la 16 la 18 ar putea interesa și convinge juriul final prin faptul că este un adevărat tur de forță din cel puțin două perspective. Mai întâi, cartea Ralucăi Nagy impresionează tematic, povestind lupta unei tinere femei cu propriul cancer, iar felul în care o face este o ultimă dovadă că literatura este salvare, în cel mai literal și mai nemetaforic sens cu putință. În al doilea rând, romanul Ralucăi Nagy documentează această luptă printr-un imens joc stilistic, amestecând stiluri, limbi și chiar alfabete, traversând geografii culturale occidentale și (extrem-) orientale, punând la lucru o cantitate incredibilă de cunoștințe, intra- și extraliterare. Arcul electric al cărții este generat de tensiunea dintre acești doi poli: posibila tragedie care se desfășoară sub ochii noștri și ludicul stilistic cu care ea este povestită. Literatura este ludică – dar ne poate salva: aceasta este lecția esențială pe care ne-o amintește romanul Ralucăi Nagy. Și avem atâta nevoie de astfel de cărți!“
Raluca Nagy: „Sunt lucruri mult mai importante acum; și totuși, sunt de aproape trei ani departe de Europa, iar nominalizarea asta parcă mă apropie, mai ales în vremuri atât de complicate. Mulțumesc tuturor, în special editoarei Eli Bădică și echipei Nemira.”
Anul acesta, Institutul Cultural Român a organizat selecția națională. Din juriu au făcut parte Ruxandra Cesereanu, Bogdan Crețu și Radu Vancu (președintele juriului), care au reținut cinci romane pe lista scurtă: Teo de la 16 la 18, de Raluca Nagy („n’autor”, ed. Nemira, 2021), Exodul mieilor, de Irina Georgescu Groza („n’autor”, ed. Nemira, 2021), Vântul, duhul, suflarea, de Andreea Răsuceanu (ed. Polirom), Pe contrasens, de Oleg Serebrian (ed. Cartier), Copia carbon, de Sebastian Sifft (ed. Humanitas).
Raluca Nagy (n. 1979, Cluj-Napoca) este antropoloagă și scriitoare. A publicat mai multe proze scurte în reviste literare și în volume colective. Romanul ei de debut, Un cal într-o mare de lebede (Nemira, n’autor, 2018), a fost recompensat cu Premiile pentru debut „Sofia Nădejde” și Observator Cultural și nominalizat la Festival du Premier Roman de Chambéry. În prezent, locuiește în Japonia.