Asociația Bucharest Running Club anunță pe 6 şi 7 Octombrie, startul celei de-a cincea ediții a Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon, unul dintre cele mai mari evenimente de atletism stradal găzduite de București.
Pe 3 octombrie a fost ultima zi de înscrieri online pe www.bucuresti-maraton.ro. Vineri 5 octombrie între orele 13,00 –20,00 și sâmbătă 6 octombrie între orele 10,00- 20,00 se pot face înscrieri direct la Sport Expo, în Piața Constituției.
Este al doilea an în care copiii se vor bucura de o zi dedicată numai lor pe 6 octombrie, cu startul pe categorii de vârstă, începând cu ora 10.00 din Piața Constituției. Crosul Copiilor este o zi special pregătită pentru copiii pasionați de alergare, cu activități și surprize oferite de Raifi, Scooby-Doo și Greeny, și cu premii pe categoriile de vârstă 4-5 ani, 6-7 ani, 8-9 ani, 10-12 ani. Cei cu vârsta de 13 și peste 13 ani sunt așteptați la Cursa Populară Gillette din 7 octombrie.
Probele competitive VW ale Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon sunt Maraton – 42, 195 km, semi-marathon – 21,095 km sau ștafetă – 4X10,54 km, iar cele populare sunt Cursa Populară Gillette – 3,5 km şi Crosul Copiilor – 0,5 şi 1 km . Persoanele cu dizabilități pot concura la oricare dintre probe.
Federația Română de Atletism organizează pe 7 octombrie, în cadrul RBBIM Campionatul Național de Maraton , Seniori, Tineret și Juniori, masculin și feminin și Campionatul Național de Maraton pentru Veterani.
Organizarea ediţiei 2012 a fost posibilă cu munca a celor 300 de voluntari înscriși pe site-ul www.vountarinsport.ro cât și prin ONG-urile partenere. Vor fi oferite peste 170 premii dintre care 70 în bani. Beneficiarii donațiilor și ai sumelor provenite din taxe de înscriere sunt ONG-urile asociate Maratonului și Semi-Maratonului Internațional București: Viitor Plus – Asociația pentru Dezvoltare Durabilă, Hospice Casa Speranței, Little People, Light into Europe, United Way.
Valeria Răcilă van Groningen, Președinte al Asociației Bucharest Running Club declară: ‘Prin organizarea acestui maraton, dorim să sensibilizăm publicul cu privire la beneficiile activității sportive și ale unui stil de viață sănătos. Ca și canotor am simțit de la an la an schimbările benefice aduse de o disciplină riguroasă, o dietă echilibrată și activitate fizică. Având în vedere că din ce în ce mai multe persoane suferă de afecțiuni cardio-vasculare, obezitate și probleme cu articulațiile, maratonul este o competiție binevenită ce pune accentul pe importanța exercițiului fizic. ’
„Suntem încrezători că ediția din acest an va aduna peste 6000 de participanți (alergători și susținători). Sunt deja înscriși atleți din 30 de țări, printre care 20 de atleti de elita din Kenya, Etiopia, Rusia. Ediția din 2011 a demarat proiectul ‘Turism sportiv în București’ iar anul acesta ne aşteptam la peste 700 de vizitatori ai capitalei cu ocazia MIB” spune Oana Năstase, director al Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon.
”Raiffeisen Bank dezvoltă și susține proiecte în comunitățile în care activează, iar parteneriatul de 5 ani cu Maratonul Internațional București este o dovadă a implicării băncii în proiecte sustenabile. Sportul este foarte important în ceea ce privește abordarea unui stil de viaţă sănătos și echilibrat și suntem încântați să observăm că de la an la an numărul alergătorilor crește" a declarat Corina Vasile, Director Comunicare şi Relaţii Publice Raiffeisen Bank.
“Suntem bucuroşi să continuăm tradiţia susţinerii Maratonului International Bucureşti, aşa cum am facut-o şi în ediţiile precedente. Mai mult decât atât, anul acesta vom participa la Maraton şi cu o echipă specială care va alerga pe traseul de ştafetă (4 x 10.5km). Este un eveniment important din viaţa Bucureştiului, a României şi a Federaţiei Române de Atletism care, iată, va sărbători peste câteva zile 100 de ani de activitate”, a declarat Sorin Matei, Presedinte, Federatia Romana de Atletism.
Favoriții cursei de maraton sunt Siyoum Debele Lemma născut in 1975 în Etiopia cu cel mai bun timp al carierei de 2h10’48’’ alături de Getu Teklu tot din Etiopia care a alergat deja la București finalizând cursa în 2h17’21’’.
Noutatea ediției 2012 este că se desfășoară pe un traseu stradal securizat și închis circulației auto pe o distanță de 21 km.
O altă noutate a RBBIM 2012 este numărul mare de echipe corporatiste care s-au înscris la diferite probe: 202 membri ai echipei Run4Fun ai PwC România, peste 100 alergători Raiffeisen Bank, ștafetele VW, echipele Kaufland, Amway, GSK, Petrom ș.a.
