Chip Heath și Dan Heath
Editura ap! (ACT și Politon)
„Aceasta este misiunea noastră, a tuturor: să sfidăm monotonia ușor de uitat a muncii și vieții cotidiene prin crearea câtorva momente prețioase.
Putem fi creatorii momentelor care oferă elevare, perspectivă, mândrie și conectare. Aceste minute, ore și zile extraordinare dau sens vieții. Și ține de noi să le creăm.”
Cum ar fi dacă tot clienți ar avea experiențe memorabilă achiziționând un anume produs sau serviciu? Cum ar fi dacă elevii și-ar aduce aminte de cât mai multe dintre lecții datorită unor momente remarcabile din timpul lor?
“Viața noastră se măsoară în momente. iar momentele definitorii sunt cele care vor dăinui în amintirea noastră.”
Chip Heath și Dan Heath arată faptul că toți avem momente definitorii în viață, experiențe pe care ni le amintim. Autorii își propun pe de o parte să analizeze momentele definitorii și să constate ce au acestea în comun, iar ie de altă parte vor să arate tuturor cititorilor cum pot crea momente definitorii folosind elementele specifice fiecărui astfel de moment în parte.
Cartea va oferi așadar răspuns la întrebări precum:
“Ce anume face o experiență să fie memorabilă și semnificativă”
De ce ai vrea să creezi momente definitorii? “Pentru a-ți îmbogăți viața. Pentru a te apropia mai mult de ceilalți. Pentru a crea amintiri. Pentru a îmbunătăți experiența clienților, pacienților sau a angajaților.”
În ceea ce privește elementele care compun momentele memorabile, autorii identifică:
- “Elevarea. Momentele definitorii ies din cotidian. (…)
- Perspectiva. Momentele definitorii reconfigurează modul în care ne înțelegem pe noi înșine sau lumea. (…)
- Mândria. Momentele definitorii ne surprind în cea mai bună formă a noastră – sunt momente de reușită, de curaj. (…)
- Conectarea. Momentele definitorii sunt legate de socializare: nunți, ceremonii de absolvire, botezuri, vacanțe, succese profesionale, discursuri, evenimente sportive.”
Când pot fi create astfel de momente memorabile? Câteva dintre situațiile prezentate (inclusiv cu studii de caz) sunt:
- Tranzițiile: promovările, prima zi de școală, finalizarea proiectelor etc.;
- Bornele: pensionarea, reușitele neașteptate;
- Abisurile: confruntarea cu un feedback negativ, pierderea unei persoane dragi.
În plus, se poate reuși transformarea momentelor dificile în experiențe pozitive (ajutarea copiilor să gestioneze frica de a face un RMN).
Cartea prezintă în detaliu fiecare element în parte – elevarea, perspectiva, mândria și conectarea – cu exemple concrete și folosind un limbaj accesibil.
Este inclusă și o secțiune dedicată modului în care se poate face în așa fel încât momentele memorabile să conteze, dar și una despre cum să faci față momentelor traumatice.
Cu exemple care merg de la școală până la o reparație făcută de un instalator, de la Castelul Disney și până la companii care vând produse ori servicii (din domenii variate), cu discuții și idei pentru zile de naștere și multe alte ocazii speciale, cartea Puterea momentelor devine una pe care ar fi bine să o citească orice antreprenor, solopreneur, freelancer sau manager pentru a descoperi cum poate folosi această putere pentru a crea experiențe memorabile/plăcute pentru clienți, colaboratori, furnizori etc.