Reportaje cutremurătoare sau fascinante, secrete și istorii păstrate din vremuri străvechi, anchete, informații inedite despre viața românilor în trecut și în prezent, povești ale unor oameni remarcabili care își practică meseriile cu pasiune fac parte din oferta TVR 1 a acestei primăveri. Din această săptămână, vedem ediții în premieră ale unora dintre cele mai apreciate emisiuni de publicistică.
Din 7 aprilie, emisiunile de publicistică ale Televiziunii Române revin pe micul ecran cu sezoane noi. Premierele „Adevăruri despre trecut”, „Istorii ascunse”, „Dispăruți fără urmă”, „#creativ” și „Dosar România” propun subiecte ce ne vor capta atenția și ne vor ține cu ochii pe TVR 1.
Miercurea seara, de la 22.30, începând din 7 aprilie, pătrundem la TVR 1 în misterele și legendele vehiculate din vremuri străvechi în spații bine delimitate din România. În noul sezon al emisiunii „Istorii ascunse” aflăm povestea înrudirii lui Iancu de Hunedoara cu sultanul Mehmed al II lea, descoperim secrete ale dacilor și romanilor din zona Munților Metaliferi, dar și secretele Podgoriei Aradului, printre care fantoma de la Halta Lupilor din Covăsânț, cetatea de pe dealul Șiriei, documentele uitate ale Muzeului din Șiria sau conacul din Pâncota. Poveștile fantastice ale localității Coronini din județul Caraș-Severin – un personaj mitologic, o insectă care a făcut prăpăd în zona Clisurii Dunării, peșteri care ascund întâmplări misterioase și ritualuri străvechi prin care cei morți sunt conduși spre lumea de dincolo – precum și istoriile țesute în jurul cetății Sf. Ladislau sunt descifrate, de asemenea, pentru telespectatorii TVR 1. O ediție a emisiunii care cercetează „Istorii ascunse” din țara noastră ne prezintă carașovenii, o populație care trăiește în șapte sate de lângă Reșița, iar locurile sacre, comorile ascunse și întâmplările ciudate din Banatul montan fac subiectul unei alte premiere. „Istorii ascunse” începe pe 7 aprilie, de la 22.30, la TVR 1.
Să nu știi ce se întâmplă cu cei dragi, să nu știi dacă trăiesc sau nu este o realitate dură, cu care se confruntă, din păcate, multe familii din România. Aceste familii cărora le-au dispărut fără urmă frați, surori, părinți sau copii nu își pot continua viața, nu pot merge mai departe până nu află ce s-a întâmplat cu cei pe care îi iubesc. Până nu știu dacă, atunci când merg la biserică, lumânarea pe care le-o aprind să o așeze la vii sau la morți. Pentru aceste familii disperate, ale căror răni sufletești sunt încă deschise, echipa emisiunii „Dispăruți fără urmă” demarează noi căutări, încercând să afle orice informație care ar putea duce la lămurirea situațiilor lor. Din 8 aprilie, în fiecare seară de joi, de la ora 22.00, la TVR 1, Rafael Udriște ne prezintă cazuri de dispariții inexplicabile, într-un nou sezon de premiere ale emisiunii „Dispăruți fără urmă”.
Vinerea, de la 23.00, cunoaștem tineri remarcabili în domeniile lor, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”. De la design de bijuterie, de la muzică pop, la design grafic sau comandant de aeronavă care scrie cărți pentru copii, emisiunea realizată și prezentată de Claudia Spătărescu portretizează, într-un stil dinamic și modern, personaje care pot servi drept modele prin ceea ce fac, dar, mai ales, prin pasiunea cu care își urmează menirea. Îi vom regăsi, printre aceștia, pe Mihaela Speranța Cherciu, designer de bijuterii din ceramică, cantautoarea Ana Coman, designerul de brand și artistul vizual Eugen Erhan sau Andreea Lițescu, comandant de aeronavă. Emisiunea „#creativ” se remarcă prin montajul realizat cu extrem de multă agilitate. Fiecare fragment de interviu este filmat din nenumărate unghiuri, iar o parte din emisiune continuă să fie filmată cu telefonul mobil, surprinzând, astfel, momente autentice şi foarte haioase. Prima ediție se vede pe 9 aprilie, de la ora 23.00, la TVR 1.
Și „Dosar România” revine cu un nou sezon, din 11 aprilie. Subiectele abordate de producătorul Răzvan Butaru și echipa sa dezvăluie viața, problemele și bucuriile celor de lângă noi, dar și cu investigații ce vor scoate la lumină afaceri necurate acolo unde nimeni nu bănuiește că ar putea să se întâmple. Vom descoperi situații-limită, probleme ale oamenilor care încearcă să supraviețuiască, după ce afacerile lor au fost distruse de blocajul generalizat din cauza pandemiei covid, dar vom afla și istoria celui mai mare combinat siderurgic, de la Hunedoara, pus la pământ de tot felul de interese. Vor urma reportaje în vârf de munte, cu familii izolate care își cresc cu greu copiii, dar și o investigație despre poluarea de lângă Târgu-Jiu. Apoi, în apropiere, la Petroșani vom surprinde afaceri necurate, pe milioane de euro, la teatru, și vom asculta relatările dramatice ale unor foști pacienți covid. Din 11 aprilie, în fiecare duminică, de la ora 18.00, TVR 1 redeschide „Dosar România”, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, poate, viitorul acestei ţări.
Reamintim că tot din această săptămână, pe 7 aprilie, la ora 22.00, vedem la TVR 1 prima ediție din sezonul 11 „Adevăruri despre trecut”, dedicată vaccinării în perioada comunistă. Fenomene și personalități istorice care au influențat fundamental soarta românilor timp de aproape 50 de ani se constituie în noi subiecte ale emisiunii. Noul sezon ne propune o serie de ediţii în premieră despre viaţa românilor înainte de 1990.