Florin Stanciu din Ploiești va alerga 100 km cu ultimii 42 în cadrul RBBIM, pentru Pădurea Copiilor plantată de Viitor Plus și pentru Pachamama ca mod de a atrage fonduri și de a sensibiliza opinia publică pentru Drepturile Naturii.
În data de 6 octombrie circulația se va închide de la ora 8,00 pâna la ora 14,00 pe Bd. Unirii între Piața Constituției și intersecția cu Regina Maria, doar pe sensul către Piața Unirii. Competițiile pentru copii vor avea loc între orele 10,00 și 12,30.
În data de 7 octombrie circulația se va închide începând cu ora 5,00 pâna la ora 17,00 pentru amenajarea traseului, iar competițiile au loc între 9,00 și 16,00 pe traseul : Piaţa Constituției, Bd. Libertații, întoarcere la Piața Coșbuc, Bd. Libertății, dreapta pe Bd. Unirii spre magazinul Unirea, intersectarea cu Bd. Brătianu, continuare pe Bd. Unirii până la Piața Alba Iulia, continuare pe Bd. Decebal până la Piața Muncii, înainte pe Bd. Basarabia până la intersecția cu Bd. Chisinău, întoarcere pe Bd. Basarabia până la Stadionul Național, intrare în parc și înconjurarea Stadionului Național – Național Arena, revenire pe Bd. Basarabia, Piața Muncii, continuare pe Bd. Decebal spre Piața Alba Iulia, continuare pe Bd. Unirii până la Piața Unirii, intersectarea cu Bd. Brătianu, continuare pe Bd. Unirii până la Piața Constituției, dreapta pe Bd. Libertății, dreapta pe Bd. Națiunile Unite, până la Bd. Brătianu, întoarcere 180 grade la stânga pe Splaiul Independenței până la Calea Victoriei, urcare pe Calea Victoriei până la Teatrul Odeon, întoarcere 180 grade la stânga cu coborâre pe Calea Victoriei până la Splaiul Independenței, dreapta pe malul Dâmboviței până la Podul Știrbei Vodă, stânga – traversarea podului spre Bd. Eroilor, stânga pe Splaiul Independenței până la Bd. Libertății, cu deplasare dreapta pe Bd. Libertății până în Piața Constituției.
În 7 octombrie vor avea loc urmatoarele competiții cu start la 9,30: maraton 42 km, semi-maraton 21 km, stafeta de 4×10 km – care se desfăsoară pe traseul descris anterior și cursa populară de 3,5 km care se desfășoară pe străzile din jurul Palatului Parlamentului, respectiv Bd. Libertății, Calea 13 Septembrie, strada Izvor, Bd. Națiunile Unite, între orele 9,30 și 11,30.
Companiile care fac posibile crosurile de pregătire și Maratonul Internațional București sunt: Raiffeisen Bank – sponsor oficial, Volkswagen – sponsor principal, Adidas – sponsor tehnic, Gillette – antiperspirantul oficial al MIB, Vodafone – partener comunicații, GlaxoSmithKline (GSK) Romania, PwC Romania, Kaufland Romania, Petrom, Uniqa, Izvorul Minunilor – apa oficiala a MIB, Isostar – energizantul oficial al MIB, Durex, Noriel, Petrom, Hotel Athénée Palace Hilton, City Grill, Privileg, World Class, Global Relocation Services, Scorseze.
Partenerii media care susţin evenimentul sunt: Europa FM, Digi 24 HD, Cartoon Network, Ziarul Financiar, ProSport, Flacăra, Rebus, Wall-Street.ro, 9AM News, Gandul.info, Zile și Nopți, Alerg, Mbike, Media Image, Inga Media, Calendar Evenimente, Romania Insider, City Compass, NewsMan, 121.ro.
Instituţiile partenere sunt Primăria Municipiului Bucureşti, Federaţia Română de Atletism, Comitetul Olimpic Român, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, Inspectoratul Școlar București, Centrul de Programe și Proiecte Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret București, Administraţia Lacuri, Parcuri Agrement Bucureşti, alături de Smart Atletic, Ro Club Marathon şi Colegiul Naţional „Matei Basarab”.
Despre Bucharest International Marathon (BIM) și Bucharest International Half Marathon (BIHM)
Începând cu anul 2008, Bucureştiul a fost inclus în circuitul internaţional al maratoanelor, alăturându-se astfel celorlalte capitale europene care găzduiesc astfel de competiţii în fiecare an. În 2012 a avut loc și prima ediție a Petrom Bucharest International Half Marathon. BIM și BIHM sunt acreditate și înscrise în calendarul internațional al AIMS (Asociația Internațională de Maratoane și Semi-maratoane). Raiffeisen Bank Bucharest International Marathon 2012 este o competiţie internaţională care include atât probele clasice de maraton de 42,195 de km, semi-maraton 21,095 km, ştafetă 4×10,548 km, cât şi cursa populară de 4 kilometri, cursa copiilor de 1 kilometru, proba scaunelor cu rotile destinată persoanelor cu dizabilităţi.
Site-urile oficiale ale Asociației Bucharest Running Club sunt: www.bucuresti-maraton.ro, www.bucuresti21km.ro, www.voluntarinsport.ro.