· Aniversare pe strada Donat 160
Radio România Cluj împlineşte la mijlocul lunii 59 de ani. Postul public regional, cu o arie de acoperire ce cuprinde opt judeţe, este un vector determinant pe piaţa media din Transilvania. Eforturile de diversificare a ofertei editoriale s-au materializat în septembrie 2012 prin lansarea postului Cluj FM – un produs centrat pe publicul din urbanul mare. Potrivit datelor celui de al treilea val de audienţă din anul trecut (septembrie-decembire) Radio România Cluj a înregistrat o creştere cu 30 de mii de ascultători. În afară de studioul clujean , Radio România Cluj deţine în portofoiul său şi două posturi locale: la Sighet se emite un program propriu de 5 ore, la Sibiu există o „fereastră” de 6 ore. Impactul şi aportul acestor entităţi a fost potenţat prin reconfigurarea tronsonului matinal la Sighet, iar la Sibiu prin reclădirea echipei de colaboratori. Situat într-o zonă multiculturală, Radio România Cluj emite în limbile maghiară şi ucraineană, elemente care reflectă specificul spaţiului etnocultural transilvan. Reflectarea fenomenului sportiv regional a rămas unul din obiectivele importante ale politicii editoriale, el concretizîndu-se în decursul anului 2012 în peste 60 de transmisii de la meciuri şi competiţii. Prezenţa postului public regional pe suprafeţele oferite de new media este o provocare relativ recentă cu oportunităţi încă neexploatate în totalitate. Site-ul Studioului, cu cele două variante în limbile română şi maghiară, aduc un trafic mediu zilnic de aproximativ 1400 de utilizatori unici. Notorietatea Radio România Cluj, un alt factor al eficienţei instituţiei media, rezidă şi în implicarea Studioului în acţiuni şi evenimente non-radio: organizarea unor spectacole în sala de concerte de la sediul postului, Festivalul de cântec şi dans pentru copii şi tineret Armonia, un produs Radio Cluj, suita de vernisaje de artă plastică găzduite de Galeriile Radio – un reper deja consacrat în peisajul cultural clujean. Aceste demersuri sunt completate de prezenţa Radio România Cluj în calitate de partener media la evenimente culturale majore din areal : TIFF, Toamna Muzicală Clujeană, Festivalul Folcloric Strugurele de Aur, Festivalul European de Teatru Interferenţe.
În preajma aniversării zilei de naştere Radio România Cluj a lansat campania „Radio Cluj într-o propoziţie” Redăm câteva reacţii şi aprecieri din partea ascultătorilor:
“Radio Cluj reprezintă o modalitate de a face viaţa mai frumoasă, de a cunoaşte lucruri noi şi de a trăi mai intens”, spune Elvira Balaj.
“Fiecare emisiune este o sămânţă a florii, şi toate pentru a forma superba alcătuire care-l hrăneşte spiritual şi-l încântă sufleteşte pe ascultător”. (Emilia E)
„Chiar dacă după ’89 n-am mai scris, nu m-am despărţit de Radio Cluj. Indiferent unde şi în ce postură m-am aflat şi mă aflu, aparatele mele de radio au fost, sunt şi vor fi fixate pe lungimile sale de undă.” – spune domnul Irimie Frăteanu, fost colaborator al postului.
Aceste aprecieri cât şi celelalte mesaje „redactate” într-o notă asemănătoare sunt confirmări ale efortului permanent şi ne întăresc în convingerea specifică radiofonistului că dincolo de caracterul efemer al semnalului transmis prin eter, dictonul clasic poate fi declinat şi astfel: verba manent.
· Vernisaj expoziţie de fotografie
Sâmbătă, 16 martie 2013, ora 16.00, la Galeriile Radio are loc vernisajul expoziţiei de fotografie “Muze(e)” semnată de Raluca Piteiu.
Fotografiile selectate în expoziţie surprind, în marile muzee ale lumii, raportul publicului cu operele de artă; raport indirect, intermediat de ecranul aparatelor de fotografiat, telefoanelor, tabletelor. Muzeul, lăcaş al muzelor,
„Cele peste treizeci de fotografii care compun expoziţia Muze(e) vorbesc despre experienţa mersului la muzeu. Recunostem ambianta unor muzee celebre (Louvre, Ale Pinakothek, Neue Pinakothek şi Pinakothek der Moderne), dar va propun si imagini surprinse la expoziţia-gigant care are loc la final de an universitar la Akademie der blidenden Künste München. Explorez aceste stări şi trăiri surprinse prin obiectivul ( bineînţeles subiectiv!) al aparatului de fotografiat” spune Raluca Piteiu, care a descoperi în fotografie un mijloc de a comunica şi înţelege lumea prin prisma subiectivităţii artistice.
Expoziţia va fi deschisă în perioada 16 martie-16 aprilie 2013.
Vernisajul de sâmbătă 16 martie face parte din evenimentele aniversare Radio Cluj 59 de ani, împreună cu spectacolul pentru copii Ora veseliei de la ora 17. Vor urca pe scena Salii de concerte Radio Cluj copiii artişti de la Liceul de Coregrafie si Artă dramatică Octavian Stroia, Trupa Şapte (echipa de performanţă a cercului de teatru şi creaţie literară a Palatului Copiilor Cluj), elevi de la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă şi grupul muzical Radio Cluj.