Stanislav Belkovski
Editura Corint
In “Introducere” Stanislav Belkovski ne spune ca toate celelalte zeci de carti despre Vladimir Putin “porneau foarte des, aproape mereu, de la niste premise si prezumtii false.” (p 11). Cu alte cuvinte, liderul rus este, in realitate, complet diferit de cel infatisat de media Occidentala.
„Putin. Biografia interzisa” propune asadar o alta viziune, a unui rus, asupra conducatorului descompunand imaginea cunoscuta si recompunand-o intr-o varianta mult diferita. Inca de la inceput autorul fixeaza cateva caracteristici ale lui Putin pe care apoi le argumenteaza (sau subliniaza prin intermediul intamplarilor si momentelor prezentate pe larg).
Aflam asadar ca „Putin nu a fost niciodata un spion”, ca el este „un businessman si un prieten al businessului”, ca el „nu a lichidat oligarhia lui Eltin si nici nu i-a privat de influenta pe cei mai mari oameni de afaceri din generatia 1990”, Putin fiind, in fapt, „urmasul adevarat, original, necontrafacut si fidel al lui Boris Eltin”.
De asemenea, „Putin nu a construit niciodata in Rusia acea legendara „verticala a puterii” despre care se vorbeste”, nu a fost si nici nu este un imperialist si este un idealist. Putin este „rusofob”, „antisovietic” (aflati argumentele din carte) si are o sexualitate amorfa. In cautarea unui fiu si a unui tata, cu o copilarie chinuita de un tata georgian (justificare a masurilor politice legate de aceasta zona), „de la Putin te poti astepta la orice, numai la reforme radicale, nu”.
Putin este, din perspectiva autorului, liderul cel mai favorabil Europei din cati a avut Rusia; el este, in acelasi timp, „sinteza omului marunt, a „micului erou”, al intregii mari literaturi ruse.”.
Exista multe voci care au spus ca aceasta carte este, in fapt, o incercare de manipulare a opiniei publice, incercat sa zugraveasca un alt fel de lider rus. In final, dupa lectura, fiecare cititor decide daca este o biografie care il arata pe Putin asa cum este in realitate sau daca este o carte cu intentii manipulatoare.
Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.
{mosloadposition user9}